Conținut scăzut de carbohidrați, fără gluten, vegan sau dieta Paleo? Cu atât de multe opțiuni de regimuri și diete alimentare, cum se presupune că puteți găsi regimul care vi se potrivește cel mai bine? De fapt, există un singur tip de regim alimentar care este potrivit pentru dumneavoastră? Opțiunile pot părea copleșitoare, în special la început de an, dacă încercați să implementați obiceiuri alimentare mai sănătoase, ca o rezoluție de Anul Nou.
Acestea fiind spuse, există numeroase regimuri de alimentație sănătoasă din care puteți alege. Ceea ce toate opțiunile ar trebui să aibă în comun, este accentul pus pe consumul de fructe, legume, grăsimi sănătoase pentru inimă și proteine sănătoase, plus opțiuni complexe de carbohidrați.
Gustările și dulciurile procesate ar trebui să fie limitate și ar trebui să existe o varietate în dietă. Luând în considerare aceste aspecte, planurile de alimentație sănătoasă ar putea varia în funcție de aceste principii.
Vestea bună sau mai puțin bună este că, potrivit Harvard Health, nu există o singură opțiune de regim alimentar care să se potrivească tuturor.
Multe studii sugerează faptul că diferite stiluri de alimentație sănătoasă pot oferi fiecare în parte anumite beneficii. Ceea ce poate fi mai mult un factor determinant este ce va rămâne în topul preferințelor dumneavoastră pe termen lung.
Pot fi mai mulți factori implicați în procesul de determinare a planului de alimentație, care să fie ideal pentru dumneavoastră.
Conținut:
Genetică și nutriție
Elementele nutritive din alimente pot afecta, în mod real, procesele moleculare ale ADN-ului, expresia genelor, metabolismul și dezvoltarea bolilor.
Planurile de nutriție personalizate, bazate pe factori genetici, sunt încă studiate și trebuie clarificate detaliile despre modul în care informațiile genetice personale ale cuiva ar putea influența necesitățile sale alimentare.
În mod obișnuit, recomandările generale privind nutriția sunt menite să răspundă nevoilor majorității populației.
În prezent, sugestiile legate de nutriție în conformitate cu aceste orientări sunt recomandate, cu excepția cazului în care problemele de sănătate personală necesită indicații diferite.
Istoricul personal
Unul dintre motivele pentru care nu există un singur plan de alimentație care să se potrivească pentru toți indivizii, este dat de faptul că fiecare are un istoric medical diferit. De aceea, este indicat să discutați împreună cu medicul sau nutriționistul dumneavoastră în acest sens, pentru a vă asigura că aveți un plan alimentar care acoperă tot necesarul de nutrienți, în funcție de problemele de sănătate anterioare sau actuale.
Alergiile alimentare, sensibilitățile, afecțiunile de sănătate și testele de sânge reprezintă factori care trebuie luați în calcul atunci când vreți să vă stabiliți planul alimentar potrivit pentru dumneavoastră.
De exemplu, obținerea din alimentație de suficienți acizi grași omega 3 este benefică pentru oricine. Cu toate acestea, anumite afecțiuni medicale pot justifica un aport dietetic mai mare.
Persoanele cu un risc mai mare de hipertensiune arterială sau diabet de tip 2 pot beneficia de adoptarea unui plan alimentar diferit, în funcție de nevoile lor.
Recomandări generale
Dacă nu sunteți siguri că aveți nevoie de recomandări de dietă specializate, pe baza afecțiunilor de sănătate, urmați regimurile de alimentație sănătoasă recomandate în general.
Dietele pot fi clasate în categorii precum: diete pentru pierdere în greutate, diabet, sănătatea inimii și diete ușoare de urmat.
Cea mai bună dietă generală și cea mai bună dietă pentru o alimentație sănătoasă, care a fost clasată în mod constant ca fiind numărul unu pentru cea mai bună dietă generală, este dieta DASH.
Dieta DASH a fost analizată în diferite studii de cercetare, fiind relevat faptul că poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, este o dietă sănătoasă care poate fi savurată chiar dacă nu aveți tensiune arterială ridicată.
Se concentrează pe un aport mare de fructe, legume, cereale integrale și este săracă în grăsimi și dulciuri.
Alte diete generale de top includ: dieta MIND și dieta TLC.
Dacă aveți probleme de sănătate, cum ar fi diabet sau sunteți predispuși la boli de inimă, căutați diete care să corespundă acestor nevoi.
Comoditate: ce veți alege?
Indiferent dacă alegeți planul alimentar în stil mediteranean sau dieta DASH, marea întrebare este, evident, ce regim alimentar veți respecta pe termen lung?
Trecerea de la o dietă la alta nu aduce nici un fel de beneficiu pentru starea de sănătate pe termen lung sau pentru procesul de pierdere în greutate. Prin urmare, atunci când vreți să alegeți o dietă, nu gândiți doar în termeni de câteva săptămâni, ci luați în considerare ce dietă s-ar potrivi cel mai bine cu stilul de viață, bugetul și preferințele dumneavoastră.
Mâncatul sănătos nu este întotdeauna lipsit de dificultăți sau convenabil, însă alegerea alimentației sănătoase ar trebui să fie norma, nu excepția.
Cum puteți încadra acest lucru în norma dumneavoastră? Unii oameni gravitează în mod natural spre un plan alimentar inspirat de Paleo, în timp ce alții pot alege mai repede o abordare vegetariană, de exemplu.
Fiecare plan de alimentație poate fi sănătos pentru dumneavoastră, atâta timp cât se încadrează sub accentul alimentelor pure și naturale, dintr-o varietate de surse, și cu un minim de dulciuri, gustări procesate etc.
Există diferențe în regimurile alimentare pentru scăderea în greutate?
Are un plan alimentar un avantaj față de altele când vine vorba de pierderea în greutate?
Contează ce procent din calorii provine din carbohidrați, grăsimi sau proteine?
Puteți găsi mai multe studii de cercetare în favoarea multor diete diferite, care să fie considerate ca fiind superioare în procesul de pierdere în greutate.
De ce? Multe regimuri de alimentație sănătoasă pot funcționa pentru pierderea în greutate, iar rezultatele vizând pierderea kilogramelor în plus pe termen scurt pot varia.
Un studiu amplu realizat în 2009 a încercat să rezolve dezbaterea cu privire la care este tipul de dietă, care ar putea influența pierderea în greutate cel mai mult după doi ani.
Cercetătorii au împărțit participanții în categorii cu diete a căror cantitate de proteine și grăsimi varia.
Toate grupurile au avut același obiectiv de a obține o cantitate scăzută de grăsimi saturate, conținut ridicat de fibre și aporturi reduse de colesterol.
Toți participanții urmau o dietă scăzută în calorii și toți aveau un obiectiv de efectuare a cel puțin 90 de minute de exerciții moderate pe săptămână.
Cercetătorii au descoperit că după 2 ani, toate grupurile au pierdut în greutate și nu a existat o diferență semnificativă între grupuri.
Diferențele în procentele de proteine, grăsimi sau carbohidrați nu au influențat semnificativ pierderea în greutate în acest studiu.
Cercetătorii au concluzionat următoarele: normele culturale, inovațiile și atenția mass-media pot fi motivele din spatele succesului anumitor diete; preferințele personale sau culturale pot varia, desigur.
Cele mai bune șanse de reușită privind scăderea în greutate pe termen lung, după cum au menționat cercetătorii din acest studiu, sunt dietele adaptate preferințelor individuale.
Nu a fost relevată superioritatea nici unui macronutrient din proteine, carbohidrați și grăsimi, atunci când vine vorba de pierderea în greutate.
Întrebarea este: ce regim alimentar se va potrivi cel mai bine cu stilul dumneavoastră de viață și cu preferințele personale și, de asemenea, care este calitatea, nu doar cantitatea, aportului dumneavoastră de energie?
Concluzie: exerciții fizice și mediul înconjurător
Pe lângă regimul alimentar, nu uitați de exercițiile fizice, care au capacitatea de a influența și procesele moleculare din organism. Relația dintre aportul alimentar și exercițiile fizice poate merge mână în mână pentru sănătate.
Poluanții de mediu, stresul și alți factori pot avea, de asemenea, o influență puternică asupra sănătății. Toate aceste lucruri luate împreună cu individualitatea personală, formează o rețea foarte complexă a modului în care organsimul crește, funcționează și rămâne sănătos.
Pe măsură ce cercetările continuă să dezvăluie diferite date genetice, domeniul de nutriție personalizată va continua să se dezvolte.