Probabil că pizza este unul dintre alimentele preferate ale indivizilor, cel puțin în societățile vestice. În fiecare secundă sunt consumate undeva la 350 de felii de pizza. Aproximativ 13% din indivizi mănâncă pizza în fiecare zi, dar acest procent crește la 22%, atunci când sunt incluși copiii și adolescenții.
Din păcate, cea mai mare parte a cantității de pizza consumată tinde să fie ori de la restaurant, ori sub formă congelată, disponibilă în orice supermarket.
Pizza poate fi bogată în calorii și în conținutul de grăsimi, ceea ce reprezintă o preocupare pentru reglarea greutății și riscul de dezvoltare de diferite boli.
Cantitatea de calorii pe care o furnizează o pizza va depinde foarte mult de opțiunile de topping, cantitatea de brânză, blatul de pizza etc.
Potrivit unui articol din 2014, experții în sănătate sugerează faptul că pizza nu este neapărat dăunătoare pentru sănătate.
Preocuparea ține foarte mult de cum și când mâncați pizza. Dacă vă faceți propria pizza acasă, vă puteți bucura de un profil nutrițional diferit de pizza consumată la restaurant sau cea congelată.
Dacă totuși doriți să savurați o pizza, dar încercați să mâncați mai sănătos, nu vă faceți griji.
Pizza poate fi în continuare parte a unui plan alimentar sănătos. Trebuie doar să modificați câteva aspecte în acest sens. De fapt, pizza ar putea fi considerată o masă completă care include: cereale integrale, legume, lactate și proteine.
Adăugați doar niște fructe pe post de desert și chiar puteți spune că ați consumat o masă echilibrată din punct de vedere nutrițional.
#1 – Optați pentru un blat bogat în fibre
Pentru a face o pizza mai sănătoasă, începeți mai întâi de la bază: blatul.
Majoritatea blaturilor de pizza sunt făcute din făină albă, rafinată, care nu are prea multă valoare nutritivă.
Pentru a face blatul de pizza mai sănătos, puteți utiliza făină din cereale integrale în loc de făină albă rafinată.
Folosirea cerealelor integrale crește conținutul de fibre, vitamine și minerale ale blatului.
Folosirea unui blat din cereale integrale nu ar trebuie să fie complicată; există numeroase rețete pentru pizza cu blat integral.
Câteva exemple de cereale integrale care ar putea fi utilizate pentru un blat de pizza includ: făină de grâu integrală, făină de teff (mei etiopian), făină integrală din spelta, făină de porumb sau quinoa.
O altă alternativă pentru un blat mai bogat în fibre este reprezentată de utilizarea unei legume ca bază.
Utilizarea conopidei ca bază pentru un blat de pizza, devine o opțiune din ce în ce mai populară, deoarece poate fi o alternativă bogată în fibre și fără gluten, la făina albă tradițională.
Alte alternative pentru un blat de pizza bogat în fibre includ folosirea cartofilor dulci sau a semințelor de chia.
Adăugarea de cereale integrale, legume și/sau semințe în blatul de pizza, nu va crește doar conținutul de fibre, dar aceste ingrediente adaugă, de asemenea, mai mulți antioxidanți, vitamine și minerale la pizza consumată.
Utilizarea unui blat bogat în fibre, vă poate ajuta să vă simțiți mai satisfăcuți după ce ați mâncat, deoarece fibra ajută la menținerea senzației de sațietate.
#2 – Folosiți un sos bogați în nutrienți
Cel mai des folosit sos pentru pizza este sosul de roșii. Folosirea unui sos pe bază de roșii, poate fi o sursă excelentă pentru obținerea licopenului, care are proprietăți antioxidante.
Deci, puteți adăuga sos de roșii din belșug!
Studiile de specialitate au arătat faptul că un consum de alimente bogate în licopen, poate ajuta la reducerea riscurilor de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer, inclusiv cele de prostată, plămâni și stomac.
Produsele prelucrate din roșii, precum pasta, sosul sau sucul de roșii conțin cea mai mare cantitate de licopen.
Puteți achiziționa sos de roșii pentru pizza gata făcut, însă poate avea zaharuri adăugate în el. De aceea, este indicat să verificați lista de ingrediente, pentru a vă asigura că sosul nu are zaharuri adăugate sau are, dar în cantitate foarte mică.
De asemenea, puteți prepara dumneavoastră sosul de roșii foarte simplu, din pastă simplă de roșii, apă și condimente italiene.
Utilizarea de sos pesto poate fi, de asemenea, o alternativă pentru un sos bogat în nutrienți. Încercați să vă faceți propriul sos pesto cu busuioc proaspăt sau puteți face chiar pesto din spanac, roșii deshidratate, ardei roșu etc.
Adăugarea de ulei de măsline la pesto furnizează grăsimi sănătoase pentru inimă și antioxidanți.
Evitați să folosiți sosuri de pizza pe bază de smântână, deoarece aceste sosuri au un conținut mai mare de calorii și grăsimi. Alegeți un sos pe bază de roșii sau pesto pentru o valoare nutritivă mai mare.
#3 – Nu exagerați cu cantitatea de brânzeturi
Brânzeturile sunt bogate în calorii și grăsimi, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să le puneți pe pizza, deoarece sunt și o sursă de calciu.
Indiferent de brânzeturile pe care decideți să le utilizați, asigurați-vă că folosiți o cantitate moderată.
O alternativă sănătoasă la brânzeturile de pe pizza, este reprezentată de folosirea de mozzarella proaspătă. Se taie mozzarella în felii și se pune pe pizza.
Este bine să lăsați ceva spațiu neacoperit de brânzeturi, similar unei pizze clasice italiane, și anume margherita.
#4 – Adăugați mai multe legume sau mâncați pizza cu salată
O modalitate prin care puteți face o pizza mai sănătoasă, este să adăugați topping-uri vegetale. De fapt, este recomandat ca jumătate din farfurie să fie umplută cu fructe și legume la fiecare masă.
Din păcate, consumul de pizza furnizează rar acest procent de 50% de aport de fructe și legume la o masă.
Când vă faceți propria pizza, puteți adăuga mai multe legume pentru a vă apropia de recomandările generale.
Ciupercile sote sau proaspete, ceapa, ardeii, roșiile, usturoiul, vinetele, măslinele și busuiocul proaspăt sunt doar câteva idei de topping-uri pentru pizza.
De asemenea, puteți adăuga mai multe legume la o masă ce conține pizza, prin consumul unei salate. Sau puteți chiar pune salata peste pizza.
După ce pizza iese din cuptor sau de pe grătar, adăugați salata tăiată pe deasupra, după ce s-a răcit puțin.
Ce se întâmplă atunci când vreți niște proteine pe pizza?
Adăugarea de carne poate fi o alegere sănătoasă. Doar asigurați-vă că există o cantitate decentă de legume pentru a merge pe deasupra, iar sursele de proteine sunt mai scăzute în grăsimi.
Reduceți la minimum utilizarea cărnii roșii procesate pentru preparate de pizza precum salamul, cârnații sau șunca.
Carnea roșie procesată este considerată a fi cancerigenă, de aceea se recomandă să limitați aportul din aceste alimente.