Tânără bea o ceașcă de cafea, dar cofeina încetinește procesul de digestie
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Cum puteți contribui la o digestie sănătoasă

O digestie slabă poate fi foarte inconfortabilă și vă poate face să vă simțiți greoi, balonați sau chiar bolnavi. Vestea bună este că anumite alimente și băuturi au efecte diferite asupra digestiei, astfel încât alegând alimentele care ajută procesul și evitând cele care pot provoca disconfort, puteți ajuta digestia cât mai mult posibil.

Toată lumea este diferită în ceea ce privește modul în care funcționează sistemul digestiv, iar anumite alimente și băuturi care nu cauzează probleme pentru unii oameni, pot fi declanșatoare pentru alții.

Aici sunt enumerate câteva modalități obișnuite de a ajuta digestia, dar rețineți că este posibil să nu funcționeze pentru toată lumea, iar încercarea este cel mai bun mod de a identifica alimentele care vă perturbă digestia.

Consumați multe fibre

Fibrele mențin intestinul sănătos, asigurându-se că totul circulă corespunzător, prevenind constipația și problemele de digestie incomode. Există două tipuri principale de fibre care sunt importante pentru un intestin sănătos și o digestie bună.

Primul este fibra solubilă, care se dizolvă în apă și formează un gel ca o substanță, care încetinește digestia. Acest lucru întârzie golirea stomacului și vă ajută să rămâneți mai plini mai mult timp, ceea ce este important pentru pierderea în greutate. Sursele bune de fibre solubile includ fulgii de ovăz, lintea, merele, portocalele, nucile, căpșunile, fasolea, morcovii și țelina.

Poate că și mai important pentru o bună funcție intestinală este fibra insolubilă, care are un efect laxativ și previne constipația, accelerând trecerea alimentelor și a reziduurilor în sistemul digestiv. Acestea se găsesc în mod obișnuit în grâul integral, cerealele integrale, tărâțele de grâu, semințele, nucile, cuscusul, plus majoritatea legumelor și fructelor. În mod ideal, o combinație a acestor două tipuri de fibre va menține digestia la parametrii optimi de funcționare.

Beți lichide

Apa și alte fluide ajută la înmuierea scaunelor și mențin alimentele și deșeurile în mișcare fără probleme prin sistemul digestiv. Consumul de multe lichide este deosebit de important dacă aveți un aport ridicat de fibre, deoarece o mulțime de fibre fără lichide consumate tind să ducă la constipație.

Evitați alimentele foarte grase

Pentru unii oameni, alimentele bogate în grăsimi pot fi greu de digerat și pot provoca disconfort. Uneori, evitarea alimentelor prăjite grase poate fi o modalitate bună de a evita acest lucru, așa că încercați să alegeți metode de gătit cu conținut scăzut de grăsimi și versiuni reduse de grăsimi ale diferitelor produse, cum ar fi laptele sau iaurtul.

Evitați opțiunile picante

Alimentele picante și fierbinți sunt un alt declanșator obișnuit al disconfortului digestiv. Condimentele puternice, cum ar fi ardeiul iute, precum și aromele mai blânde, cum ar fi usturoiul și ceapa, pot provoca adesea arsuri la stomac, diaree și dureri de stomac, mai ales dacă nu sunteți obișnuiți cu ele.

Totuși, acest lucru nu este valabil pentru toată lumea și mulți oameni nu au nicio problemă în digerarea acestor tipuri de alimente.

Încercați probiotice

Probioticele sunt bacteriile bune care există în mod natural în intestine și ajută la menținerea lor într-o stare optimă de sănătate și funcționare. Uneori, această sursă se poate epuiza, mai ales în cazul unor tipuri de medicamente, cum ar fi antibioticele.

Persoanele care utilizează aceste tipuri de medicamente sau cele cu probleme digestive constante, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, pot beneficia de administrarea de probiotice sub formă de suplimente sau într-un aliment fortificat, cum ar fi iaurtul sau băuturile probiotice.

Nu vă așteptați însă la rezultate imediate; poate dura până la patru săptămâni de administrare a probioticelor în mod regulat înainte de a se vedea orice rezultat.

Evitați băuturile carbogazoase

Băuturile carbogazoase doar adaugă gaz suplimentar în sistemul dumneavoastră, ceea ce poate duce la indigestie, balonare și arsuri gastrice. Unele dintre aceste băuturi sunt, de asemenea, destul de acide, ceea ce poate deranja echilibrul de la nivelul stomacului și poate provoca disconfort.

Băuturile îndulcite artificial au, de asemenea, adesea un efect de tip laxativ din cauza înlocuitorilor utilizați în locul zahărului.

Fiți conștienți de factorii declanșatori personali

Nu există două persoane care sunt exact la fel, atunci când vine vorba de sistemul digestiv și este obișnuit ca oamenii să aibă factori declanșatori individuali, care nu îi afectează și pe ceilalți. Dacă aveți probleme cu un anumit aliment în mod regulat, evitați acest aliment pe viitor.

Dacă este vorba de un aliment sau o componentă alimentară, cum ar fi produsele din grâu, lactoză sau fructoză, este o idee bună să consultați un medic sau un dietetician, deoarece este posibil să existe o intoleranță alimentară. Problemele digestive frecvente ar trebui să fie întotdeauna investigate de către un profesionist din domeniul sănătății, deoarece o afecțiune de bază, cum ar fi sindromul colonului iritabil, boala celiacă sau intoleranța la lactoză, trebuie exclusă.

Reduceți cofeina

Băuturile cofeinizate precum cafeaua, ceaiul, băuturile energizante și băuturile răcoritoare pot avea un efect negativ asupra sistemului digestiv. Ele tind să crească conținutul de acid al stomacului, ceea ce poate duce la reflux gastroesofagian sau arsuri la stomac. Dacă aceasta este o problemă pentru dumneavoastră, încercați opțiuni mai neutre, cum ar fi apa, laptele și ceaiul de plante.

Evitați alimentele și băuturile acide

Alimentele și băuturile foarte acide pot crește, de asemenea, conținutul de acid al stomacului, ducând la disconfort. Oțetul, sucul de lămâie și chiar vinul pot provoca disconfort abdominal, la fel ca unele sucuri de fructe și fructe acide. Dacă aceasta este o problemă pentru dumneavoastră, evitați aceste alimente sau limitați cantitățile care sunt consumate simultan.

Mâncați încet

Când mâncați repede, este adesea ușor să luați atât aer, cât și alimente, ceea ce poate duce la exces de gaz. Rezervați-vă timpul necesar pentru a servi masa și mestecați corect, pentru a evita această problemă.

Amintiți-vă, problemele legate de digestie, deși frecvente, pot fi, de asemenea, un semn al unei afecțiuni de bază, ceva mai serioase. Din acest motiv, este important să vizitați un medic dacă aveți un disconfort recurent sau probleme digestive.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Tavă cu pești ce urmează să fie preparați la cuptor

5 alimente care-ți mențin silueta

Este important să ai o dietă controlată, atunci când vrei să-ți menții silueta. Unele alimente pot să te ajute să-ți menții dimensiunea taliei, iar altele