Fructele susțin sănătatea pielii datorită aportului de colagen
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Cum puteți adăuga colagen în mod natural în dieta zilnică și de ce ar trebui să o faceți?

Foarte plastic, colagenul poate fi considerat o substanță care ține corpul laolaltă. Colagenul acționează ca o componentă structurală a oaselor, ligamentelor, mușchilor, gingiilor, pielii și tendoanelor. Corpul poate produce colagen și poate adăuga colagen acolo unde este necesar.

Colagenul este adesea asociat cu sănătatea pielii, deoarece colagenul joacă un rol important în asigurarea elasticității pielii, care poate contribui la un risc mai mic pentru dezvoltarea liniilor fine de expresie și a ridurilor.

Pe măsură ce îmbătrânim, producția de colagen scade. Expunerea la lumina UV poate reduce, de asemenea, formarea de colagen la nivelul pielii.

Produsele topice de piele pot conține colagen, fiind promovate ca produse care pot contribui în mod activ la reducerea riscului de apariție a ridurilor.

Cu toate acestea, colagenul nu poate fi absorbit efectiv prin piele.

Colagenul poate fi adăugat în piele prin injecții sau alterat cu ajutorul terapiei cu laser.

Obținerea nutrienților necesari din alimentație reprezintă o modalitate de a încuraja sinteza de colagen în organism.

Adăugarea de surse de colagen poate ajuta la promovarea sănătății pielii și oaselor.

Pot consumul de colagen sau suplimentele cu colagen să influențeze pozitiv formarea de colagen din corp? Se pare că răspunsul nu este chiar atât de simplu.

Aminoacizi

Colagenul este o proteină. Prin urmare, ca toate celelalte proteine, este format din aminoacizi. Întrucât aminoacizii sunt elementele de bază pentru colagen, obținerea de proteine adecvate din dietă, poate ajuta la încurajarea sintezei de colagen.

Organismul folosește aminoacizi pentru multe funcții diferite. Dacă este nevoie de colagen, organismul va folosi aminoacizii din corp pentru a forma colagen nou.

Un studiu din 2012 a concluzionat faptul că aminoacizii cu lanț ramificat (BCAA), glutamină și prolină, pot ajuta la restabilirea colagenului pielii după deteriorarea rezultată din expunerea la lumină UV.

Consumul alimentelor care furnizează BCAA, glutamină și prolină, poate ajuta la furnizarea aminoacizilor necesari pentru sinteza de colagen.

Alimentele bogate în BCAA și glutamină includ: carne, ouă și lactate. Sursele vegetariene de BCAA includ soia și leguminoase.

Alimentele bogate în prolină pot include: gelatină, lactate, vită, soia și varză. Consumul unei varietăți din aceste alimente vă poate asigura că primiți aminoacizii necesari pentru formarea colagenului.

Surse de vitamina C

Pe lângă aminoacizi, un alt element de construcție necesar pentru producția de colagen este vitamina C.

Sursele de vitamina C topice și dietetice pot avea un efect pozitiv asupra sănătății pielii și pot ajuta la tratarea daunelor provocate de lumina UV.

Deficitul de vitamina C poate duce la o afecțiune denumită scorbut. Dacă colagenul nu se poate forma deoarece nu există suficientă vitamina C, vasele de sânge, gingiile și pielea pot fi afectate în mod serios, iar vindecarea rănilor este întârziată.

Aportul adecvat de vitamina C previne scorbutul, de aceea în țările dezvoltate, scorbutul este o afecțiune rar întâlnită.

Consumul alimentelor bogate în vitamina C este recomandat pentru formarea de colagen în organism.

Alimentele bogate în vitamina C includ multe fructe și legume. În special, citrice, ardei gras, căpșuni și legume verzi.

Bulionul din oase ajută la creșterea nivelului de colagen?

Bulionul din oase este o sursă de colagen, deoarece este făcut din oase de animale.

Există anumite voci care susțin faptul că bulionul osos poate stimula formarea de colagen odată ingerat.

Cu toate acestea, experții în sănătate, afirmă faptul că ingerarea bulionului de oase care conține colagen, nu se traduce în formarea colagenului în organism.

Aminoacizii necesari pentru a construi colagen nu sunt, de fapt, regăsiți în cantități mari în colagenul real obținut din sursele alimentare.

Așadar, chiar dacă bulionul osos poate conține o cantitate mică de colagen, ingerarea lui nu va aduce un plus de colagen în corp.

Colagenul poate furniza aminoacizi esențiali, dar organismul va folosi acești aminoacizi pentru orice este necesar în organism.

Alte surse proteice vor furniza, de asemenea, aminoacizi în cantități mai mari.

Supa de oase are alte beneficii pentru sănătate?

S-ar putea, dar este nevoie de cercetări mai solide în acest sens. Supa de oase poate reprezenta o componentă sănătoasă a unei diete echilibrate, dar orice promisiune miraculoasă din partea supei de oase nu este susținută de studii de specialitate.

Factorii de risc pentru epuizarea colagenului

Există anumite lucruri care pot intensifica descompunerea colagenului.

Consumul unui aport ridicat de zahăr poate intensifica un proces numit glicare, ceea ce înseamnă că în cele din urmă poate duce la deteriorarea unor proteine din organism.

Efectele sunt reprezentate de slăbirea și fragilizarea colagenului.

Fumatul și expunerea la razele UV pot afecta, de asemenea, colagenul din organism.

Îmbătrânirea țesuturilor scade, de asemenea, rata sintezei de colagen. Vârstnicii au o cantitate mai mică de colagen la nivelul pielii, în comparație cu tinerii.

Obținerea nutrienților necesari din alimentație pentru a produce colagen, evitarea fumatului, evitarea unui aport prea mare de zahăr și evitarea excesului de lumină UV poate ajuta la protejarea nivelului de colagen din organism.

Concluzie

Colagenul este o proteină din organism, care este utilizată ca o componentă structurală în oase, piele, gingii, tendoane și mușchi.

Colagenul nu poate fi absorbit prin piele, iar ingestia de colagen nu înseamnă că colagenul va acționa direct spre construirea de colagen nou în organism.

Ca toate celelalte proteine, colagenul este format din aminoacizi. Mai exact, BCAA, glutamină și prolină, acestea fiind utilizate pentru construirea colagenului.

Obținerea unor cantități adecvate din acești aminoacizi poate contribui la promovarea sintezei de colagen, dar orice tip de aminoacizi consumați, vor fi folosiți oriunde este identificată o nevoie în organism.

Surse de astfel de aminoacizi includ: carne, lactate, ouă, soia, leguminoase, gelatină și varză.

Vitamina C este un alt nutrient alimentar utilizat pentru a produce colagen. Prin urmare, consumul de alimente bogate în vitamina C, precum fructele și legumele, poate ajuta, de asemenea, la promovarea sintezei de colagen în organism.

Alimentele care conțin colagen de la animale, cum ar fi bulionul de oase, chiar dacă sunt consumate, nu înseamnă că vor ajuta la producția de colagen din organism.

Îmbătrânirea țesuturilor va scădea în mod natural cantitatea de colagen pe care organismul o are, precum o fac și fumatul, expunerea la lumină UV și consumul unei diete bogate în zahăr.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Iaurt probiotic cu felii de banana

Probioticele ajută la slăbit?

Bacteriile folositoare care trăiesc în tubul nostru digestiv sunt denumite probiotice sau microbiom al intestinului. Efectul pe care-l au probioticele asupra corpului reprezintă un subiect