Tânără cu abdomenul plat
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Cum poți preveni balonarea?

Simți că tocmai ai înghițit o minge de fotbal? Fiecare mișcare, răsucire și întoarcere pe care o faci este incredibil de inconfortabilă? Cu toții cunoaștem senzatia de balonare, senzația de prea-plin și crampele abdominale.

Fie am înghițit prea mult aer, fie am experimentat minunile chimiei. Ceva din interiorul nostru produce gaze în timp ce alimentele se descompun. Cu toate acestea, dacă suferi de balonare și alte disconforturi digestive, corpul îți indică faptul că procesul digestiv nu funcționează normal.

Digestia este un proces foarte complicat. Fără o digestie bună, nutrienții nu pot ajunge la celule pentru a hrăni corpul. Și mai rău, un tract digestiv incompetent poate fi cauza principală a alergiilor și a altor complicații.

Iată cum poți preveni balonarea.

Mănâncă fibre și probiotice

Tractul intestinal este un mediu destul de înfloritor. În starea sa echilibrată, bacteriile benefice trăiesc împreună cu alți microbi. Dacă acest echilibru este perturbat, bacteriile cresc excesiv și contribuie la o listă întreagă de simptome, inclusiv balonarea.

Pentru a îți menține colonul și bacteriile bune fericite, mănâncă alimente bogate în fibre și alimente fermentate, cum ar fi varza murată, kimchi, supă miso, tempeh, kombucha și kefir.

Suplimentează cu enzime digestive

Lipsa enzimelor digestive poate crea o gamă largă de simptome, inclusiv balonare. Acestea sunt secretate de-a lungul tractului gastrointestinal și descompun particulele alimentare, astfel încât nutrienții pot fi absorbiți în fluxul sanguin.

De exemplu, enzima digestivă lactază descompune zahărul din lapte. Enzima digestivă zaharoză descompune trestia și zahărul. Proteaza ajută la digerarea proteinelor, enzima lipază ajută la digestia grăsimilor și diamina oxidaza descompune histamina. Cu toate acestea, atunci când nivelurile acestor enzime sunt scăzute, apar probleme digestive.

Nu mesteca gumă

Zaharurile din gumă pot favoriza balonarea. Ceea ce este și mai important este că guma de mestecat este o risipă de salivă și de enzime digestive. Saliva nu numai că asigură o trecere lină a alimentelor pe gât, dar este un ingredient important al digestiei.

Mestecă foarte bine mâncarea

Mestecarea și amestecarea alimentelor cu saliva în gură este primul pas crucial pentru o digestie adecvată. Cu cât mâncarea este mai descompusă, cu atât mai mult pot lucra enzimele digestive, fiindu-le oferite o suprafată mai mare. Acest lucru facilitează, de asemenea, etapele digestive care urmează. Bei un smoothie? Da, este bine să îl mesteci și pe acesta pentru a-l amesteca cu saliva (a se vedea punctul anterior).

Încercă să mesteci mai mult. Când crezi că ești gata să înghiți, mai mestecă de încă 10 ori.

Nu bea în timpul mesei

Dacă bei cantități mari de lichid în timpul meselor, vei dilua și vei slăbi acidul gastric. Dacă iți dorești ca digestia să aibe loc cât mai repede și mai eficient posibil, încearcă să iei doar guri mici de apă.

Combinația de alimente contează

Alimentele sunt digerate în mod diferit. Grăsimile și proteinele stau în stomac câteva ore, în timp ce carbohidrații, în special carbohidrații simpli, trec foarte repede prin acest proces.

Dacă mănânci o friptură sau piept de pui și apoi o felie de pepene verde pentru desert, zahărul din pepene trebuie să zăbovească în stomac până când friptura este gata să meargă mai departe. Zahărul începe apoi să se descompună în stomac, ceea ce creează gaze și balonare.

Încearcă să combini proteinele și grăsimile cu legume care nu conțin amidon, cum ar fi dovleceii, varza, ardeii. Dacă îți plac alimentele cu amidon, cum ar fi pastele, pâinea, cartofii, nu le combina cu o porție mare de proteine sau grăsimi.

Mănâncă relaxat, nu înainte de antrenament

Acum că ești pe punctul de a mânca este timpul să te relaxezi astfel încât sistemul digestiv să-și facă treaba bine. Și pentru asta trebuie să vadă, să miroasă și să anticipeze mâncarea. Dacă te uiți la alimente, vei atrage saliva și acidul gastric. Relaxarea asigură, de asemenea, un flux sanguin adecvat către organele digestive.

Când mâncăm pe fugă sau când suntem stresați:

  1. nu vom mesteca corect
  2. vom înghiți aer și
  3. vom face ca sângele să acționeze mai mult la nivelul muschilor și a creierului în locul organelor digestive

Alimentele au nevoie de timp pentru a fi digerate. Dacă mergeți la o alergare în parc imediat după cină, digestia va fi compromisă. La fe și în cazul exercițiilor fizice. Cu toate acestea, o plimbare poate ajuta la eliminarea gazelor care au fost prinse în stomac.

Gătește-ți legumele crucifere

Broccoli, conopida, varza și salata pot provoca și probleme gastro-intestinale, cum ar fi balonarea, atunci când sunt consumate crude. Poți să le prepari la aburi, dar nu foarte mult. Broccoli ar trebui să-și păstreze culoarea verde vibrantă.

Fă-ți fasolea mai digerabilă

Fasolea poate fi delicioasă dar și greu de digerat deoarece noi, oamenii, nu producem enzima digestivă necesară pentru a sparge carbohidrații complecși.

Dacă îți place fasolea (care este cu siguranță hrănitoare), cmpără fasole uscată în vrac și înmoaie-le în apă timp de cel puțin 48 de ore (schimbă apa în fiecare zi). Procesul de înmuiere le face mai ușor de digerat și o poți găti la foc mic pentru o perioadă mai lungă de timp.

Scrie un jurnal

Menținerea unui jurnal de balonare este o modalitate excelentă de a investiga și a vedea dacă poți conecta această stare cu un anumit aliment, băutură, condiment sau eveniment. Simți adesea balonări după înot? Atunci poate înghiți prea mult aer în timp ce faci mișcare. Schimbă-ți rutina de respirație. Vinul spumant creează balonare? Poți trece la vinul alb.

Dacă balonarea este o afecțiune cronică, ceea ce înseamnă că nu îți amintești ultima dată când nu te-ai simțit balonat, atunci consultă imediat un medic. Sistemul tău digestiv îți spune că ceva nu funcționează corect.

Cauzele posibile ar putea fi intoleranța alimentară, flora intestinală anormală, acid HCL inadecvat, scăderea fluxului biliar, deficit de enzime sau secreție insuficientă de bicarbonat.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cărbune activ mărunțit

Adevărul despre cărbunele activ

Cărbunele poate fi activ, atunci când este încălzit la temperaturi foarte ridicate și expus la anumite gaze. Acest proces generează niște pori mici în cărbune,

Samantana intr-un bol ceramic.

Este sănătoasă smântâna?

Este bună smântâna pentru tine? Smântâna, atunci când este folosită în cantități mici, poate face parte dintr-o dietă sănătoasă. O lingură de smântână are mai

Trei tipuri de bere

Oare alcoolul îngrașă?

Când încearcă să slăbească, principala metodă la care majoritatea oamenilor apelează este reducerea numărului de calorii suplimentare. Un aport caloric adus organismului se datorează și