Bucăți de carne de vită trase în tigaie

Cum gătim sănătos carnea?

În încercarea de a prepara carnea într-un mod sănătos este esențial să nu adăugați multe grăsimi și calorii în exces în timpul procesului. De exemplu, prăjirea cărnii suplimentează aportul caloric și de grăsimi, în comparație cu coacerea. De asemenea, prăjirea pe grătar trebuie evitată, deoarece această metodă poate crește cantitatea de compuși cancerigeni din carne.

Este recomandat să eliminați excesul de grăsime albă din carne înainte de a o prepara, însă vestea bună este că există multe modalități sănătoase de a prepara carnea, care nu vor rezulta într-o carne uscată și fără gust.

Poșare

Poșarea este o metodă de preparare a mâncării adesea asociată cu ouăle, însă poate fi folosită și pentru carnea de pui sau pește. Poșarea necesită o cantitate mică de lichid în care carnea poate să fiarbă până este gata.

Rețineți că lichidul trebuie să rămână în punctul de fierbere, dar fără să dea în clocot. Puteți folosi apă pentru a găti sau pentru a adăuga mai multă aromă puteți opta pentru bulion sau suc de roșii.

Metoda poșării ar trebui să aibă ca rezultat o carne fragedă și aromată.

Sous-vide (în vid)

Sous-vide este un termen care tradus din franceză înseamnă în vid. În mod tradițional, carnea este plasată într-o pungă sigilată în vid, care este ulterior plasată într-un rezervor de apă, care este menținut la o anumită temperatură.

Când mâncarea este gătită în mod corespunzător, ceea ce se poate realiza prin temperatura internă sau în timp, puteți, de asemenea, să o trageți puțin la tigaie pentru un plus de aromă. Gătitul în vid va rezulta într-o carne fragedă și suculentă.

Cu toate că unii pot fi intimidați să încerce prepararea în vid la domiciliu, această metodă de preparare nu este nici complicată, nici costisitoare. De asemenea, nu trebuie să vă faceți griji în legătură cu utilizarea pungilor de vid pentru gătit, deoarece plasticul este confecționat cu polietilenă, care este sigură pentru procesul de preparare termică.

Folosirea materialelor plastice realizate cu clorură de polivinil, precum majoritatea ambalajelor din plastic, poate prezenta un risc de scurgere a substanțelor chimice în alimente în timpul procesului de preparare termică.

Broiling

Broiling-ul implică prepararea termică a mâncării la temperaturi ridicate, dar pentru o scurtă perioadă de timp. Carnea fragedă poate fi gătită în acest mod datorită timpului scurt de preparare. Căldura este degajată undeva de deasupra mâncării și nu dedesubt.

Tras la tigaie

Trasul la tigaie poate fi o modalitate ușoară de preparare a bucăților de carne de dimensiuni mici. Această metodă de preparare implică utilizarea unei cantități mici de ulei și presupune gătirea rapidă a cărnii. Nu folosiți mai mult ulei decât este necesar și asigurați-vă că folosiți ulei care conține compuși ce pot contribui la sănătatea inimii.

Pentru un plus de sănătate, puteți adăuga în tigaie câteva legume și ierburi aromatice.

Suplimentarea cu ardei, ceapă, păstăi de mazăre, roșii, dovlecei, ciuperci, etc., va îmbogăți valoarea nutrițională totală a preparatului din carne. Evitați să folosiți prea multe sosuri, deoarece acestea pot adăuga o mulțime de calorii goale și zahăr.

Tocănițe și supe

O tocană cu puțină carne poate reprezenta un fel de mâncare absolut delicios. Deși acest lucru necesită mai mult timp de preparare, poate fi un mod cu adevărat sănătos de a găti carne.

La fel ca în cazul trasului la tigaie, prepararea unei ciorbe sau tocănițe cu carne permite destul de multă creativitate, deoarece puteți adăuga diferite tipuri de legume și/sau cereale integrale.

Un beneficiu dat de prepararea tocănițelor și a supelor constă în faptul că se folosește o bază lichidă. Acest aspect este benefic, deoarece nutrienții solubili în apă, cum ar fi vitaminele B și vitamina C, se pot scurge în baza lichidă, în timpul procesului de preparare.

Dacă scurgeți apa puteți pierde o parte din valoarea nutritivă.

Dacă folosiți o bucată de carne mai grasă pentru tocană, tăiați excesul de grăsime. Dacă utilizați carne tocată, gătiți carnea și scurgeți grăsimea înainte de a o adăuga la o tocană/supă.

Rotisare/coacere

Orice bucată de carne poate fi rotisată la cuptor. Rotisarea este, de asemenea, convenabilă pentru gătirea unui pui sau curcan întreg. Când rotisați o bucată de carne mai slabă, adăugați bulion și mențineți tigaia acoperită în cuptor, pentru a împiedica carnea să se usuce.

Folosirea ierburilor și a condimentelor este un mod ușor de a adăuga aromă cărnii.

Grătar: aveți grijă

Dacă vreți să preparați carnea pe grătar, evitați utilizarea de cărbuni, deoarece altfel poate crește riscul de compuși cancerigeni. Grătarul poate fi o opțiune sănătoasă dacă evitați prepararea excesivă!

Concluzie

Există multe modalități sănătoase de preparare a cărnii. Rotisarea sau broiling-ul sunt convenabile pentru prepararea la cuptor și nu necesită prea mult ulei pentru ca preparatele să prindă aromă. În schimb, puteți folosi condimente și o cantitate mică de ulei, dacă este necesar.

Pentru carnea mai slabă, prepararea în bulion sau sos de roșii poate suplimenta aroma și gustul. Trasul la tigaie este ideal pentru bucăți de carne de dimensiuni mici, fiind și o modalitate ușoară de a adăuga legume preparatelor.

Poșarea și prepararea în vid ajută la menținerea cărnii fragedă și suculentă, fără grăsimi adăugate.

De asemenea, gătirea cărnii într-o tocană sau supă poate fi ușoară, deoarece toți nutrienții din legume rămân în baza lichidă a preparatelor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *