Platou cu diverse fructe
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Consumul excesiv de fructe poate duce la creșterea greutății corporale?

Fructele sunt bogate în fibre și vitamine, în timp ce au un conținut scăzut de grăsimi și relativ scăzut de calorii, așa că, din motive întemeiate, fructele sunt, în general, considerate a fi alimente sănătoase. Dar este posibil ca un consum ridicat de fructe să poată genera creșterea greutății corporale?

Fructe și greutate corporală

La fel ca în cazul oricărui alt aliment, oricât de sănătos ar fi, consumul ridicat de fructe poate duce la creșterea în greutate. Deși sunt produse alimentare sănătoase, cu o gamă largă de beneficii nutriționale, fructele conțin în continuare calorii. Dacă obișnuiți să consumați mai multe calorii decât arde organismul dumneavoastră, este posibil să vă îngrășați. Prin urmare, chiar dacă caloriile provin din surse sănătoase și nutritive, cum sunt fructele, acestea pot contribui în continuare la creșterea în greutate.

Unele fructe sunt mai bogate în calorii decât altele și astfel pot contribui mai mult la creșterea în greutate, de exemplu, bananele, care sunt mai bogate în carbohidrați, conțin aproximativ 105 calorii pentru o bucată de fruct de dimensiuni medii, în timp ce fructele de pădure sunt printre cele mai scăzute în calorii. O cană de căpșuni, de exemplu, conține doar 46 de calorii.

Fructe și afecțiuni de sănătate

Deși o dietă bogată în fructe și legume este asociată cu un risc redus de mai multe boli legate de stilul de viață, în special în contextul unei diete globale sănătoase, există unele afecțiuni medicale în care consumul de fructe trebuie monitorizat.

Moderarea aportului de fructe este deosebit de importantă dacă suferiți de afecțiuni precum diabetul sau trigliceridele crescute din sânge, deoarece aportul excesiv de zahăr poate agrava aceste afecțiuni. Deși nu este necesar să se evite complet, prea multe fructe consumate pot avea consecințe negative asupra sănătății.

La diabetici, tipurile de fructe sunt, de asemenea, foarte importante, deoarece opțiunile cu indice glicemic scăzut sunt alegerea mai bună pentru menținerea stabilă a nivelului de zahăr din sânge. Majoritatea fructelor au un indice glicemic relativ scăzut, dar pepenele verde, stafidele, curmalele uscate și cantalupul sunt toate opțiuni cu indice glicemic ridicat și ar trebui evitate în acest context.

Cât de mult este suficient?

Deși fructele au un procent ridicat de apă și o densitate calorică scăzută, dacă aveți grijă cu greutatea corporală, ar trebui să vă limitați la consumul a două porții pe zi. O porție de servire este echivalentul unui fruct de dimensiuni medii, cum ar fi un măr sau o banană, și două bucăți de fructe mici, cum ar fi caisele sau un pumn mic de fructe uscate.

Fructele deshidratate sunt mult mai concentrate în calorii decât fructele proaspete, datorită eliminării conținutului de apă și, de asemenea, se consumă foarte ușor în cantități mari. Din aceste motive, este recomandabil să mențineți aportul la un nivel minim dacă vă urmăriți greutatea, deși conțin în continuare toți nutrienții și fibrele fructelor proaspete.

Sucul de fructe este o altă variație a fructelor cu care trebuie să aveți grijă în ceea ce privește creșterea în greutate, deși conține, de asemenea, majoritatea vitaminelor găsite în fructele din care este făcut. Pentru un pahar de suc de portocale poate fi nevoie de aproximativ zece portocale deci, prin urmare, conține tot zahărul și caloriile găsite în această cantitate de fructe.

Multe sucuri de fructe au adăugat, de asemenea, zahăr și nu conțin fibrele care se găsesc în fructele proaspete, deci este întotdeauna o alegere mai bună, în ceea ce privește gestionarea greutății și beneficiile pentru sănătate, să alegeți consumul de fructe proaspete și întregi, mai degrabă decât sucul.

De ce fructele sunt încă o parte importantă a unei diete sănătoase

Deși fructele pot contribui la creșterea în greutate dacă sunt consumate în exces, nu există nici o îndoială că pot fi o contribuție valoroasă la o dietă sănătoasă și o alternativă mult mai bună la alte posibile opțiuni dietetice.

Dacă doriți o gustare dulce, fructele oferă o opțiune mult mai bună și mai scăzută de calorii decât majoritatea produselor zaharoase, cum sunt prăjiturile, bomboanele sau ciocolata. În plus, fructele au un conținut ridicat de fibre, vitamine și antioxidanți, toate fiind benefice organismului, ajutând la reducerea riscul de boli cronice, atunci când sunt consumate în combinație cu o dietă sănătoasă în general.

Modalități de a reduce consumul de fructe fără a sacrifica nutriția

Pentru a reduce aportul de fructe în încercarea de a contribui la pierderea în greutate, dar fără a pierde vitaminele și mineralele valoroase pe care le oferă, încercați să înlocuiți unele fructe cu legume. Batoanele de legume înmuiate într-un sos sănătos, cum ar fi hummus, reprezintă o gustare sănătoasă, bogată în fibre și vitamine, care furnizează mai puține calorii decât fructele.

Când consumați fructe, optați pentru cele care sunt deosebit de bogate în elemente nutriționale, cum ar fi citricele, portocalele, grapefruiturile sau mandarinele. Astfel veți obține mai multe vitamine și minerale pentru aceeași cantitate de calorii, în comparație cu alte fructe.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salată cu brânză feta

Este brânza feta sănătoasă?

Brânza feta își are originile în Grecia antică și este una dintre cele mai vechi brânzeturi din lume, potrivit unui site web de fabricare a