Consumul unei cești de cafea dimineața a devenit parte din dieta zilnică a indivizilor de pretutindeni, fiind considerată o sursă de energie. De pildă, statisticile arată că 80% dintre americani consumă zilnic câte o cană de cafea. Mai mult decât atât, cafeaua este considerată o sursa importantă de antioxidanti si nutrienți.
Cofeina din compoziția cafelei, a ceaiurilor și a diferitelor sucuri poate acționa ca un stimulent pentru sistemul nervos, crescând nivelul de concentrare în rândul indivizilor.
Specialiștii din domeniul medical recomandă consumul a maximum 4 căni de cafea pe zi. De asemenea, este foarte important să reduceți aportul de cofeină dacă aveți intoleranță sau dacă administrați anumite medicamente.
Unele reacții adverse ale consumului excesiv de cafea pot include creșterea ritmului cardiac, senzația de amețeală sau insomnie. Așadar, eliminați cafeaua din dietă dacă vă confruntați cu aceste simptome.
Un alt aspect negativ al cafelei poate fi efectul său diuretic. Prin urmare, funcția sa diuretică poate conduce la deshidratare, iar acest lucru este valabil și în cazul altor băuturi care conțin cofeină.
Totuși, studiile care au analizat efectul consumului de cafea asupra procesului de formare al urinei demonstrează că atunci când este consumată în cantități moderate, cofeina nu conduce la deshidratarea organismului. Mai mult decât atât, este foarte important să nu înlocuim consumul de apă cu alte lichide.
Cafeaua poate deshidrata organismul?
Cafeaua are funcție diuretică, însă, aceasta nu deshidratează organismul dacă este consumată în cantități moderate. Cu alte cuvinte, procesul de urină poate fi afectat de consumul excesiv de cafea.
Un studiu realizat în anul 2014 (1) a analizat nivelul de deshidratare produs de consumul de cafea. Cercetătorii au avut un eșantion de 50 de bărbați care consumau zilnic o anumită cantitate de apă și cafea timp de 3 zile.
În urma rezultatelor s-a constat faptul că atât cafeaua, cât și și apa hidratează în aceeași măsură organismul. De asemenea, este de reținut faptul că frecvența eliminării urinei poate fi influențată de consumul ocazional de cafea. Cu alte cuvinte, indivizii care nu consumă cafea zilnic, ci doar ocazional, ar putea urina mai des.
Care este cantitatea ideală de cafea pe care ar trebui să o consumăm?
Deși consumul de cafea nu provoacă deshidratare, este foarte important să se țină cont de faptul că aportul de cofeină nu trebuie să depășească doza de 400 mg pe zi.
Potrivit cercetătorilor de la Harvard Health (2), femeile însărcinate, persoanele cu hipertensiune arterială sau indivizii cu un nivel ridicat de zahăr din sânge ar trebui să evite băuturile care conțin cofeina sau să aleagă cafeaua decofeinizată.
De asemenea, eliminați cafeaua din dietă dacă aveți intoleranță la cofeină sau dacă administrați anumite medicamente. Cantitatea de cofeină pe care o puteți consuma zilnic depinde de modul în care organismul răspunde la efectele cafelei. De pildă, adulții pot consuma zilnic în jur de 3 sau 4 căni de cafea (3).
Există numeroase studii care au arătat efectele pozitive ale cafelei asupra sănătății, printre care amintim: reducerea riscului de diabet de tip 2, a bolilor cardiovasculare, a Parkinson-ului, a cancerului la ficat și poate ajuta la îmbunătățirea memoriei (4).
Pentru a beneficia de efectele pozitive ale cafelei este recomandat să nu adăugați alți aditivi alimentari, precum zahărul, laptele condensat sau crema pudră.
Zahărul adăugat în cafea poate conduce la creșterea în greutate și la apariția diabetului de tip 2.
Așadar, sucurile, cafeaua, ceaiurile sau alte băuturi îndulcite pot avea un impact negativ asupra sănătății organismului uman. Cafeaua fără zahăr și consumată în cantități moderate este considerată o sursă bogată de antioxidanți esențiali pentru îmbunătățirea stării de sănătate.
Cafeaua, hidratarea și exercițiile fizice
În urma exercițiilor fizice, nevoia de hidratare poate crește, întrucât transpirația este procesul prin care corpul elimină apă. Prin urmare, sportivii au o nevoie de o cantitate mai mare de lichide, în comparație cu persoanele care nu fac efort fizic. Lichidele necesare pentru buna funcționare a organismului sunt apa, cafeaua consumată în cantități moderate sau alte lichide naturale, precum sucurile din fructe sau legume.
Puteți consuma cafea între antrenamente?
Conform unui studiu realizat în anul 2014 (5), consumul de cafea dintre antrenamente nu afectează în niciun fel performanțele sportive sau starea de sănătate. Studiul a avut în vedere analizarea efectului cofeinei asupra deshidratării în urma exercițiilor fizice.
Totuși, pentru a se menține hidratați, sportivii consumă și o cantitate considerabilă de apă, pe lângă cafea.
Deshidratarea provocată de consumul de cafea este mai degrabă un mit, iar cercetările științifice demonstrează acest lucru. Cu toate acestea, cantitatea de cofeină pe care puteți să o consumați zilnic nu trebuie să depășească doza de 400 de mg, adică maximum 4 căni de cafea.
Studiile au demonstrat că băuturile cofeinizate pot hidrata organismul, însă, nu ar trebui să excludem celelalte lichide, precum apa. De asemenea, adulții nu ar trebui să consume mai mult de 4 căni de cafea pe zi.
Pentru a beneficia de efectele pozitive ale cafelei este necesar să evitați adăugarea altor aditivi alimentari, precum zahărul, laptele condensat și crema pudră, întrucât aceștia conduc la creșterea numărului de calorii și la apariția diabetului de tip 2.
Consumul de cafea poate genera, de asemenea, diverse efecte secundare care pot afecta starea de sănătate, iar printre acestea amintim: creșterea ritmului cardiac, insomnie, greață și amețeală.
Așadar, dacă vă confruntați cu unul dintre aceste simptome, încercați să reduceți doza de cofeină sau să o eliminați complet din dietă.
Mai mult decât atât, indivizii care au intoleranță la cofeină, femeile însărcinate sau cei care administrează anumite medicamente ar trebui să evite consumul de cafea sau să opteze pentru cafeaua decofeinizată.
De asemenea, este important de reținut faptul că băuturile cofeinizate nu sunt recomandate femeilor însărcinate, întrucât acestea pot afecta sănătatea copilului, în special în ceea ce privește dezvoltarea creierului.
Nu încercați să înlocuiți apa cu cafeaua, pentru că acest lucru vă poate afecta starea de sănătate! Adresați-vă medicului în cazul în care simptomele cauzate de efectele negative ale cafelei persistă chiar și după ce ați eliminat cafeaua din dietă.
Copiii și adolescenți nu ar trebui să consume cafea, deoarece aceasta poate afecta funcțiile creierului.