Majoritatea adulților consumă mai multă carne de pui decât carne de vită, conform cercetărilor care au analizat cantitatea de păsări de curte, carne de vită și porc consumate. Cercetătorii au descoperit în 2012 că din punctul de vedere al consumului, cantitatea de pui depășește cantitatea de vită, iar asta se întâmplă pentru prima dată în ultimii 100 de ani.
Există mai multe motive pentru care indivizii consumă din ce în ce mai mult carne de pui. Costul este un factor important când vine vorba despre carnea de vită, puiul fiind, de obicei, o alternativă proteică mai accesibilă. În ceea ce privește preocupările legate de consumul de carne roșie și a riscului de dezvoltare a diferitelor tipuri de cancer, puiul reprezintă, de asemenea, o alternativă proteică potențial mai sănătoasă.
De fapt, experții în sănătate recomandă limitarea consumului de carne roșie și carne procesată.
Chiar dacă carnea de pui poate fi mai sănătoasă pentru consum, trebuie să rețineți că diferitele părți ale puiului pot varia din punct de vedere nutrițional.
Aripile și carnea mai închisă la culoare sunt mai bogate în calorii și grăsimi, în comparație cu pieptul de pui alb, care este mai slab.
Modul în care preparați puiul, îi poate influența, de asemenea, foarte mult valoarea nutrițională. Prăjirea cărnii și consumul pielii de deasupra crește densitatea energetică, în timp ce îndepărtarea pielii și prepararea cărnii la rotisor pot asigura un aport caloric mai scăzut.
Conținut:
Cea mai slabă parte a puiului
Pieptul de pui dezosat, fără piele, este considerat a fi cea mai slabă parte a puiului. Cumpărarea cărnii de pui cu tot cu os, poate reprezenta o opțiune mai accesibilă, iar consumul de pui cu os nu afectează valoarea nutrițională, ci poate chiar să vă ajute să consumați porții de servire de dimensiuni mai reduse.
Aproximativ 100 de grame de piept de pui, fără piele, furnizează undeva la 165 de calorii, 31 de grame de proteine și 3,5 grame de grăsime. Consumul cu tot cu piele crește aportul caloric până la puțin sub 200 de calorii.
Pulpele de pui fără piele, oferă puțin peste 200 de calorii, cu un conținut mai mare de grăsimi, de aproximativ 11 grame. Consumul cu tot cu piele se traduce într-un aport caloric situat undeva la 230 de calorii.
Aripile de pui au cea mai mare densitate calorică, în special atunci când sunt consumate cu tot cu piele. O porție de 100 de grame furnizează aproximativ 290 de calorii și 19,5 grame de grăsime.
Nutrienții din pui
Pieptul de pui este o sursă concentrată de proteine, săracă în calorii și, de asemenea, o sursă de multe vitamine și minerale. O porție de pui de 100 de grame asigură între 1-2 mg de fier. Femeile adulte cu vârste cuprinse între 19 și 50 de ani, ar trebui să obțină 18 mg de fier pe zi, iar femeile de peste 50 de ani și bărbații adulți ar trebui să obțină 8 mg de fier pe zi.
Deficitul de fier este una dintre cele mai frecvente deficiențe nutriționale la nivel mondial. Consumul alimentelor bogate în fier, precum carnea, poate fi recomandat persoanelor care trebuie să obțină mai mult fier dietetic.
Puiul este, de asemenea, o bună sursă de seleniu. Adulții au nevoie de 55 micrograme de seleniu zilnic.
O porție de 100 de grame de carne de pui oferă aproximativ 26 de micrograme. Seleniul acționează ca un antioxidant în organism și poate avea un rol în reducerea riscului pentru boli cronice.
O cană de pui tăiat cubulețe poate oferi aproximativ 30% din valoarea zilnică recomandată de vitamina B6. Vitamina B6 este necesară pentru producția de neurotransmițători, pentru susținerea funcției creierului și pentru menținerea nivelurilor de homocisteină sub control, ceea ce este benefic pentru sănătatea inimii.
Un alt nutrient din pui este potasiul. Fructele și legumele sunt adesea asociate cu faptul că sunt surse bogate de potasiu, însă și carnea păsărilor de curte reprezintă o sursă de potasiu.
Puiul fără sare adăugată are mai mult potasiu decât sodiu.
O porție de o cană de pui tăiat cuburi furnizează aproximativ 8% din doza zilnică recomandată de potasiu și doar 4% din doza zilnică recomandată de sodiu.
Cei mai mulți adulți obțin prea mult sodiu și nu suficient potasiu din dietă, astfel încât consumul de alimente care sunt în mod natural mai bogate în potasiu poate fi benefic.
Potasiul ajută la reglarea echilibrului lichidelor din corp, la contracția musculară și transmiterea semnalelor nervoase în organism.
Cel mai bun mod de a prepara carnea de pui
Indiferent de partea din pui pe care alegeți să o consumați, modul de preparare poate avea un impact asupra valorii nutritive. Prăjirea cărnii de pui, chiar dacă este vorba de un piept slab, poate crește considerabil caloriile ingerate.
Metodele de preparare care presupun un aport caloric ulterior mai scăzut sunt: rotisarea, coacerea, sotarea sau prăjirea pe grătar. Aceste metode de preparare pot menține carnea de pui gustoasă, fără a adăuga multe grăsimi suplimentare.
Adăugarea de un pic de ulei de măsline, care este sănătos pentru inimă, cu câteva ierburi și legume, vă vor asigura o masă simplă, ușoară și hrănitoare. Adăugarea de pui slab la o tocană este, de asemenea, o metodă ușoară de gătit sănătos, care poate lăsa carnea de pui suculentă și delicioasă.
În ceea ce privește prepararea pe grătar a oricărui tip de carne, nu doar a celei de pui, se conturează o preocupare legată de formarea de amine heterociclice cancerigene (HCA). De aceea, este recomandat ca puiul să fie preparat la temperaturi mai scăzute și marinat înainte de preparare.
Sigur pentru consum
Puiul, la fel ca toate tipurile de carne, este un aliment cu potențial periculos pentru bolile transmise prin alimente. Prin urmare, este foarte important să preparați puiul la temperaturile corespunzătoare, pentru a limita riscul potențialilor agenți patogeni din carnea de pui.
Se recomandă să gătiți puiul la cel puțin 74° Celsius, pentru a ucide bacteriile dăunătoare.
Concluzie
Din ce în ce mai mulți indivizi consumă carne de pui, în comparație cu alte surse proteice, precum carnea roșie, motivele principale fiind legate de costuri și sănătate. Consumul de carne de pui fără piele poate fi o modalitate ușoară de eliminare a unor grăsimi și calorii. Pieptul este cea mai slabă parte a puiului, fiind urmată apoi de carnea mai închisă la culoare de pe pulpe.
Puiul este o sursă de numeroase substanțe nutritive, inclusiv proteine, fier, potasiu, seleniu și vitamina B6.
Prepararea puiului poate influența foarte mult valoarea nutritivă. Evitați să prăjiți carnea în ulei și nu consumați pielea de deasupra.
Metodele de preparare, cum ar fi rotisarea, adăugarea de pui la o tocană sau sotarea în puțin ulei de măsline cu legume, pot fi alternative mai sănătoase de consum.
Indiferent de felul în care preparați carnea de pui, asigurați-vă că îl gătiți până nu mai este roz și atinge temperatura internă corectă. Acest lucru va reduce riscul de toxiinfecție alimentară.