Femeie tânără cu metrul în jurul taliei

Cele mai mari greșeli pe care femeile le pot face atunci când sunt la dietă

Există multe programe, diete, suplimente și recomandări diferite pentru pierderea în greutate, deși nu toate sunt egale din perspectiva calității. Uneori, sfaturile prietenilor sau ceea ce citiți pe internet s-ar putea să nu fie întotdeauna cele mai bune recomandări pentru pierderea în greutate, chiar dacă este vorba de tendințe alimentare populare.

În plus, puteți face anumite greșeli, fără ca măcar să vă dați seama, care pot avea un impact negativ asupra procesului de pierdere în greutate, în ciuda eforturilor dumneavoastră.

 Produsele alimentare ambalate și procesate

Multe diete și programe de pierdere în greutate includ mese și gustări preambalate. Ideea de bază în cazul majorității acestor programe este că astfel vă puteți da seama cât de multă mâncare trebuie să consumați pe zi. Deși acest lucru poate fi util pentru dimensionarea porțiilor, mâncarea ambalată nu furnizează aceiași nutrienți ca alimentele proaspete.

Nu cădeți în capcana de a vă baza pe alimente puternic procesate, care vin într-un ambalaj de plastic, cutie sau conservă. Toate alimentele ambalate conțin conservanți și sodiu, în timp ce sunt adesea sărace în vitamine, minerale și fibre.

În loc să vă bazați pe produse alimentare ambalate, optați pentru consumul de alimente proaspete. Poate că nu cunoașteți întotdeauna numărul de calorii furnizat de mâncarea proaspătă, însă există și alte aspecte pe care trebuie să le luați în considerare, pe lângă numărul de calorii, atunci când încercați să slăbiți. Calitatea acestor calorii este la fel de importantă.

Consumul alimentar pe pilot automat

Consumul alimentar pe pilot automat pare să fie trendul cel mai întâlnit în societățile civilizate. Problema este că atunci când oamenii nu se concentrează asupra mâncării pe care o consumă, tind să consume mai multe calorii decât au impresia.

Mâncatul la birou, în fața calculatorului sau a televizorului, ori mâncarea gustărilor direct din geantă, sunt modalități prin care putem consuma mai multă mâncare decât intenționăm sau decât ar fi recomandat, fără ca măcar să ne dăm seama, pentru că atenția noastră este captată de altceva.

În sens contrar, atunci când ne concentrăm pe ceea ce mâncăm, obținem o senzație de satisfacție mai puternică și ne putem controla mai eficient consumul alimentar.

Omiterea efectuării de exerciții fizice

Schimbarea dietei alimentare este o componentă esențială în procesul de pierdere în greutate, însă efectuarea de exerciții fizice este importantă nu numai pentru pierderea în greutate, dar și pentru menținerea greutății corporale și creșterea masei musculare. Prin urmare, pe lângă faptul că puneți accentul pe o dietă sănătoasă, trebuie să vă concentrați și asupra exercițiilor fizice.

Chiar dacă deja efectuați exerciții fizice, pentru a pierde în greutate, este foarte posibil să fie nevoie să creșteți timpul de antrenament și/sau intensitatea. Tratați cu seriozitate antrenamentele fizice, nu vă neglijați obiectivele și concentrați-vă pe dieta alimentară.

Nu vă temeți să utilizați greutăți în cadrul antrenamentelor fizice. Prin efectuarea diferitelor tipuri de exerciții fizice, la niveluri de intensitate variate, nu este benefică doar pentru starea generală de sănătate, ci poate contribui semnificativ în procesul de pierdere în greutate.

Numărarea caloriilor

Estimarea necesarului de calorii este doar o estimare. Uneori, atunci când ne dorim să pierdem kilogramele în plus, ajungem să dezvoltăm o fixație cu privire la numărul specific de calorii pe care trebuie să le consumăm pe zi.

Acest lucru este foarte practic pentru unele persoane și poate ajuta la pierderea în greutate. Cu toate acestea, numărul total de calorii consumate nu este singurul lucru pe care să vă concentrați. Calitatea caloriilor este foarte importantă, de asemenea.

De exemplu, dacă aveți de ales între o gustare ambalată care însumează aproximativ 100 de calorii sau câteva fructe care conțin în total 150 de calorii, pe care ați alege-o? S-ar putea să considerați că gustarea ambalată este mai bună, pentru că are un conținut mai mic de calorii, însă fructele furnizează mulți nutrienți importanți.

În plus, țineți cont de faptul că organismul utilizează mai multă energie pentru a digera alimente întregi, neprocesate, comparativ cu alimentele procesate.

Așadar, nu trebuie să vă faceți griji doar pentru numărul total al caloriilor consumate. Concentrați-vă și asupra calității nutriționale a caloriilor.

Dietele populare

Industria produselor destinate pierderii în greutate este o industrie multimiliardară. De aceea, produsele pentru slăbit și dietele par adesea atrăgătoare. Cu toate acestea, nu cădeți în capcana anumitor diete, doar pentru că sunt populare, deoarece în cele mai multe cazuri este vorba de diete care nu sunt tocmai sănătoase pe termen lung. Uneori, indivizii au impresia că cu cât o dietă sună mai ciudat, cu atât este mai probabil să funcționeze. Nu este adevarat!

Rețineți că mărturiile oamenilor care susțin că au reușit să slăbească cu o dietă sau alta, nu țin locul cercetărilor empirice care pot afirma că dietele respective funcționează cu adevărat. Mărturiile pot fi adesea false sau exagerate.

Consumul unei varietăți de alimente este întotdeauna recomandat (cu excepția cazului în care aveți anumite probleme de sănătate sau alergii alimentare), de aceea poate fi benefic pentru organismul dumneavoastră să evitați dietele care indică evitarea anumitor fructe și legume sau chiar a unor grupe alimentare.

Ideea nu este să țineți o dietă pentru doar 2 săptămâni, ci să vă concentrați pe construirea unui regim alimentar sănătos, în cadrul unui stil de viață sănătos, pe care să îl mențineți pe viață.

Concluzie

Există multe greșeli pe care le puteți face, atunci când sunteți la dietă. Un principiu general de reținut este că fiecare individ este diferit, iar ceea ce funcționează pentru altcineva, poate sau nu să funcționeze pentru dumneavoastră. Evitați să vă bazați pe consumul de produse alimentare ambalate și procesate. Energia și nutrienții necesari ar trebui să provină din alimente proaspete, nu din alimente ambalate și extrem de procesate!

Consumul alimentar pe pilot automat este o practică foarte frecventă în modernitate, dar nu este și sănătoasă sau eficientă în procesul de pierdere în greutate. Concentrați-vă pe ceea ce mâncați și evitați să mâncați direct din ambalaj.

Dieta este importantă pentru pierderea în greutate, însă efectuarea de exerciții fizice ar trebui să fie la fel de importantă. Optați pentru o varietate de exerciții fizice și niveluri diferite de intensitate, pentru a promova pierderea în greutate.

Rețineți că există și alte lucruri importante la care trebuie să vă gândiți, pe lângă calcularea numărului total de calorii consumate pe zi. Calitatea sursei calorice este la fel de importantă ca și cantitatea! Corpul gestionează caloriile din alimentele procesate diferit față de cele neprocesate.

Nu vă lăsați prinși în capcana dietelor populare sau a companiilor care încearcă să vândă produse de slăbit. Dietele populare nu vă vor ajuta pe termen lung, iar faptul că o dietă are recomandări cât mai ciudate, nu înseamnă automat că este și eficientă pentru pierderea în greutate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *