Tânără gătește în bucătărie
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Cele mai comune 10 mituri nutriționale explicate

Iată câteva dintre cele mai frecvente mituri nutriționale întâlnite adesea în mass-media și de ce nu ar trebui să le credeți.

Conținut:

Glucidele îngrașă

Deși dietele bogate în proteine, cu conținut scăzut de carbohidrați, sunt incredibil de populare în acest moment, este un mit că alimentele precum pâinea, orezul, pastele și cartofii vă vor îngrășa dacă sunt consumate în cantități moderate.

În ciuda faptului că există unele dovezi publicate care sugerează că dietele bogate în proteine ajută la pierderea în greutate, acest lucru se poate datora faptului că atunci când carbohidrații sunt eliminați din dietă nu sunt înlocuiți și, prin urmare, se consumă mai puține calorii în general. Dietele bogate în proteine pot duce, de asemenea, la pierderea rapidă în greutate, deoarece au tendința de a genera pierderi crescute de apă.

Nu există nicio îndoială că, dacă carbohidrații sunt consumați în cantități mai mari decât este necesar, ca și în cazul altor alimente, aceștia vor determina creșterea în greutate. De asemenea, este important să alegeți carbohidrați nutritivi cu indice glicemic scăzut, care vă vor menține mai plini pentru mai mult timp și nu vor determina creșteri ale nivelului de zahăr din sânge.

Carbohidrații procesați, cu un conținut ridicat de zahăr și grăsimi, pot contribui la creșterea în greutate, dar cerealele integrale, carbohidrații cu conținut scăzut de grăsimi, cu conținut scăzut de indice glicemic, consumate în cantități moderate se pot încadra cu ușurință într-o dietă de slăbit, oferind chiar nutrienți importanți, precum fibre și vitamine B.

Carbohidrații sunt deosebit de importanți pentru persoanele active, pentru a menține nivelul de energie ridicat, pentru a obține performanțe bune sau pentru a profita la maximum de antrenamentele fizice.

Sunt necesare mai multe proteine pentru construcția mușchilor

Cu excepția cazului în care sunteți pasionați de culturism, este puțin probabil să fie necesar un consum mai mare de proteine pentru a crește masa musculară. De asemenea, trebuie remarcat faptul că o dietă bogată în proteine nu va genera în mod direct construcția de mușchi, ci va fi nevoie și de un regim de antrenamente fizice de forță și consolidare.

Pentru creșterea masei musculare este, de asemenea, important să consumați suficiente calorii din alimente sănătoase și să vă rezervați suficient timp pentru odihnă și recuperare.

Majoritatea adulților obțin mai mult decât cantitatea suficientă de proteine din dieta zilnică pentru construcția de mușchi, iar în cazul în care urmați un program de antrenament de forță, orice proteină suplimentară necesară poate fi obținută de obicei prin consumul de gustări bogate în proteine după fiecare antrenament, precum nuci, lactate cu conținut scăzut de grăsimi, pește, carne slabă și leguminoase.

Dacă mâncați noaptea târziu vă veți îngrășa

Nu momentul în care mâncați este important, ci ceea ce mâncați și în ce cantități influențează în mod direct creșterea în greutate. Dacă vreți să slăbiți, trebuie să consumați mai puține calorii decât ardeți în timpul exercițiilor fizice sau prin efectuarea diferitelor activități aferente vieții cotidiene. Prin urmare, indiferent de ora la care mâncați, țineți cont de faptul că echilibrul caloric este cel mai important factor  care contribuie la pierderea în greutate. Organismul uman gestionează excesul de calorii în același mod, indiferent de oră.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că, dacă vă orientați spre gustări nesănătoase, bogate în calorii, noaptea târziu, este posibil să adăugați destul de multe calorii în plus în dieta dumneavoastră, ceea ce va determina cu siguranță creșterea în greutate. O mulțime de oameni apelează la alimente confortabile pentru a se relaxa după o zi încărcată și consumă excesiv aceste tipuri de alimente, care, în consecință, vor duce la creșterea în greutate, indiferent de momentul din zi în care are loc consumul.

Produsele cu conținut scăzut de colesterol sunt bune pentru inimă

Multe produse de pe rafturile supermarketurilor se folosesc de eticheta de „colesterol scăzut” ca strategie de marketing, pentru a promova alimentele ca o alternativă sănătoasă.

Cu toate acestea, dovezile sugerează că colesterolul găsit în alimente nu afectează nivelul nostru de colesterol nociv din sânge, nici măcar pe aproape la fel de mult cum ne afectează grăsimile saturate și trans, care se regăsesc din plin în alimentele procesate. Dacă sunteți în căutarea unei alternative sănătoase, alegeți produse cu conținut scăzut de grăsimi nocive care pot crește colesterolul LDL din sânge, mai degrabă decât produsele promovate ca având un conținut scăzut de colesterol.

Conținut scăzut de grăsimi înseamnă sănătos

Mulți consumatori consideră că produsele comercializate ca având cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi sunt o opțiune mai sănătoasă, dar, din păcate, nu este întotdeauna cazul. Adesea produsele care nu au grăsime, au în schimb zahăr sau aditivi artificiali, pentru a menține aroma și textura, similare cu cea a alternativelor cu grăsimi.

Datorită conținutului de zahăr, acestea pot fi chiar mai bogate în calorii decât versiunea cu grăsimi. Produsele fără grăsimi, cum ar fi gustările, oferă, de asemenea, puțin în ceea ce privește valoarea nutrițională, conținând adesea calorii goale.

O cantitate moderată de grăsime este importantă în orice dietă, astfel încât conținutul scăzut de grăsime nu înseamnă întotdeauna că produsul este mai bun pentru sănătatea dumneavoastră. Alimentele bogate în grăsimi, cum ar fi avocado, nuci, ulei de măsline, legume și pește, toate au un conținut ridicat de grăsimi, iar nu numai că grăsimea este din categoria celor sănătoase pentru inimile noastre, dar oferă și cantități mari din alți nutrienți importanți.

Suplimentele de vitamine sunt necesare pentru a obține toți nutrienții de care are organismul nevoie

În cele mai multe cazuri, o dietă sănătoasă și echilibrată, în lipsa oricăror afecțiuni medicale, ar trebui să fie suficientă pentru a obține toate vitaminele și mineralele de care organismul uman are nevoie pentru a funcționa la parametrii optimi.

O dietă variată care acoperă toate grupele de alimente și cu o mulțime de produse proaspete, ar trebui să furnizeze toate vitaminele de care aveți nevoie, împreună cu fibre, carbohidrați, grăsimi esențiale și proteine, care nu pot fi obținute din suplimente.

În plus, suplimentele pot fi destul de costisitoare și nu ar trebui să înlocuiască o dietă sănătoasă, deși în anumite momente din viață, cum ar fi sarcina și bătrânețea, poate fi necesar consumul de suplimente alimentare. Discutați cu un dietetician sau un medic înainte de a începe să luați suplimente de vitamine, pentru a determina dacă sunt cu adevărat necesare.

Alimentele organice sunt mai sănătoase

Toate alimentele care ajung în supermarketurile și rafturile magazinelor noastre trec prin procese stricte de reglementare pentru a se asigura siguranța consumului, deci, atât alimentele organice, cât și cele neorganice pot fi extrem de hrănitoare și pot face parte dintr-o dietă sănătoasă.

Există mulți factori care afectează conținutul nutrițional al alimentelor, cum ar fi modul în care sunt cultivate, depozitate, livrate și chiar metoda de gătit utilizată. Din acest motiv, este posibil ca alimentele organice să aibă un conținut nutrițional care poate fi mai mare, mai mic sau similar cu alimentele neecologice.

În timp ce mulți oameni susțin că mâncarea organică are un gust mai bun și probabil că este mai ecologică, este, de asemenea, și mai scumpă, ceea ce înseamnă că nu este accesibilă pentru toată lumea.

Pentru persoanele cu buget limitat, poate fi mai sănătos consumul unei cantități mai mari și mai variate de legume fără etichetă organică, decât o cantitate mică de legume organice la un preț ridicat.

Toată lumea ar trebui să mănânce fără gluten

O dietă fără gluten este foarte restrictivă și poate provoca deficiențe de nutrienți dacă nu este urmată foarte atent. Aceasta este singura dietă sănătoasă pentru persoanele care suferă de boală celiacă sau prezintă sensibilitate la gluten; cu toate acestea, pentru restul persoanelor nu este necesară urmarea unei astfel de diete, care în acest context nu este mai sănătoasă decât o dietă echilibrată, care include o mare varietate de cereale integrale.

Cerealele furnizează substanțe nutritive importante precum vitamine B și fibre, toate contribuind la un corp sănătos. O dietă fără gluten poate fi, de asemenea, anti-socială și incomodă, deoarece servitul mesei în oraș poate fi ușor problematic. Este, de asemenea, o modalitate costisitoare de a mânca, deoarece produsele fără gluten tind să coste mai mult decât versiunile obișnuite.

Fructele sunt bogate în zahăr și ar trebui să fie consumate cu moderație

Deși fructele conțin o cantitate relativ mare de zahăr în mod natural, conțin, de asemenea, și o cantitate uriașă de minerale, fibre și vitamine și nu sunt prea bogate în calorii, reprezentând o modalitate excelentă și hrănitoare de a satisface poftele dulci.

Când încercați să reduceți aportul de zahăr, alimentele precum bomboane, fursecuri, ciocolată și băuturi carbogazoase ar trebui să fie limitate ca și consum, deoarece acestea oferă o valoare nutritivă foarte mică și conțin cantități mari de zahăr și multe calorii.

Dietele de detoxifiere sunt excelente pentru a elimina toxinele din organism

În ciuda popularității lor, nu există dovezi științifice care să susțină utilizarea dietelor de detoxifiere. Organismul uman este deja perfect capabil să elimine toxinele; de fapt, aceasta este una dintre funcțiile principale ale ficatului, rinichilor și sistemului intestinal.

Dietele de detoxifiere duc adesea la efecte secundare nedorite, cum ar fi deshidratarea și bătăile neregulate ale inimii, provocate de un post care durează mai mult de câteva zile. Unele produse de curățare intestinală promovate în dietele de detoxifiere ar putea fi chiar nocive.

Iată câteva dintre cele mai frecvente mituri nutriționale întâlnite adesea în mass-media și de ce nu ar trebui să le credeți.

Glucidele îngrașă

Deși dietele bogate în proteine, cu conținut scăzut de carbohidrați, sunt incredibil de populare în acest moment, este un mit că alimentele precum pâinea, orezul, pastele și cartofii vă vor îngrășa dacă sunt consumate în cantități moderate.

În ciuda faptului că există unele dovezi publicate care sugerează că dietele bogate în proteine ajută la pierderea în greutate, acest lucru se poate datora faptului că atunci când carbohidrații sunt eliminați din dietă nu sunt înlocuiți și, prin urmare, se consumă mai puține calorii în general. Dietele bogate în proteine pot duce, de asemenea, la pierderea rapidă în greutate, deoarece au tendința de a genera pierderi crescute de apă.

Nu există nicio îndoială că, dacă carbohidrații sunt consumați în cantități mai mari decât este necesar, ca și în cazul altor alimente, aceștia vor determina creșterea în greutate. De asemenea, este important să alegeți carbohidrați nutritivi cu indice glicemic scăzut, care vă vor menține mai plini pentru mai mult timp și nu vor determina creșteri ale nivelului de zahăr din sânge.

Carbohidrații procesați, cu un conținut ridicat de zahăr și grăsimi, pot contribui la creșterea în greutate, dar cerealele integrale, carbohidrații cu conținut scăzut de grăsimi, cu conținut scăzut de indice glicemic, consumate în cantități moderate se pot încadra cu ușurință într-o dietă de slăbit, oferind chiar nutrienți importanți, precum fibre și vitamine B.

Carbohidrații sunt deosebit de importanți pentru persoanele active, pentru a menține nivelul de energie ridicat, pentru a obține performanțe bune sau pentru a profita la maximum de antrenamentele fizice.

Sunt necesare mai multe proteine pentru construcția mușchilor

Cu excepția cazului în care sunteți pasionați de culturism, este puțin probabil să fie necesar un consum mai mare de proteine pentru a crește masa musculară. De asemenea, trebuie remarcat faptul că o dietă bogată în proteine nu va genera în mod direct construcția de mușchi, ci va fi nevoie și de un regim de antrenamente fizice de forță și consolidare.

Pentru creșterea masei musculare este, de asemenea, important să consumați suficiente calorii din alimente sănătoase și să vă rezervați suficient timp pentru odihnă și recuperare.

Majoritatea adulților obțin mai mult decât cantitatea suficientă de proteine din dieta zilnică pentru construcția de mușchi, iar în cazul în care urmați un program de antrenament de forță, orice proteină suplimentară necesară poate fi obținută de obicei prin consumul de gustări bogate în proteine după fiecare antrenament, precum nuci, lactate cu conținut scăzut de grăsimi, pește, carne slabă și leguminoase.

Dacă mâncați noaptea târziu vă veți îngrășa

Nu momentul în care mâncați este important, ci ceea ce mâncați și în ce cantități influențează în mod direct creșterea în greutate. Dacă vreți să slăbiți, trebuie să consumați mai puține calorii decât ardeți în timpul exercițiilor fizice sau prin efectuarea diferitelor activități aferente vieții cotidiene. Prin urmare, indiferent de ora la care mâncați, țineți cont de faptul că echilibrul caloric este cel mai important factor  care contribuie la pierderea în greutate. Organismul uman gestionează excesul de calorii în același mod, indiferent de oră.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că, dacă vă orientați spre gustări nesănătoase, bogate în calorii, noaptea târziu, este posibil să adăugați destul de multe calorii în plus în dieta dumneavoastră, ceea ce va determina cu siguranță creșterea în greutate. O mulțime de oameni apelează la alimente confortabile pentru a se relaxa după o zi încărcată și consumă excesiv aceste tipuri de alimente, care, în consecință, vor duce la creșterea în greutate, indiferent de momentul din zi în care are loc consumul.

Produsele cu conținut scăzut de colesterol sunt bune pentru inimă

Multe produse de pe rafturile supermarketurilor se folosesc de eticheta de „colesterol scăzut” ca strategie de marketing, pentru a promova alimentele ca o alternativă sănătoasă.

Cu toate acestea, dovezile sugerează că colesterolul găsit în alimente nu afectează nivelul nostru de colesterol nociv din sânge, nici măcar pe aproape la fel de mult cum ne afectează grăsimile saturate și trans, care se regăsesc din plin în alimentele procesate. Dacă sunteți în căutarea unei alternative sănătoase, alegeți produse cu conținut scăzut de grăsimi nocive care pot crește colesterolul LDL din sânge, mai degrabă decât produsele promovate ca având un conținut scăzut de colesterol.

Conținut scăzut de grăsimi înseamnă sănătos

Mulți consumatori consideră că produsele comercializate ca având cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi sunt o opțiune mai sănătoasă, dar, din păcate, nu este întotdeauna cazul. Adesea produsele care nu au grăsime, au în schimb zahăr sau aditivi artificiali, pentru a menține aroma și textura, similare cu cea a alternativelor cu grăsimi.

Datorită conținutului de zahăr, acestea pot fi chiar mai bogate în calorii decât versiunea cu grăsimi. Produsele fără grăsimi, cum ar fi gustările, oferă, de asemenea, puțin în ceea ce privește valoarea nutrițională, conținând adesea calorii goale.

O cantitate moderată de grăsime este importantă în orice dietă, astfel încât conținutul scăzut de grăsime nu înseamnă întotdeauna că produsul este mai bun pentru sănătatea dumneavoastră. Alimentele bogate în grăsimi, cum ar fi avocado, nuci, ulei de măsline, legume și pește, toate au un conținut ridicat de grăsimi, iar nu numai că grăsimea este din categoria celor sănătoase pentru inimile noastre, dar oferă și cantități mari din alți nutrienți importanți.

Suplimentele de vitamine sunt necesare pentru a obține toți nutrienții de care are organismul nevoie

În cele mai multe cazuri, o dietă sănătoasă și echilibrată, în lipsa oricăror afecțiuni medicale, ar trebui să fie suficientă pentru a obține toate vitaminele și mineralele de care organismul uman are nevoie pentru a funcționa la parametrii optimi.

O dietă variată care acoperă toate grupele de alimente și cu o mulțime de produse proaspete, ar trebui să furnizeze toate vitaminele de care aveți nevoie, împreună cu fibre, carbohidrați, grăsimi esențiale și proteine, care nu pot fi obținute din suplimente.

În plus, suplimentele pot fi destul de costisitoare și nu ar trebui să înlocuiască o dietă sănătoasă, deși în anumite momente din viață, cum ar fi sarcina și bătrânețea, poate fi necesar consumul de suplimente alimentare. Discutați cu un dietetician sau un medic înainte de a începe să luați suplimente de vitamine, pentru a determina dacă sunt cu adevărat necesare.

Alimentele organice sunt mai sănătoase

Toate alimentele care ajung în supermarketurile și rafturile magazinelor noastre trec prin procese stricte de reglementare pentru a se asigura siguranța consumului, deci, atât alimentele organice, cât și cele neorganice pot fi extrem de hrănitoare și pot face parte dintr-o dietă sănătoasă.

Există mulți factori care afectează conținutul nutrițional al alimentelor, cum ar fi modul în care sunt cultivate, depozitate, livrate și chiar metoda de gătit utilizată. Din acest motiv, este posibil ca alimentele organice să aibă un conținut nutrițional care poate fi mai mare, mai mic sau similar cu alimentele neecologice.

În timp ce mulți oameni susțin că mâncarea organică are un gust mai bun și probabil că este mai ecologică, este, de asemenea, și mai scumpă, ceea ce înseamnă că nu este accesibilă pentru toată lumea.

Pentru persoanele cu buget limitat, poate fi mai sănătos consumul unei cantități mai mari și mai variate de legume fără etichetă organică, decât o cantitate mică de legume organice la un preț ridicat.

Toată lumea ar trebui să mănânce fără gluten

O dietă fără gluten este foarte restrictivă și poate provoca deficiențe de nutrienți dacă nu este urmată foarte atent. Aceasta este singura dietă sănătoasă pentru persoanele care suferă de boală celiacă sau prezintă sensibilitate la gluten; cu toate acestea, pentru restul persoanelor nu este necesară urmarea unei astfel de diete, care în acest context nu este mai sănătoasă decât o dietă echilibrată, care include o mare varietate de cereale integrale.

Cerealele furnizează substanțe nutritive importante precum vitamine B și fibre, toate contribuind la un corp sănătos. O dietă fără gluten poate fi, de asemenea, anti-socială și incomodă, deoarece servitul mesei în oraș poate fi ușor problematic. Este, de asemenea, o modalitate costisitoare de a mânca, deoarece produsele fără gluten tind să coste mai mult decât versiunile obișnuite.

Fructele sunt bogate în zahăr și ar trebui să fie consumate cu moderație

Deși fructele conțin o cantitate relativ mare de zahăr în mod natural, conțin, de asemenea, și o cantitate uriașă de minerale, fibre și vitamine și nu sunt prea bogate în calorii, reprezentând o modalitate excelentă și hrănitoare de a satisface poftele dulci.

Când încercați să reduceți aportul de zahăr, alimentele precum bomboane, fursecuri, ciocolată și băuturi carbogazoase ar trebui să fie limitate ca și consum, deoarece acestea oferă o valoare nutritivă foarte mică și conțin cantități mari de zahăr și multe calorii.

Dietele de detoxifiere sunt excelente pentru a elimina toxinele din organism

În ciuda popularității lor, nu există dovezi științifice care să susțină utilizarea dietelor de detoxifiere. Organismul uman este deja perfect capabil să elimine toxinele; de fapt, aceasta este una dintre funcțiile principale ale ficatului, rinichilor și sistemului intestinal.

Dietele de detoxifiere duc adesea la efecte secundare nedorite, cum ar fi deshidratarea și bătăile neregulate ale inimii, provocate de un post care durează mai mult de câteva zile. Unele produse de curățare intestinală promovate în dietele de detoxifiere ar putea fi chiar nocive.

Iată câteva dintre cele mai frecvente mituri nutriționale întâlnite adesea în mass-media și de ce nu ar trebui să le credeți.

Glucidele îngrașă

Deși dietele bogate în proteine, cu conținut scăzut de carbohidrați, sunt incredibil de populare în acest moment, este un mit că alimentele precum pâinea, orezul, pastele și cartofii vă vor îngrășa dacă sunt consumate în cantități moderate.

În ciuda faptului că există unele dovezi publicate care sugerează că dietele bogate în proteine ajută la pierderea în greutate, acest lucru se poate datora faptului că atunci când carbohidrații sunt eliminați din dietă nu sunt înlocuiți și, prin urmare, se consumă mai puține calorii în general. Dietele bogate în proteine pot duce, de asemenea, la pierderea rapidă în greutate, deoarece au tendința de a genera pierderi crescute de apă.

Nu există nicio îndoială că, dacă carbohidrații sunt consumați în cantități mai mari decât este necesar, ca și în cazul altor alimente, aceștia vor determina creșterea în greutate. De asemenea, este important să alegeți carbohidrați nutritivi cu indice glicemic scăzut, care vă vor menține mai plini pentru mai mult timp și nu vor determina creșteri ale nivelului de zahăr din sânge.

Carbohidrații procesați, cu un conținut ridicat de zahăr și grăsimi, pot contribui la creșterea în greutate, dar cerealele integrale, carbohidrații cu conținut scăzut de grăsimi, cu conținut scăzut de indice glicemic, consumate în cantități moderate se pot încadra cu ușurință într-o dietă de slăbit, oferind chiar nutrienți importanți, precum fibre și vitamine B.

Carbohidrații sunt deosebit de importanți pentru persoanele active, pentru a menține nivelul de energie ridicat, pentru a obține performanțe bune sau pentru a profita la maximum de antrenamentele fizice.

Sunt necesare mai multe proteine pentru construcția mușchilor

Cu excepția cazului în care sunteți pasionați de culturism, este puțin probabil să fie necesar un consum mai mare de proteine pentru a crește masa musculară. De asemenea, trebuie remarcat faptul că o dietă bogată în proteine nu va genera în mod direct construcția de mușchi, ci va fi nevoie și de un regim de antrenamente fizice de forță și consolidare.

Pentru creșterea masei musculare este, de asemenea, important să consumați suficiente calorii din alimente sănătoase și să vă rezervați suficient timp pentru odihnă și recuperare.

Majoritatea adulților obțin mai mult decât cantitatea suficientă de proteine din dieta zilnică pentru construcția de mușchi, iar în cazul în care urmați un program de antrenament de forță, orice proteină suplimentară necesară poate fi obținută de obicei prin consumul de gustări bogate în proteine după fiecare antrenament, precum nuci, lactate cu conținut scăzut de grăsimi, pește, carne slabă și leguminoase.

Dacă mâncați noaptea târziu vă veți îngrășa

Nu momentul în care mâncați este important, ci ceea ce mâncați și în ce cantități influențează în mod direct creșterea în greutate. Dacă vreți să slăbiți, trebuie să consumați mai puține calorii decât ardeți în timpul exercițiilor fizice sau prin efectuarea diferitelor activități aferente vieții cotidiene. Prin urmare, indiferent de ora la care mâncați, țineți cont de faptul că echilibrul caloric este cel mai important factor  care contribuie la pierderea în greutate. Organismul uman gestionează excesul de calorii în același mod, indiferent de oră.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că, dacă vă orientați spre gustări nesănătoase, bogate în calorii, noaptea târziu, este posibil să adăugați destul de multe calorii în plus în dieta dumneavoastră, ceea ce va determina cu siguranță creșterea în greutate. O mulțime de oameni apelează la alimente confortabile pentru a se relaxa după o zi încărcată și consumă excesiv aceste tipuri de alimente, care, în consecință, vor duce la creșterea în greutate, indiferent de momentul din zi în care are loc consumul.

Produsele cu conținut scăzut de colesterol sunt bune pentru inimă

Multe produse de pe rafturile supermarketurilor se folosesc de eticheta de „colesterol scăzut” ca strategie de marketing, pentru a promova alimentele ca o alternativă sănătoasă.

Cu toate acestea, dovezile sugerează că colesterolul găsit în alimente nu afectează nivelul nostru de colesterol nociv din sânge, nici măcar pe aproape la fel de mult cum ne afectează grăsimile saturate și trans, care se regăsesc din plin în alimentele procesate. Dacă sunteți în căutarea unei alternative sănătoase, alegeți produse cu conținut scăzut de grăsimi nocive care pot crește colesterolul LDL din sânge, mai degrabă decât produsele promovate ca având un conținut scăzut de colesterol.

Conținut scăzut de grăsimi înseamnă sănătos

Mulți consumatori consideră că produsele comercializate ca având cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi sunt o opțiune mai sănătoasă, dar, din păcate, nu este întotdeauna cazul. Adesea produsele care nu au grăsime, au în schimb zahăr sau aditivi artificiali, pentru a menține aroma și textura, similare cu cea a alternativelor cu grăsimi.

Datorită conținutului de zahăr, acestea pot fi chiar mai bogate în calorii decât versiunea cu grăsimi. Produsele fără grăsimi, cum ar fi gustările, oferă, de asemenea, puțin în ceea ce privește valoarea nutrițională, conținând adesea calorii goale.

O cantitate moderată de grăsime este importantă în orice dietă, astfel încât conținutul scăzut de grăsime nu înseamnă întotdeauna că produsul este mai bun pentru sănătatea dumneavoastră. Alimentele bogate în grăsimi, cum ar fi avocado, nuci, ulei de măsline, legume și pește, toate au un conținut ridicat de grăsimi, iar nu numai că grăsimea este din categoria celor sănătoase pentru inimile noastre, dar oferă și cantități mari din alți nutrienți importanți.

Suplimentele de vitamine sunt necesare pentru a obține toți nutrienții de care are organismul nevoie

În cele mai multe cazuri, o dietă sănătoasă și echilibrată, în lipsa oricăror afecțiuni medicale, ar trebui să fie suficientă pentru a obține toate vitaminele și mineralele de care organismul uman are nevoie pentru a funcționa la parametrii optimi.

O dietă variată care acoperă toate grupele de alimente și cu o mulțime de produse proaspete, ar trebui să furnizeze toate vitaminele de care aveți nevoie, împreună cu fibre, carbohidrați, grăsimi esențiale și proteine, care nu pot fi obținute din suplimente.

În plus, suplimentele pot fi destul de costisitoare și nu ar trebui să înlocuiască o dietă sănătoasă, deși în anumite momente din viață, cum ar fi sarcina și bătrânețea, poate fi necesar consumul de suplimente alimentare. Discutați cu un dietetician sau un medic înainte de a începe să luați suplimente de vitamine, pentru a determina dacă sunt cu adevărat necesare.

Alimentele organice sunt mai sănătoase

Toate alimentele care ajung în supermarketurile și rafturile magazinelor noastre trec prin procese stricte de reglementare pentru a se asigura siguranța consumului, deci, atât alimentele organice, cât și cele neorganice pot fi extrem de hrănitoare și pot face parte dintr-o dietă sănătoasă.

Există mulți factori care afectează conținutul nutrițional al alimentelor, cum ar fi modul în care sunt cultivate, depozitate, livrate și chiar metoda de gătit utilizată. Din acest motiv, este posibil ca alimentele organice să aibă un conținut nutrițional care poate fi mai mare, mai mic sau similar cu alimentele neecologice.

În timp ce mulți oameni susțin că mâncarea organică are un gust mai bun și probabil că este mai ecologică, este, de asemenea, și mai scumpă, ceea ce înseamnă că nu este accesibilă pentru toată lumea.

Pentru persoanele cu buget limitat, poate fi mai sănătos consumul unei cantități mai mari și mai variate de legume fără etichetă organică, decât o cantitate mică de legume organice la un preț ridicat.

Toată lumea ar trebui să mănânce fără gluten

O dietă fără gluten este foarte restrictivă și poate provoca deficiențe de nutrienți dacă nu este urmată foarte atent. Aceasta este singura dietă sănătoasă pentru persoanele care suferă de boală celiacă sau prezintă sensibilitate la gluten; cu toate acestea, pentru restul persoanelor nu este necesară urmarea unei astfel de diete, care în acest context nu este mai sănătoasă decât o dietă echilibrată, care include o mare varietate de cereale integrale.

Cerealele furnizează substanțe nutritive importante precum vitamine B și fibre, toate contribuind la un corp sănătos. O dietă fără gluten poate fi, de asemenea, anti-socială și incomodă, deoarece servitul mesei în oraș poate fi ușor problematic. Este, de asemenea, o modalitate costisitoare de a mânca, deoarece produsele fără gluten tind să coste mai mult decât versiunile obișnuite.

Fructele sunt bogate în zahăr și ar trebui să fie consumate cu moderație

Deși fructele conțin o cantitate relativ mare de zahăr în mod natural, conțin, de asemenea, și o cantitate uriașă de minerale, fibre și vitamine și nu sunt prea bogate în calorii, reprezentând o modalitate excelentă și hrănitoare de a satisface poftele dulci.

Când încercați să reduceți aportul de zahăr, alimentele precum bomboane, fursecuri, ciocolată și băuturi carbogazoase ar trebui să fie limitate ca și consum, deoarece acestea oferă o valoare nutritivă foarte mică și conțin cantități mari de zahăr și multe calorii.

Dietele de detoxifiere sunt excelente pentru a elimina toxinele din organism

În ciuda popularității lor, nu există dovezi științifice care să susțină utilizarea dietelor de detoxifiere. Organismul uman este deja perfect capabil să elimine toxinele; de fapt, aceasta este una dintre funcțiile principale ale ficatului, rinichilor și sistemului intestinal.

Dietele de detoxifiere duc adesea la efecte secundare nedorite, cum ar fi deshidratarea și bătăile neregulate ale inimii, provocate de un post care durează mai mult de câteva zile. Unele produse de curățare intestinală promovate în dietele de detoxifiere ar putea fi chiar nocive.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Persoană ține în palme boabe de cacao

La ce este bun untul de cacao?

Untul de cacao este un ingredient comestibil, care se găsește în alimente și, de asemenea, un compus obișnuit în produsele pentru tratamentul pielii. Nu are

Cumpărarea de alimente organice a devenit mult mai frecventă în ultimii ani. Mai multe magazine alimentare încep să adauge secțiuni de alimente organice pentru persoanele

Alcoolul si dieta

Ce alcool pot consuma la dietă?

Alcoolul conține 7 calorii pe gram și poate fi o sursă semnificativă de calorii în exces. Dacă cineva vrea să mai reducă din aportul caloric, alcoolul