Cele mai bune ceaiuri pe care le puteți consuma înainte de culcare pentru un somn mai bun sunt: mușețelul, floarea pasiunii, lavanda și ceaiurile din rădăcină de lemn dulce.
Ai probleme cu somnul? Nu esti singurul. 1 din 3 adulți suferă de insomnie.
Insomnia poate avea multe cauze, inclusiv: anxietate, griji, medicamente, stres, dureri cronice sau motive necunoscute. Puteți face multe lucruri pentru a încerca să vă îmbunătățiți somnul, dar dacă aveți insomnie cronică, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră.
Administrarea de somnifere pe termen lung nu este recomandată pentru a ajuta la îmbunătățirea obiceiurilor de somn.
Există multe sfaturi pe care le puteți face pentru a dormi mai bine, cum ar fi un program relaxant de culcare și limitarea timpului petrecut în ecranului (TV, telefon, tabletă) înainte de a adormi.
O modalitate prin care vă puteți crea un program relaxant de culcare este consumul de ceai înainte de culcare. Dacă consumați ceai în apropierea orei de culcare doriți ceva relaxant, alegeți ceaiurile din plante.
Ceaiurile din plante conțin cofeină, dar ceaiul verde și cel negru contin. Cofeina este un stimulent care poate îngreuna rutina de somn după consum.
Cele mai bune ceaiuri pentru un somn perfect
Au fost făcute cercetări care sugerează că următoarele ceaiuri din plante contribuie la relaxare și vă pot ajuta să dormiți mai bine.
Muşeţelul
Mușețelul este una dintre cele mai populare opțiuni pentru un ceai înainte de culcare; este o componentă principală pentru majoritatea amestecurilor de ceai indicate pentru a se consuma seara.
Mușețelul a fost folosit de secole pentru efectele sale antioxidante și antiinflamatoare. A fost utilizat pentru tratarea diferitelor afecțiuni ale pielii, un sedativ ușor relaxant și utilizat ca tratament pentru diverse probleme digestive.
Mușețelul poate fi o alegere bună pentru un ceai consumat înainte de culcare, deoarece sunt cercetări care susțin că poate ajuta la relaxare și somn.
Efectele sedative ale mușețelului sunt cel puțin parțial datorate apigeninei flavonoide. Apigenina se leagă de receptorii benzodiazepinei din creier, care pot ajuta la promovarea somnolentei. În mușețel pot exista și alți compuși care se leagă de benzodiazepină în creier.
Un studiu din 2016 realizat cu ajutorul unor femei care au suferit de depresie postpartum a demonstrat că ceaiul de mușețel poate fi recomandat ca o abordare suplimentară pentru atenuarea depresiei și a problemelor de somn.
Cu toate acestea, simptomele favorabile la femeile care au consumat ceai de mușețel au fost descoperite doar în primele săptămâni ale studiului, ceea ce sugerează că orice efect generat de consumul de mușețel a fost doar pe termen scurt.
Floarea pasiunii
Floarea pasiunii este un alt supliment popular pe bază de plante pentru somn. Mai multe studii efectuate pe animale au sugerat că floarea pasiunii poate spori somnul la animale, dar există puține studii umane care să demonstreze efectul florii pasiunii asupra somnului.
Cu toate acestea, studiile efectuate pe oameni sugerează că floarea pasiunii poate avea un efect pozitiv asupra somnului.
Un studiu din 2011 controlat cu efectul placebo a analizat efectul consumului unei cești de ceai de floarea pasiunii timp de 7 zile asupra calității somnului la 41 de participanți la cercetare.
Cercetătorii au descoperit că participanții din grupui consumatorilor de ceai de floare pasiunii au avut calitatea somnului semnificativ mai bună decât grupul placebo.
Prin urmare, cercetătorii au concluzionat că aportul de ceai de floarea pasiunii pe termen scurt poate îmbunătăți pozitiv calitatea somnului.
Un studiu din 2013 a analizat efectul unui supliment pe bază de plante numit NSF-3, incluzând floarea pasiunii și alte două plante aromatice, comparativ cu efectul unui medicament utilizat pentru tratarea insomniei – zolpidem.
Cercetătorii au descoperit o îmbunătățire a timpului de somn, a calității somnului și a reducerii cantității de tulburări ale somnului în ambele grupuri.
Cercetătorii au concluzionat că NSF-3 este o alternativă sigură și eficientă pentru îmbunătățirea pe termen scurt a insomniei. Efectele pe termen lung ale NSF-3 asupra insomniei au nevoie de mai multe cercetări.
Lemnul dulce
Lemnul dulce și rădăcina de lemn dulce datează din antichitate, fiind folosită pentru tratarea diverselor afecțiuni. Există unele dovezi care sugerează că lemnul dulce poate avea un efect pozitiv asupra somnului.
Un studiu din 2012 susține că lemnul dulce prezintă proprietăți antidepresive și anti anxietate.
Acest studiu a descoperit că lemnul dulce a scăzut mișcarea rapidă a ochilor și a provcat somn indus șoarecilor de laborator. Este nevoie de mai multe cercetări umane pentru a vedea dacă are același efect.
Înainte de a începe consumul de lemn dulce negru pentru a induce somnolență, trebuie să fiți conștienți că aportul de lemn dulce în doze mari poate determina scăderea nivelului de potasiu.
Înainte de a lua orice supliment sau ceai din plante, este întotdeauna cel mai bine să consultați medicul dumneavoastră mai întâi. Orice supliment din plante sau, eventual, ceai poate interfera cu alte medicamente sau afecțiuni.
Lavanda
Un studiu din 2012 a analizat efectele pe care 12 săptămâni de aromaterapie cu lavandă le-a avut asupra insumniei și a ritmului cardiac la femei.
Cercetătorii au constatat că după 12 săptămâni, femeile au simțit o îmbunătățire semnificativă a calității somnului după intervenție. Participanții au fost fost supuși la ședințe de aromaterapie cu lavandă 20 de minute pe zi, de două ori pe săptămână timp de 12 săptămâni.
Cnsumul ceaiului de lavandă prezintă aceleași beneficii pentru somn ca și aromaterapia cu lavandă?
Posibil. S-a demonstrat că uleiul de lavandă pentru utilizare orală reduce trezirea în miezul nopții, oboseala matinală și îmbunătățește eficiența somnului la persoanele cu anxietate.
Prin urmare, dacă anxietatea este principala ta cauză de insomnie, ceaiul de lavandă poate fi benefic. Pe lângă faptul că bei ceai de lavandă, poți pune ulei esențial de lavandă într-un difuzor de aer sau să pui o picătură de ulei pe perna ta noaptea.
Concluzie: Ceaiuri din plante care vă ajută să dormiți mai bine
Ceaiurile de mușețel, floare pasiunii, lavandă și lemn dulce te pot ajuta să dormi mai bine.
Ceaiurile care provoacă somnolență au adesea o combinație între plantele enumerate mai sus cât și alte plante și arome.
Alte ceaiuri de plante care pot fi consumate înainte de culcare pot fi: menta, lemongrass, rădăcină de valeriană, scoarță de lămâie sau magnolie. Există numeroase ceaiuri pe piață, așa că puteți să încercați și alte arome diferite, pentru a găsi unul care vi se potrivește cel mai bine.
Deși există cercetări care să sugereze că fiecare dintre aceste ceaiuri pot avea un rol benefic în îmbunătățirea somnului, rețineți că este posibil ca o ceașcă de ceai consumată înainte de culcare poate să nu aibă efect asupra insomniei în cazul unor persoane.
Dacă aveți insomnie cronică, discutați cu medicul dumneavoastră. Înainte de a lua orice supliment sau de a consuma ceai de plante, consultați medicul.
Verifică preț ceaiuri diverse sortimente aici!