Roșiile și castraveții sunt legume hidratante

Cele mai bune alimente hidratante și prietenoase cu dieta

Un adult obișnuit conține în medie 55-60% apă, motiv pentru care consumul unei cantități adecvate de lichide în fiecare zi, este important din mai multe puncte de vedere ce țin de sănătatea organismului.

De cele mai multe ori accentul se pune pe consumul de suficientă apă pe parcursul unei zile, pentru refacerea necesarului de lichide, însă și consumul de alimente hidratante poate contribui semnificativ la întrunirea necesarului de lichide din corp. Consumul alimentelor cu proprietăți hidratante poate fi uneori mai atractiv decât consumul unui pahar de apă.

Unele dintre cele mai bune alimente hidratante sunt, de asemenea, pline de vitamine, antioxidanți, minerale, fibre, în timp ce sunt sărace în calorii. De fapt, consumul de alimente hidratante după un antrenament fizic, vă poate ajuta cu rehidratarea corpului mai bine decât apa, deoarece conțin în mod natural și electroliți.

Pepenele verde este cel mai probabil să vă vină în minte ca o opțiune de alimente hidratante, însă să știți că unele legume au un conținut mai mare de apă decât pepenele verde. Iată câteva dintre cele mai bune produse alimentare cu proprietăți de hidratare, criteriile de bază în evaluarea lor fiind reprezentate de conținutul de apă și de valoarea nutritivă.

Castraveți și dovlecei

Castraveții și dovleceii dețin unele dintre cele mai mari procente de apă: 96% și respectiv 95%. Castraveții pot fi savurați ca atare, adăugați în salate și sandwich-uri, ori folosiți ca înlocuitor pentru chipsuri. Încercați să consumați castraveți ca o gustare de după masă sau într-o zi călduroasă de vară, ca o gustare răcoritoare și hidratantă.

Există o mulțime de moduri creative de a mânca dovlecel. Aceștia pot fi consumați cruzi sau pe post de chipsuri, ca și castraveții, precum pot fi adăugați și în salate, cartofi prăjiți sau supe. Dacă doriți să creșteți conținutul de apă al unui fel de mâncare cu paste, înlocuiți tăițeii de grâu cu țăiței de dovlecel crud.

Salată verde

Pe lângă castraveți și dovlecei, salata verde, la fel ca și alte verdețuri cu frunze, este în fruntea listei de alimente cu conținut ridicat de apă. Nu doar prin consumul de diferite salate puteți crește aportul de salată, ci și prin utilizarea frunzelor de salată ca substitut pentru wrap-uri sau chiflele de hamburger.

În cazul verdețurilor cu frunze, rețineți că cu cât frunzele sunt mai închise la culoare, cu atât crește valoarea nutritivă.

Țelină

Țelina conține aproximativ 95% apă, ceea ce o face un aliment hidratant de top. Țelina furnizează în mod natural electroliți precum sodiu, calciu, potasiu și magneziu, pe lângă apă, ceea ce o face a fi foarte benefică pentru hidratarea organismului.

Consumul de țelină și castraveți asigură organismului o cantitate optimă de lichid și electroliți, plus alte vitamine și minerale necesare.

Roșii

Roșiile au aproximativ 94% apă în compoziție, pe lângă o mulțime de antioxidanți, minerale și vitamine. Roșiile sunt cunoscute ca fiind bogate în licopen, iar o dietă bogată în licopen ar putea ajuta la reducerea riscului pentru anumite tipuri de cancer și de accident vascular cerebral.

Așadar, consumați mai multe roșii, nu doar în burger. Încercați să le mâncați ca atare, pe post de gustare, ideale fiind în acest caz roșiile cherry. Acestea pot fi consumate ca o gustare ușor portabilă, în comparație cu felierea unei roșii de dimensiuni mai mari.

Ardei

Ardeii conțin 92% apă, fiind, de asemenea, și o sursă bogată de vitamine, minerale și antioxidanți. Feliile de ardei gras pot fi consumate pe post de gustare crocantă, folosite ca topping în salată sau în feluri de mâncare caldă, precum cartofii prăjiți, supe și omlete.

Puteți să vă propuneți să consumați o varietate de ardei colorați; vedeți cât de mulți ardei diferit colorați puteți încorpora pe parcursul unei zile.

Pepene verde și cantalup

La fel ca și ardeii, pepenele verde conține aproximativ 92% apă. Ca și roșiile, pepenele verde este bogat în licopen, care este antioxidant. Pepenele verde conține, de asemenea, electroliți precum potasiu, magneziu, sodiu și calciu.

În loc să beți o băutură zaharoasă, îndulcită artificial, puteți consuma niște pepene verde pentru un moment revigorant și hidratant, absolut delicios. Nu uitați să încercați și alte culori de pepene, cum este cantalapul sau pepenele galben, care au aceleași proprietăți de hidratare.

Fructe de padure

Toate fructele de pădure au un conținut ridicat de apă, căpșunile având cel mai mult, și anume 92%. Fructele de pădure, la fel ca și pepenele verde, pot fi servite ca o gustare dulce și hidratantă, care furnizează electroliți și antioxidanți. Fructele de pădure sunt, de asemenea, bogate în fibre, care vă pot ajuta să vă mențineți senzația de sațietate pentru mai mult timp.

Citrice, piersici și prune

Fructele cu sâmbure, cum ar fi piersicile, prunele și cireșele, au un conținut mare de apă, alături de citrice. Similar cu fructele de padure, aceste fructe furnizează organismului mai mult decât doar apă. Sunt bogate în elemente nutritive, în timp ce sunt sărace în calorii.

Încercați să folosiți piersici, prune și citrice în diverse rețete savuroase, în sosuri marinate pentru carne și ca topping în diferite salate.

Concluzie

Toate fructele și legumele au un conținut ridicat de apă, însă unele dintre cele mai bune alimente hidratante sunt legumele verzi, cum ar fi castraveții, dovleceii, țelina, verdețurile cu frunze și ardeii. Pepenele verde, fructele de pădure, citricele, piersicile și prunele sunt unele dintre fructele de top, din perspectiva conținutului de apă.

Consumul alimentelor hidratante vă poate ajuta să vă atingeți necesarul zilnic de lichide și, de fapt, vă poate ajuta să vă hidratați mai bine decât apa, deoarece acestea oferă pe lângă apă, și electroliți.

De asemenea, vin la pachet cu diverși antioxidanți, care pot proteja celulele corpului de deteriorarea radicalilor liberi, în timp ce reduc și riscul pentru anumite boli cronice.

Deși este important să beți o cantitate suficientă de apă pe parcursul zilei, consumul de alimente ce au proprietăți de hidratare poate fi benefic pentru a satisface cerințele organismului în materie de lichide. Încercați să includeți aceste alimente hidratante pe post de gustări și la orele de masă, pentru a vă crește aportul în mod creativ.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *