Patru vinete crude
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Cele 6 efecte benefice oferite de vinete

Tipul cel mai comun de vânătă din Statele Unite este cea lunguiață, de culoare mov intens. Cu toate acestea, există sute de variații de vinete care diferă între ele prin dimensiune, culoare și formă.

Vinetele sunt mult mai comune, totuși, în alte colțuri ale lumii, spre exemplu în India, unde sunt crescute de secole și au devenit o componentă importantă a multor diete tradiționale.

Vânăta este considerat un fruct, nu o legumă, cu toate că este servită la felul principal, nu la desert.

Acest fruct poate să fie gătit în diferite moduri, în funcție stilul culinar.

Vinetele nu au un gust specific, așa că pot, cu ușurință, să preia gustul altor ingrediente din mâncare. Spre exemplu vinetele prăjite vor avea cu totul alt aport nutritiv, comparativ cu cele dintr-un sote, de exemplu.

Consumul de vinete care nu sunt prăjite excesiv în ulei este benefic sănătății. Ca orice alte legume sau fructe, vinetele au foarte puține calorii și sunt bogate în fibre, antioxidanți, vitamine și minerale.

Studiile arată că aportul de fructe și legume reduce riscul de accident cardiovascular, având și alte beneficii pentru sănătate.

Vinetele oferă beneficii unice pentru sănătate, dar nu uita că aportul de legume și fructe este, întotdeauna, avantajos.

Sursă de antioxidanți

Vinetele se află în top 10 legume, datorită capacității foarte de bune de absorbție a oxigenului (ORAC) (3).

Capacitatea de absorbție a oxigenului este singurul mod prin care putem afla nivelul de antioxidanți din mâncare. O dietă bazată pe multe fructe și legume este singurul mod prin care îți poți crește numărul de antioxidanți din corp.

Antioxidanții din mâncare pot să scadă riscul de apariție a bolilor cronice și să împiedice degradarea acestora.

Vinetele au un conținut ridicat de antocianină, un antioxidant din grupul flavonoid.

Antocianinele sunt responsabile pentru culoarea mov, roșie sau albastră a fructelor și a legumelor.

Mai multe studii au arătat că antocianinele oferă multiple beneficii pentru sănătate dar, în continuare, se efectuează cercetări pentru a înțelege mai bine toate aceste efecte pozitive.

Conform rezultatelor transmise de USDA (4), antioxidanții din vinete au, adesea, un gust amar.

Deci, cu cât vânăta este mai amară, cu atât conține mai mulți antioxidanți.

Scade riscul de accident cardiovascular

Un studiu din 2013 (5), la care au participat 93.000 de femei, a arătat faptul că aportul crescut de antocianine reduce riscul de infarct în rândul femeilor tinere.

Un alt studiu din 2012 (6), la care au participat 1.900 de femei, a arătat că aportul crescut de antocianine reduce semnificativ rigiditatea arterelor.

Aceste studii ne sugerează că o dietă bogată în antocianine poate regla presiunea arterială și poate scădea rigiditatea arterelor.

De asemenea, aceste studii ne sugerează să consumăm mai multe alimente bogate în antocianine, cum ar fi vinetele și fructele de pădure, pentru a scădea riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.

Beneficii pentru nivelul de zahăr din sânge

Vinetele sunt deosebit de bune pentru reglarea nivelului de zahar din sânge.

Conform unui studiu din 2008 (7), Programul National de Educare în Diabet al NIH, Clinica Mayo și Asociația Americană a Diabetului sugerează că dacă consumi vinete ai putea preveni diabetul de tip 2.

Care este ingredientul din vinete care previne diabetul?

Vinetele conțin foarte multă fibră și relativ puțini carbohidrați.

Cercetările in-vitro au demonstrat faptul că vinetele pot să ajute la reglarea zahărului din sânge, prin inhibarea anumitor enzime și protejarea celulelor de stresul oxidării (8).

Este nevoie de mai multe studii privind modul în care vinetele influențează nivelul de zahăr din sânge și pot ajuta la prevenirea diabetului de tip 2.

Proprietățile antiinflamatoare și anti-cancer ale vinetelor

Deoarece vinetele sunt o sursă bună de antioxidanți și antocianine, ele au și rol antiinflmator.

Multiple studii pe celule, animale și oameni au arătat că antocianinele au proprietăți antiinflamatoare și anti-cancer (9).

Este dovedit faptul că un compus din vinete, numit acid clorogenic, are proprietăți anti-cancer (10).

Funcții cognitive

Vitamina B6 este o vitamina necesară pentru mai mult de 100 de reacții ale enzimelor din corp (11).

Aportul zilnic de vitamine B6 și B12, alături de acidul folic, reduce riscul bolilor cardiovasculare, pentru că aceste vitamine scad nivelul de homocisteină din sânge.

Lipsa vitaminei B6 afectează și creierul, la oamenii mai în vârstă, conform unor studii ce au reușit să asocieze vitamina B6 cu eficiența de funcționare a creierului (12).

Vinetele sunt o sursă bună de vitamina B6. O cană de vinete tăiate cubulețe asigură 5% din necesarul zilnic de vitamina B6.

Pe lângă vitamina B6, care are un efect benefic asupra funcției cognitive, vinetele conțin și nasunină. Conform Medical News Today (13), studiile efectuate pe animale au arătat că nasunina poate proteja membranele neuronilor.

Antocianinele facilitează și fluxul sangvin prin creier.

Sursă de fibre, cu aport caloric scăzut

O dietă bogată în fructe, legume, leguminoase și cereale nu este benefică doar pentru prevenirea anumitor boli, ci are și rol de reglare a greutății (14).

Vânăta, ca orice fruct sau legumă, are foarte puține calorii și este bogată în fibre.

O porție mică de cubulețe de vinete îți asigură doar 10% din necesarul zilnic de fibră și va avea 20 de calorii.

Reține, totuși, că este important modul în care vinetele sunt gătite.

Vinetele pot să dăuneze sănătății?

Vinetele fac parte din familia solanacee. Alimentele din această familie conțin un compus numit solanină.

Anumite teorii susțin ca alimentele din familia solanacee sunt benefice pentru anumite persoane care suferă de reumatism, spre exemplu, însă nu există suficiente dovezi științifice care să ateste aceste presupuneri (15).

Dacă dorești să consumi mai multe vinete sau plante din familia solanacee, atunci este necesar să stai de vorbă cu un medic nutriționist.

Cei care sunt predispuși apariției pietrelor la rinichi ar trebui aibă o dietă cu mai puține oxalate.

Vinetele, spanacul, sfecla și nucile sunt doar câteva alimente bogate în oxalate.

Deci dacă ești predispus pietrelor la rinichi, ar fi mai bine să încerci să limitezi aportul de vinete și de alte alimente oxalate.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Carne de burgeri așezată pe grătar

Ce sunt grăsimile saturate?

Există trei tipuri principale de grăsimi (în special trigliceride) găsite în alimente: grăsimi saturate, mononesaturate și polinesaturate. Numele acestor diferite tipuri de grăsimi se referă