Bărbat folosește indulcitori atrificiali pentru ceaiul său
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Cei mai buni și cei mai răi îndulcitori

Indiferent dacă este vorba de zahăr pur, de îndulcitori chimici sau de alternative naturale, experții în sănătate sunt de acord că este, în general, cel mai bine să reducem alimentele și băuturile dulci indiferent de sursă. Riscurile pentru sănătate ale zahărului sunt numeroase, inclusiv riscul de creștere în greutate și riscul apariției diabetului de tip 2.

Pericolele înlocuitorilor de zahăr pot varia; unii ar putea crește riscul de cancer. Unele cercetări au arătat, de asemenea, că îndulcitorii artificiali pot modifica bacteriile intestinale într-un mod negativ și ne pot modifica simțul și pofta de dulciuri.

Nu toate cercetările concluzionează că înlocuitorii de zahăr ajută la pierderea în greutate și la întreținerea acesteia, astfel încât relația dintre greutate și înlocuitorul zahărului este studiată în continuare.

Iată o întrebare frecventă când vine vorba de înlocuitorii zahărului. Dacă dozele cu adevărat mari cresc riscul de efecte nocive la rozătoare, ce efect au dozele mici asupra oamenilor?

Unii cercetători și organizații de sănătate spun că nu există nicio îngrijorare, dar alte grupuri sunt mai ezitante. Iată ce trebuie să știi despre anumiți îndulcitori.

Acesulfam-K

Acesulfam-K este adesea utilizat cu aspartam sau sucraloză în produsele alimentare sau în băuturi fără zahăr. Îngrijorător este faptul ca un produs secundar al procesului este acetoacetamida. Aceasta cauzează cancer la tiroida șobolanilor.

Acesulfam-k este considerat de FDA ca fiidn un ingredient sigur, dar unele studii efectuate cu șobolani sugerează că doze mari pot avea riscuri dăunătoare. Din această cauză, Centrul pentru știință în interes public (CSIP) recomandă evitarea acesulfam-k.

Aspartamul

Aspartamul poate fi găsit sub alte nume precum NutraSweet sau Equal. Acest înlocuitor de zahăr poate provoca efecte adverse la unele persoane, cum ar fi durerile de cap.

Studii de asociere a aspartamului și cancerului au loc încă din anii ’70. În perioada 2005-2010 cercetătorii independenți au făcut studii care sugerează expunerea pe termen lung a șoarecilor tineri sau șobolanilor la aspartam poate crește riscul unor forme de cancer.

Cu toate acestea, aceste studii de cercetare sunt contestate de FDA și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor.

Unele cercetări sugerează, de asemenea, că aspartamul poate crește riscul de naștere prematură a bebelușilor. În ciuda acestor controverse în materie de sănătate, aspartamul este încă pe piață, în continuare sub controlul unor analize din partea unor grupuri, inclusiv CSIP.

Zaharina

Zaharina este unul dintre cei mai vechi îndulcitori artificiali și poate fi, de asemenea, găsită sub numele de Sweet ‘N Low. Zaharina, în doze mari, s-a dovedit a crește riscul de cancer pentru rozătoare. Aceasta este de obicei folosită în combinație cu alți îndulcitori în băuturi dietetice sau alte produse fără zahăr.

Zaharina a avut o istorie lungă cu avertizări și etichete împotriva cancerului. Din cauza riscului potențial în doze mari, zaharina nu este cea mai bună alegere când vine vorba de îndulcitori.

Totuși, ca și în cazul altor îndulcitori, nu există un nivel de risc desemnat. Dacă iei o doză mică de zaharină, îți poate provoca vătămări? Poate nu, dar dacă consumi un nivel ridicat, poate fi un motiv de îngrijorare.

Stevia și truvia

Este posibil ca stevia și truvia să nu fie la fel de controversate ca și alți înlocuitori ai zahărului deoarece sunt derivate dintr-o plantă. Totodată, efectele pe termen lung ale steviei pot fi încă îndoielnice.

Studiile inițiale au arătat că stevia poate avea efecte benefice asupra scăderii tensiunii arteriale și poate ajuta la stimularea unui răspuns la insulină, care este benefic pentru diabetul de tip 2.

Dar țineți minte! În cazul în care oamenii iau medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale sau medicamente cu insulină, stevia ar putea avea o interacțiune negativă cu acestea.

Dacă iei astfel de medicamente, consultă și echipa ta medicală înainte de a crește cantitatea de aport de stevie.

Efectul acesteia asupra riscului de cancer nu este foarte clar. Un studiu realizat de UCLA a descoperit că expunerea pe termen lung poate crește riscul de deteriorare a ADN-ului sau poate duce la mutații genetice.

Nu există o mulțime de studii privind efectele pe termen lung, dar multe studii din Japonia au demonstrat că utilizarea pe termen scurt este sigură.

Miere locală sau sirop de arțar

Mierea și siropul de arțar sunt practic zahăr; ele încă oferă calorii și pot crește glicemia. Cu toate acestea, spre deosebire de zahărul de masă alb, acestea oferă și antioxidanți, vitamine și minerale organismului.

Deci, nu sunt complet lipsite de calorii. Deși aceasta nu este o scuză pentru a folosi excesiv acești îndulcitori, cel puțin poți obține unele beneficii pentru sănătate atunci când le folosești cu moderație.

Asigură-te că sursele de miere și sirop de arțar sunt pure și nu conțin sirop de porumb cu un nivel mare de fructoză. Căutați miere făcută local și sirop de arțar pur. Poate costa mai mult, dar merită.

Concluzie

Din păcate, orice îndulcitor nu este complet sigur. Indiferent de tipul de îndulcitor pe care îl utilizezi, folosește-l cu grijă.

Pâna la urma urmei, este bine sa consumi cât mai puțin zahar, chiar și sub forma de inlocuitori. Unii dintre aceștia au mai multe controverse când vine vorba de cantități mari: acesulfam-k, aspartam și zaharina.

Stevia și truvia sunt înlocuitori de zahăr relativ noi și pot oferi unele avantaje în ceea ce privește reglarea glicemiei și a tensiunii arteriale, însă efectele pe termen lung nu sunt clare.

Siropul de arțar și mierea ar putea fi îndulcitori mai nutritivi, deoarece pot oferi antioxidanți, vitamine și minerale, pe lângă calorii.

Verifică preț îndulcitori naturali aici!

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *