Diferite tipuri de boabe de fasole

Cei mai buni carbohidrați pentru pierderea greutății

Carbohidrații pot fi considerați ca fiind nesănătoși atunci când ne dorim să pierdem greutate. Aceștia sunt digerați destul de ușor și ajută la creșterea nivelului glicemiei. Când se întâmplă acest lucru, insulina este eliberată în corp. 

Insulina aduce glucoza din sânge în celulele corpului pentru a furniza energie sau pentru a o depozita. În acest caz, glucoza va fi utilizată ulterior. De asemenea, insulina favorizează depozitarea grăsimilor. Prin urmare, eliberarea ei constantă după consumul de carbohidrați poate împiedica pierderea în greutate.

Aceasta înseamnă că trebuie să evităm carbohidrații în timpul pierderii în greutate? Nu neapărat. Fibra încetinește absorbția glucozei din tractul digestiv în fluxul sanguin. Prin urmare, sursele bogate în carbohidrați cu fibre nu vor crește nivelul de insulină la fel de mult precum carbohidrații simpli (dulciurile, sucul, cerealele rafinate și produsele coapte). 

Dacă încerci să slăbești, trebuie doar să fii atent în ceea ce privește alegerea carbohidraților. Iată câteva exemple de carbohidrați pe care îi puteți consuma pentru pierderea în greutate și pentru sănătatea generală a corpului.

Fasolea

Este o sursă bogată în fibre, proteine, magneziu, potasiu și fier dar și carbohidrați. Deoarece este atât de bogată în fibre are și un indice glicemic scăzut înseamnă că nu crește nivelul de zahăr din sânge atât de mult după consum.

De asemenea ne poate oferi o senzație de sațietate, lucru benefic pentru pierderea în greutate. Adăugând fasole la mese poate fi o modalitate ușoară de a acumula fibre și nutrienți fără a crește drastic numărul de calorii.

Legume

Legumele sunt acceptabile pentru aproape orice dietă deoarece sunt atât de sărace în calorii, bogate în fibre și bogate în nutrienți. Unele diete limitează aportul de legumele mai bogate în carbohidrați, precum porumbul și cartofii, dar altele pot fi consumate în cantități mari fără probleme.

Nu limitați consumul de legumele în timpul scăderii în greutate. Acestea sunt probabil cea mai bună sursă de carbohidrați datorită densității lor nutritive ridicate. De fapt, se recomandă să variați si să diversificați aportul de legume pe cât puteți.

Fructele

Fructele sunt de obicei mai bogate în carbohidrați în comparație cu legumele. Oamenii pot fi precauți din pricina lor în timpul dietei și cred că aportul de fructe poate împiedica pierderea în greutate. Cu toate acestea, exact opusul pare a fii valabil conform unui studiu din 2003. Participanții la cercetare care au mâncat zilnic 3 mere sau pere au pierdut mai mult în greutate decât cei care au mâncat prăjituri de ovăz ca gustare în loc de fructe. 

Fructele sunt bogate în fibre, ceea ce le face și mai satisfăcătoare. Sucul de fructe nu are la fel de multe fibre, deci efectul asupra organismului va fi diferit. Acesta crește nivelul de zahăr din sânge mult mai mult decât fructele reale.

Dacă aveți probleme cu nivelul zahărului din sânge, uneori este recomandată reducerea aportului de fructe. Vorbiți cu medicul dacă aveți întrebări cu privire la probleme individuale.

De ce tăierea tuturor carbohidraților din dietă ajută la pierderea în greutate?

Unele diete vor recomanda limitarea tuturor carbohidraților în primele câteva săptămâni. Acest lucru poate accelera pierderea în greutate la început. Motivul este că atunci când tăiați carbohidrați, veți scădea cantitatea de apă din organism, și de cele mai multe ori masa musculară.

Depozitarea carbohidraților în organism, numită glicogen, este voluminoasă și deține apă. Urmând o dietă cu un conținut foarte scăzut de carbohidrați, corpul tău va arde glicogenul, cauzând pierderi în greutate.

Creierul tău necesită carbohidrați pe care îi folosește pe post de combustibil. Dacă nu obții suficienți prin alimentație, corpul tău va folosi aminoacizi și acizi grași în locul lor. Aceștia vor fi transformați pentru a arăta ca moleculele de carbohidrați astfel încât creierul tău să poată funcționa în continuare. Acest proces se numește ketoză, iar unele diete doresc să intrați în ketoză pentru a pierde în greutate.

Unele studii de cercetare au concluzionat că pe termen lung ketoza nu este la fel de dăunătoare precum se credea anterior. Cu toate acestea, efectele secundare ale unei diete cu un conținut mic de carbohidrați pot fi energie redusă, scăderea masei musculare și creșterea înapoi în greutate după consumul reluat de carbohidrați.

Ar trebui să renunțați la carbohidrați?

Unele afecțiuni de sănătate pot necesita o cantitate redusă de carbohidrați în dietă, mai ales dacă o persoană este intolerantă la glucoză sau are risc de diabet. Cu toate acestea, în general, tăierea surselor sănătoase de carbohidrați cum ar fi fructele, legumele și leguminoasele reprezintă eliminarea surselor de nutrienți cheie de care organismul tău are nevoie (antioxidanți, fibre, vitamine și minerale). 

Multe studii arată că dietele bogate în alimente pe bază de plante sunt benefice.

Orice profesionist în domeniul sănătății va fi de acord că reducerea zahărului adăugat este benefică. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de alimentele bogate în nutrienți, eliminarea acestora nu este recomandată.

Concluzie

Odată digerați, carbohidrații stimulează insulina din organism. Insulina este un hormon care promovează depozitarea și stocarea grăsimilor. Cu toate acestea, nu toate glucidele trebuie evitate în timpul pierderii în greutate.

Fasolea, legumele și fructele sunt pline de fibre și nutrienți. Fibra ajută la încetinirea eliberării glucozei în fluxul sanguin, micșorând cantitatea de insulină necesară corpului. Reducerea acestor alimente bogate în nutrienți, doar pentru a reduce conținutul de carbohidrați, nu este întotdeauna favorabil pentru sănătatea generală, în funcție de starea fiecăruia de sănătate.

Eliminarea zahărului adăugat este întotdeauna o recomandare bună, însă sursele naturale de carbohidrați precum fasolea, legumele și fructele pot oferi alte avantaje.

Verifică preț suplimente nutritive pe bază de carbohidrați aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *