Carnea este o sursă bună de proteine, vitamine B, fier, zinc și cupru. Proteina din carne îți va da o senzație de sațietate și de plin după ce mănânci. Prin urmare, multe planuri de dietă încurajează aportul de carne pentru a sprijini pierderea în greutate.
Cu toate acestea, ca în cazul oricărui aliment, consumul prea mare de carne poate fi asociat cu unele reacții adverse negative.
Unele cercetări (1) au arătat că mâncând carne roșie în mod regulat poate crește riscul de diabet tip 2, anumite tipuri de cancer și boli cardiovasculare. De asemenea, consumul poate fi asociat cu reducerea duratei de viață.
Aceste au fost studii observaționale, ceea ce înseamnă că nu poate exista o relație de cauză și efect stabilită, astfel încât este nevoie de mai multe cercetări.
Carnea roșie prelucrată include carne precum crenvurști, șuncă, slănină și cârnați. Carnea roșie procesată înseamnă că a fost tratată pentru a păstra aroma care poate include sărarea sau afumatul.
Carnea roșie procesată poate crește riscul pentru anumite tipuri de cancer și este considerată un posibil cancerigen.
Conținut:
Câtă carne ar trebui să mănânci?
Societatea Americană de Cancer sugerează limitarea aportului de carne roșie procesată și carne roșie în timp ce ne încurajează să mâncăm mai multe alimente pe bază de plante, neprocesate (2).
Pentru a reduce riscul de cancer, mențineți aportul de carne roșie gătită la mai puțin de 510 grame pe săptămână și evitați carnea roșie procesată.
De ce există această îngrijorare legată de carnea roșie? Studiile au arătat asociații cu un aport crescut de carne roșie și un risc crescut de mortalitate și anumite tipuri de cancer.
De exemplu, un studiu din 2009 (3) asupra 500.000 de adulți cu vârsta cuprinsă între 50-71 de ani. Cercetătorii au descoperit că există o asociere între creștere modestă a riscului de mortalitate generală, cancer și boli cardiovasculare și consumul mai mare de carne roșie și carne prelucrată.
Cu toate acestea, un consum mai mare de carne albă a fost asociat cu o scădere mică a riscului de mortalitate totală și cancer.
Carnea se poate încadra într-o dietă echilibrată, atât timp cât este consumată cu moderație. Există multe beneficii pentru sănătate asociate cu diete bogate în fructe, legume, leguminoase și cereale integrale.
My Plate sugerează ca proteinele să acopere aproximativ ¼ din farfuria ta. Pe lângă concentrarea asupra cantității de carne pe care o mănânci, ar trebui să iei în considerare și ce altceva este în farfurie.
Sănătatea și consumul de pește
Peștii și fructele de mare, în general, sunt considerate adesea cele mai sănătoase carnuri, deoarece sunt o sursă de omega 3 (acizi grași anti-inflamatori).
De asemenea, sunt o sursă bună de vitamine B, vitamina D și multe minerale. Asociația Americană a Inimii și alte grupuri de sănătate publică recomandă consumul a 2 porții care reprezintă 100 grame de pește pe săptămână. Cu toate acestea, s-ar putea ca americanii să nu îndeplinească această recomandare.
O alternativă la consumul de pește de două ori pe săptămână este să consumi mai multe alimente pe bază de plante surse de omega 3 sau să iei suplimente.
Cu toate acestea, este posibil să nu aibă același beneficiu pentru sănătate ca și consumul de pește. De exemplu, un studiu din 2014 (4) a cercetat aportul de pește în raport cu funcția cognitivă la vârstnici.
Cercetătorii au descoperit că aportul zilnic de pește fript sau fiert corelează cu o cantitate mai mare de materie gri în creier, independent de conținutul de omega 3.
Acest lucru sugerează că poate exista mai mult decât omega 3 în pești. Pot exista și alte substanțe care oferă beneficii speciale pentru sănătate și creier.
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege în continuare impactul peștilor și al omega 3 asupra funcției creierului.
Pe de altă parte, peștele este cunoscut ca fiind o sursă de substanțe potențial dăunătoare precum mercurul și PCB-urile (5).
Pentru a-ți reduce riscul, îți recomandăm să mănânci o varietate de pește și să eviți peștii mai mari care au mai multe șanse să aibă un nivel ridicat de mercur, cum ar fi macroul, peștele spadă, și tonul.
Carne de pasăre slabă
Carnea de pasăre slabă, precum pieptul de pui sau de curcan, este considerată o alegere foarte bună. Aceste opțiuni sunt foarte sărace în grăsimi și calorii atâta timp cât pielea nu este consumată.
Carnea de pasăre slabă este o sursă concentrată de proteine și furnizează, de asemenea, vitamina B6, B12, fier și magneziu. Mâncarea păsărilor poate crește sentimentul de sațietatea din cauza conținutului ridicat de proteine, dar nu te va lăsa să te simți greoi precum alte alimente bogate în calorii.
Rețineți că metoda de gătit poate avea o influență mare asupra profilului nutrițional al păsărilor. Carnea de pasăre prăjită are mai multe calorii în comparație cu cea gătită la cuptor.
Studiul din 2009 (6) a constatat că un consum mai mare de carne albă a fost asociat cu o scădere a mortalității totale și a cancerului.
Această asociere poate fi parțial din cauza a ceea ce se mănâncă pe lângă carnea de pasăre. Poate fi din cauză că atunci când oamenii consumă carne albă, ei încearcă să mănânce mai sănătos, ceea ce înseamnă că probabil mănâncă și alte alimente pline de nutrienți, precum legume, leguminoase și cereale integrale.
Așadar, rețineți că aportul de multă carne de pasăre nu înseamnă neapărat o dietă sănătoasă. Ar trebui să fie moderată cu o dietă echilibrată.
Vită hrănită cu iarbă
Carnea de vită alimentată cu iarbă este considerată a fi plină de acizii grași omega 3 în comparație cu cea crescută convențional.
Se pretinde că această carne are mai mulți alți nutrienți, cum ar fi antioxidanții, vitaminele și acidul linoleic conjugat, dar nu toți experții în sănătate sunt de acord că acești nutrienți sunt semnificativ mai mari în comparație cu carnea de vită alimentată cu cereale.
De asemenea, trebuie menționat că această carne nu este o sursă semnificativă de omega 3; peștele gras are mult mai mult omega 3.
În prezent, vita hrănită cu iarbă ar intra în continuare sub ghidul general pentru limitarea aportului la mai puțin de 510 grame pe săptămână, ca și celelalte cărnuri roșii.
Concluzie
Carnea poate face parte dintr-o alimentație sănătoasă, dar consumul prea mare poate fi considerat nesănătos.
În general, peștele, fructele de mare și carnea de pasăre sunt considerate ca fiind cele mai sănătoase mâncăruri.
Peștii, în special, sunt surse bune de omega 3, iar consumul mai mare de omega 3 s-a dovedit a fi benefic pentru sănătatea inimii și creierului.
Totuși, este important să mâncați o varietate de pește și să evitați peștele și fructele de mare care sunt consideratea ca fiind contaminarte cu mercur.
Carnea de pasăre este săracă în grăsimi, calorii și bogată în proteine. Unele cercetări au arătat un beneficiu mic al consumului de carne albă la scăderea riscului de mortalitate totală și cancer.
Indiferent ce fel carne mâncați, mâncați cu moderație și urmăriți o dietă echilibrată și variată în nutrienți.