Murele sunt considerate o sursă excelență de antioxidanți
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Ce sunt antioxidanții și de ce sunt necesari pentru organism?

Adesea auzim recomandări de consum pentru diferite alimente pe baza nivelului de antioxidanți pe care îl furnizează. Este considerat că acești compuși naturali oferă efecte cu rol preventiv pentru diferite boli, deci ce anume sunt și cum îi putem obține din dietă?

Ce sunt antioxidanții?

Antioxidanții sunt compuși care inhibă oxidarea în organism sau în alimente. Oxidarea este un proces chimic care implică transferul de electroni sau hidrogen producând radicali liberi nocivi în organism.

Aceste substanțe distructive pot provoca leziuni la nivel celular în organism, prin modificarea ADN-ului, ceea ce poate duce la dezvoltarea unor boli precum cancerul, bolile de inimă, bolile Alzheimer și Parkinson, din cauza mutațiilor celulare.

Factorii externi precum fumul de țigară, poluarea din aer și consumul excesiv de alcool pot duce la producerea de radicali liberi și, prin urmare, sunt nocivi organismului. Antioxidanții ajută la anularea daunelor provocate de radicalii liberi și, prin urmare, pot fi eficienți în reducerea riscului de anumite boli.

Oxidarea este, de asemenea, procesul care generează deteriorarea alimentelor în timp, iar antioxidanții sunt adesea utilizați în producția de alimente pentru a încetini acest proces, asigurând alimentelor o durată mai mare de valabilitate.

De ce avem nevoie de antioxidanți

Deși corpul uman produce pe cont propriu antioxidanți, care acționează în lupta cu cantitățile mici în curs de deteriorare oxidativă din organism, în lumea modernă, suntem expuși la numeroase substanțe care duc la formarea de radicali liberi. Prin urmare, se sugerează includerea de antioxidanți în dietă pentru a combate acest fenomen.

Există unele dovezi conform cărora o dietă bogată în alimente care conțin vitamine antioxidante, poate reduce riscul de a dezvolta boli legate de stilul de viață, deși există o anumită preocupare cu privire la capacitatea antioxidanților de a avea în viața reală efectele demonstrate în laborator.

Cele mai bune surse de antioxidanți sunt alimentele pe bază de plante și se sugerează că un aport ridicat de fructe și legume este asociat cu un risc mai mic de diferite boli. Prin urmare, indiferent dacă antioxidanții sunt sau nu atât de puternici pe cât par sau dacă există un alt mecanism în joc, o mare varietate de fructe și legume consumată în cadrul dietei este o modalitate bună de a vă asigura că vă mențineți sănătoși.

Antioxidanți obișnuiți

Unii antioxidanți obișnuiți includ vitamine, flavonoide și polifenoli.

Vitamina C acționează pentru stoparea reacției oxidative în lanț înainte de a începe, în timp ce vitamina E rupe lanțul mai departe. Flavonoidele și polifenolii sunt, de asemenea, antioxidanți obișnuiți, cu diferite forme găsite într-o varietate de alimente pe bază de plante.

Doar vitaminele antioxidante s-au dovedit a avea efecte benefice antioxidante în corpul uman, în timp ce celelalte forme s-au dovedit a fi eficiente în condiții de laborator, dar nu se crede că mențin această eficiență și în organismul uman.

Ce alimente sunt bogate în antioxidanți?

Alimentele care sunt în mod natural bogate în antioxidanți provin în principal din familiile de fructe, legume și leguminoase. Fructele de pădure conțin cea mai mare cantitate de antioxidanți din categoria fructelor, în special afine, merișoare și mure, în timp ce anghinarea este o sursă bună din familia legumelor. Fasolea roșie și fasolea pinto sunt cele mai bogate în antioxidanți din categoria leguminoaselor.

Vitamina C antioxidantă se găsește în mod obișnuit în fructe și legume, în special în citrice, în timp ce betacarotenul, care este necesar pentru a produce vitamina A antioxidantă din organism, se găsește în legumele verzi și cu frunze sau în cele colorate în galben și portocaliu.

Vitamina E solubilă în grăsimi se găsește în nuci, semințe, germeni de grâu și cereale integrale. Flavonele, un tip de polifenol antioxidant, se găsesc în fructe de pădure și ceai, în timp ce carotenoizii, care includ antioxidanții licopen și betacaroten, se găsesc într-o varietate de legume.

Multe condimente și compuși precum cacao au niveluri ridicate de antioxidanți; cu toate acestea, aportul nostru de aceste produse este în cantități atât de mici încât este puțin probabil să aibă vreun efect în corpul uman.

Fructele deshidratate sunt, de asemenea, o sursă bună, deoarece îndepărtarea apei concentrează cantitatea de antioxidanți.

O atenționare cu privire la suplimente

Datorită potențialului lor de a reduce daunele oxidative, s-a crezut că aportul ridicat de antioxidanți prin suplimente alimentare poate reduce riscul de boli și poate fi chiar benefic pentru tratament.

Cu toate acestea, cercetările ulterioare au concluzionat că nu există niciun beneficiu pentru aportul foarte mare de antioxidanți în ceea ce privește prevenirea bolilor și există chiar unele sugestii că un aport foarte mare poate crește riscul de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înghețată la cornet în toiul verii

Cum ne putem detoxifia de la zahăr?

Există numeroase motive pentru reducerea aportului de zahăr. Prea mult zahăr poate crește riscul pentru unele boli cronice. De asemenea, putem deveni supraponderali dacă îl

Floare de hibiscus

Ajută ceaiul de hibiscus la slăbit?

Unele cercetări au arătat că hibiscusul poate favoriza eforturile de pierdere în greutate. Cu toate acestea, consumul de ceai de hibiscus nu constituie un elixir