Avocado este o sursă excelentă de grăsimi sănătoase
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Ce se întâmplă dacă nu consumați suficientă grăsime în dieta dumneavoastră?

Grăsimea dietetică a fost asociată cu multe lucruri negative. Timp de mulți ani, consumul de prea multă grăsime a fost asociat cu creșterea riscului pentru boli de inimă și alte boli cronice, și cu creșterea riscului pentru creșterea în greutate.

Soluția pentru ameliorarea acestor riscuri în condițiile date, a fost reprezentată de reducerea aportului de grăsime.

Rezultatul a fost un accent mai important pe creșterea carbohidraților și grăsimilor, în locul grăsimilor dietetice.

Cercetările recente au arătat că tipul de grăsime, și nu doar cantitatea, este un factor la fel de important pentru sănătate.

Avem nevoie de grăsime în dietă, deoarece doar așa putem obține acizi grași esențiali, elemente constituente pentru hormoni, senzație de sațietate, aromă, precum și o modalitate de a absorbi nutrienții solubili în grăsimi.

Un consum insuficient de grăsime ar putea dăuna sănătății, deoarece poate interfera cu nivelurile hormonale, sănătatea pielii, funcția cognitivă, absorbția de nutrienți și senzația de sațietate.

Deci, pe ce ar trebui să vă concentrați atunci când vine vorba de aportul de grăsimi? Pe echilibru, care este absolut esențial.

Obținerea unei varietăți de alimente sănătoase în dietă, este recomandată pentru menținerea unei stări generale de sănătate și pentru a obține 25-35% din totalul zilnic de calorii, din grăsimi.

Majoritatea aportului de grăsimi ar trebui să provină din alimente bogate în grăsimi nesaturate.

Exemple de alimente bogate în grăsimi nesaturate includ: nuci, avocado, ulei de măsline și pește gras.

Alimentele precum dulciurile ambalate sau fast-food-ul, pot fi surse de grăsimi trans, motiv pentru care consumul lor ar trebui limitat.

De asemenea, ar trebui limitate alimentele bogate în grăsimi saturate, cum ar fi carnea roșie și produsele lactate.

Dacă aveți o dietă echilibrată cu o varietate de alimente, probabil că ingerați o cantitate suficientă grăsime.

Dacă nu consumați o mulțime de alimente care furnizează grăsimi și observați unele dintre următoarele simptome, este posibil să nu obțineți suficientă grăsimi din dieta dumneavoastră.

În cazul în care vă întrebați dacă dieta dumneavoastră vă furnizează suficiente grăsimi, cel mai indicat ar fi să vă consultați cu medicul sau nutriționistul dumneavoastră în acest sens.

Dezechilibre hormonale

Hormonii acționează ca regulatori ai organismului. Ei trimit semnale și pot regla anumite procese din organism, precum creșterea și metabolismul.

Grăsimile și colesterolul sunt câteva dintre elementele de bază ale hormonilor din organism.

Dacă nu obțineți suficient din aceste elemente constituente, organismul pur și simplu nu poate produce cantitatea corespunzătoare din anumiți hormoni.

Pentru femeile aflate în perioada de premenopauză, o cantitate insuficientă de grăsime furnizată de dietă, poate interfera cu ciclul menstrual regulat și cu metabolismul osos.

Femeile pot înceta să mai aibă menstruație din cauza unui consum insuficient de grăsime. Bărbații pot avea, de asemenea, tulburări în reglarea hormonilor sexuali, în condițiile în care nu consumă suficientă grăsime în dietă.

Dacă observați diferențe în ciclul dumneavoastră lunar, un motiv ar putea fi reprezentat de o cantitate insuficientă de grăsime dietetică.

Cu toate acestea, pot exista numeroase cauze pentru variații ale ciclului. Deci, vorbiți cu medicul dumneavoastră dacă nu sunteți sigure de ce vă confruntați cu anumite modificări în ciclul menstrual.

Obținerea de prea multă grăsime din dietă, în special de grăsimi saturate și trans, poate, de asemenea, să interfereze cu hormonii din organism.

Secretul este să consumați alimente bogate în nutrienți și să vă asigurați că cea mai mare parte din aportul de grăsimi provine din surse de grăsimi nesaturate.

Sănătatea pielii

Consumul insuficient de grăsimi dietetice poate avea un impact negativ asupra pielii. În acest caz, pielea poate fi uscată, cu aspect îmbătrânit, în timp ce se și descuamează.

Acizii grași esențiali omega 3 și 6 sunt necesari pentru membranele celulare, stratul exterior al celulelor.

Obținerea în cantități adecvate a acestor nutrienți poate ajuta pielea să capete un aspect sănătos și să fie mai hidratată.

Sursele pentru omega 3 și 6 includ: pește gras, uleiuri vegetale, nuci, semințe și avocado.

Vitaminele A, D și E joacă, de asemenea, un rol important pentru menținerea sănătății pielii.

Acești nutrienți sunt absorbiți în grăsimi, astfel încât obținerea de suficientă grăsime dietetică este importantă pentru absorbția acestor nutrienți pentru piele.

Vitamina E se găsește în special în alimentele bogate în grăsimi, precum nucile și diferite uleiuri.

Absorbție redusă a nutrienților solubili în grăsimi

Vitaminele A, D, E și K sunt considerate a fi solubile în grăsimi. Acest lucru înseamnă că se absorb din sistemul digestiv și în organism cu ajutorul grăsimilor.

De aceea, un consum insuficient de grăsimi, poate scădea absorbția acestor nutrienți importanți.

Tulburări cognitive

Poate un consum insuficient de grăsimi să aibă un impact asupra funcțiilor cerebrale ale creierului?

Este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin rolul pe care îl pot avea acizii grași în funcțiile cerebrale, dar până în prezent există o asociere între aporturile de omega 3 și funcția cognitivă.

Anumite studii, însă nu toate, au relevat faptul că administrarea de suplimente de omega 3, în plus față de medicația antidepresivă, a avut un efect mai mare în tratarea depresiei decât medicația în sine.

Un studiu din 2013 efectuat pe mai mult de 17.000 de persoane, a concluzionat faptul că adoptarea unei diete în stil mediteranean a fost asociată cu un risc redus de deteriorare cognitivă.

În timp ce mai mulți factori participă la promovarea sănătății cognitive, acest studiu și altele asemenea sugerează că o dietă care accentuează un aport mai mare de grăsimi nesaturate, poate fi benefică pentru sănătatea creierului.

Concluzie

Un consum insuficient de grăsime dietetică poate avea multe consecințe negative asupra sănătății.

Atenția s-a concentrat, adesea, în ultimii ani, pe scăderea aportului de grăsimi, dar mai multe cercetări sugerează că un aport moderat de grăsimi, în jur de 25-35% din caloriile zilnice, poate fi benefic atâta timp cât cea mai mare parte a grăsimilor alimentare, provine din surse de grăsimi nesaturate.

Prea puțină grăsime consumată poate interfera cu echilibrele hormonale din organism.

Pentru femei, acest lucru se poate manifesta ca o interferență cu funcția menstruală. Pentru bărbați și femei ar putea însemna, de asemenea, interferențe cu metabolismul, sănătatea oaselor și sănătatea cardiovasculară.

Sănătatea pielii poate fi și ea afectată de lipsa grăsimilor în organism; pielea poate fi uscată, cu aspect îmbătrânit și descuamată.

Acizii grași omega 3 și 6 sunt necesari pentru multe funcții din organism, inclusiv menținerea pielii sănătoase.

Grăsimea este necesară pentru absorbția anumitor vitamine si minerale. Dacă nu consumați suficiente grăsimi în cadrul regimului alimentar, absorbția acestor nutrienți poate fi redusă.

Studiile de cercetare au arătat, de asemenea, o relație între sănătatea cognitivă și aportul de grăsimi.

Prea puține grăsimi consumate ar putea avea un impact negativ asupra funcției cerebrale, în special pentru copii, dacă nu au suficientă omega 3 în organism.

Declinul cognitiv este o boală cu mai multe fațete, de aceea este nevoie de mai multe cercetări.

Cu toate acestea, consumul unei diete mai bogate în grăsimi nesaturate ar putea fi util pentru reducerea riscului de declin cognitiv.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *