femeie-tanara-fara-pofta-de-mancare
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Ce poți mânca atunci când ești bolnav și nu ai poftă de nimic?

Fie că este vorba de răceală, gripă sau ceva mai grav precum cancerul, atunci când ești bolnav, nu ai poftă de mâncare. Faptul că nu mănânci timp de câteva zile poate avea un efect negativ asupra sistemului imunitar care ar trebui să fie la capacitate maximă pentru a combate infecțiile. Prin urmare, cu cât cineva nu are pofte de mâncare, cu atât este mai îngrijorător.

Dacă vă simțiți rău și nu aveți pofta de mâncare, ar putea fi un simptom al unei probleme grave. Prin urmare, trebuie să consultați întotdeauna medicul dacă observați o modificare a apetitului.

Consumul de lichide poate fi o modalitate de a vă menține hidratat și de a obține nutrienți atunci când nu îți dorești să mănânci.

Mâncarea alimentelor de confort, cum ar fi supa de pui cu tăiței, poate fi de asemenea hrănitoare. De fapt, unele cercetări sugerează că mâncând supă de pui cu tăiței te poate ajuta la recuperare.

Dacă te îmbolnăvești la stomac sau ai alte probleme digestive, consumul de alimente simple și ușor de digerat, cum ar fi bananele, pâinea prăjită, orezul alb și merele te poate ajuta fără să îți tensioneze tractul digestiv.

Bărbat fără poftă de mâncare

Dacă ai o afecțiune cronică care ți-a modificat pofta de mâncare, colaborarea cu echipa ta de asistență medicală pentru a determina cea mai bună abordare este crucială.

Pe lângă caloriile lichide, consumul de mese mai mici și mai frecvente, poate ajuta la încurajarea aportului alimentar. Este important să mănânci ceea ce contează cu adevărat în momentul în care ai această posibilitate.

În sfârșit, faceți din masă o experiență plăcută făcând-o să pară apetisantă și oferind o varietate de texturi și culori.

Lichide

Consumul de lichide adecvate atunci când ești bolnav. Este important mai ales dacă ai febră sau diaree. Dacă tractul digestiv este supărat, consumul de băuturi limpezi, carbogazoase, apă, ceai cu lămâie și miere sau băuturi cu electroliți de carbohidrați te poate ajuta să te menții hidratat.

Bulionul și supa sunt variante hrănitoare atunci când nu ai pofta de mâncare.

Dacă te lupți cu apetitul cronic scăzut, ca și în timpul tratamentului împotriva cancerului, Clinica Mayo (1) sugerează limitarea lichidelor la orele de masă pentru a încuraja aportul de alimente cu calorii mai mari.

Consumul de lichide în jurul orei de masă poate asigura neînlocuirea alimentelor cu un conținut mare de calorii de către acestea.

Dacă cineva nu este capabil să mănânce alimente din cauza efectelor secundare cauzate de medicamente sau tratamente, ar trebui încurajate consumul de băuturi cu mulți nutrienți, precum smoothie-urile sau băuturile de înlocuire a meselor.

Supa de pui cu tăiței

Când te simțiți rău, o mâncare obișnuită care sună apetisantă este supa de tăiței.

Centrul Medical al Universității din Pittsburgh (2) zice că sfaturile mamelor în legătură cu supa de pui cu tăiței nu sunt doar vorbe goale.

Bulionul cald poate ajuta la ușurarea disconfortului gâtului, poate ajuta la limpezirea congestiei nazale și te poate ajuta să te menții hidratat.

Morcovii, țelina și ceapa din supă pot oferi o sursă de antioxidanți care pot ajuta la protejarea celulelor. Puiul poate fi o sursă bună de proteine, iar tăițeii pot oferi energie ușor de descompus.

Un studiu din 2000 (3) a descoperit, de asemenea, că supa de pui cu tăiței a ajutat la reducerea inflamației din organism, iar cercetătorii au concluzionat că aceasta conține o serie de substanțe cu activitate medicamentoasă.

Efectul supei de pui a avut efecte variate asupra inflamației. Dacă poți obține ciorbă de pui cu tăițe de casă când ești bolnav, vei avea avea mai multe beneficii medicinale.

Supa la conserve poate fi bogată în sodiu și alți conservanți.

Dieta Brat

Dacă ai senzația de greață, durere de stomac, crampe sau diaree, ultimul lucru pe care dorești să îl faci este să mâncați ceva.

Cu toate acestea, dieta Brat va fii blânda pe tractul digestiv. Aceasta constă în principal în alimente cu carbohidrați, precum: pâinea prăjită albă, orez alb, banane și mere.

Consumul acestor alimente simple, chiar și atunci când nu ai pofta de mâncare din cauza unei boli, te poate ajuta să obții nutrienți în sistem fără a-l suprasolicita.

Mese mici, dese

Societatea Americană de Cancer (4) sugerează că atunci când cineva nu arată interes pentru mâncare sau are o schimbare a apetitului din cauza tratamentul medical, sugerându-i mese mai mici, frecvente, în loc de mese mari, poate fi de ajutor.

Ori de câte ori îi este foame cuiva cu apetit scăzut, cere-i să mănânce ceva chiar dacă nu este o masă completă. Dacă îi îngrijorează apetitul slab pe termen lung și pierderea în greutate, pot mânca de obicei orice sună apetisant, cu excepția cazului în care medicul nu recomandă dieta respectivă.

Alege alimente bogate în calorii

Dacă cineva mănâncă doar o cantitate mică de hrană fiecare mușcătură este importantă. Alegerea alimentelor bogate în calorii, ușor de consumat precum budinca, înghețata, supele pot ajuta la creșterea aportului caloric.

Dacă cineva cu apetit scăzut este capabil să mănânce carne, adaugă un sos sau zeamă pentru a acumula calorii.

Variază textura și culoarea

Este important ca mâncarea să arate apetisant dacă încerci să ajutați pe cineva să-și crească aportul alimentar.

Când ești deja bolnav și nu ai chef să mănânci, dacă mâncarea pusă în fața ta nu arată bine, nu te va ajuta cu nimic.

Creează un mediu plăcut, ascultă muzică calmă și mănâncă împreună cu alți oameni pentru a face experiența deosebită.

Adăugând culoare și varietate în farfurie, dacă este posibil, poate ajuta la stimularea apetitului.

Vorbiți cu medicul dumneavoastră

Dacă apetitul tău s-a schimbat recent sau ai observat o modificare a aportului alimentar, adresează-te medicului.

Apetitul slab poate fi un simptom pentru diverse afecțiuni sau un efect secundar a diferitelor medicamente.

Contactul cu echipa ta de asistență medicală te poate ajuta să asiguri un program individual de alimentație bun pentru sănătate.

Vor știi ce strategii te pot ajuta să stimulezi apetitul pentru a-ți crește puterea și sănătatea generală.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

1 thought on “Ce poți mânca atunci când ești bolnav și nu ai poftă de nimic?”

  1. Majoritatea lucrurilor recomandate sunt pentru oameni care AU pofta de mancare.
    Cam singurul lucru universal valabil pentru cei fara pofta de mancare sunt piureu-rile de legume/fructe.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Tânără indecisă în a alege alimente sănătoase sau dulciuri

Zahărul și îngrășarea

Zahărul a fost recent asociat cu probleme de sănătate precum diabetul și obezitatea, și nu există nici o îndoială că un aport mare de zahăr

Frigărui pe grătar

Este dieta Paleo sănătoasă?

Dieta Paleo, cunoscută și sub denumirea de dieta Omul de Neanderthal, Paleolitic, Epoca de piatră sau dieta Războinicilor, este încă un alt regim alimentar considerat

Trei tipuri de bere

Oare alcoolul îngrașă?

Când încearcă să slăbească, principala metodă la care majoritatea oamenilor apelează este reducerea numărului de calorii suplimentare. Un aport caloric adus organismului se datorează și