Acest burgher apetisant conține mult zahăr adăugat in ingredientele folosite pentru prepararea sa

Ce este zahărul adăugat și de ce este dăunător?

Menționează cuvântele „zahăr adăugat ” nutriționistului tău și ea sau el te va privi cu suspiciune. Tocmai ai făcut-o. Ai pus punctul pe i. Ai citat cel mai more dușman al sănătății umane globale.

Ce este zahărul adăugat?

Știu că ai doar două întrebări. Ce diferențiază „zahărul adăugat” de „zahăr” și de ce este numit cel mai rău ingredient? Așadar, ai și primit primul tău răspuns. Este un ingredient. În sensul că nu apare în mod natural, ci este adăugat in rețete.

Este ca și cum ai mânca un măr și ai mesteca unul sau două cuburi de zahăr în plus. Sau savurezi un pahar de lapte și adaugi, pe lângă, doar zahăr din lactoză dintr-un alt pahar de lapte.

Știu ce spui acum. ‘Nu îmi mănânc niciodată mărul cu cuburi de zahăr‘. Și te cred. Asta era doar o metaforă.

Unde poți găsi zahăr adăugat?

Zaharuri adiționale dăunătoare se găsesc în alimentele procesate. Acestea sunt adăugate în alimente și băuturi în timpul procesului de a transforma un aliment întreg într-un aliment ambalat.

Revenind la exemplul mărului nostru: mărul este presat în fabrica de sucuri de mere. Sucul de mere cu zahărul său natural este apoi colectat. Și deoarece compania de sucuri  vrea să-și facă sucul și mai gustos și dulce, adaugă un pic de zahăr. 

Zaharurile adăugate sunt servite practic pe deasupra. Și după cum știm, mai mult nu este întotdeauna mai bun. Mai ales când vorbim despre zahăr.

Știu, știu. Este cam nedrept. La urma urmei, asociem lucrurile dulci cu cuvântul ‘zahăr’. Ciocolată. Sărutări. Îmbrățișări. Dragoste. Bomboane. Fericire. Dulceață. Deci, cum poate ceva atât de răsplătitor să fie atât de rău?

De ce este rău pentru tine?

Evoluția este de vină. Am rămas în urmă. Corpurile noastre nu au fost destul de surprinse de modificările pe care le-am făcut în dieta noastră.

În anii în care oamenii erau vânători alimente ce conțineau zaharuri naturale erau de fapt destul de rare. Vara, strămoșii noștri ar fi găsit niște fructe de pădure dulci, aici și acolo. Nici nu sunt sigur dacă eram conștienți de existența merelor pe atunci.

Cu toate acestea, deoarece aceste alimente au fost atât de rare dar benefice pentru organism, evoluția a crezut că oamenii au nevoie de un stimulent pentru a căuta mai multe chestii cu zahăr. Deci, de fiecare dată când mâncarea dulce ateriza pe papilele gustative ale familiei Flintstone, centrul de recompensă al creierului lor se aprindea. În același timp, sentimente plăcute inundau corpul .

Același lucru ni se întâmplă și în zilele noastre. Ori de câte ori zahărul ajunge pe papilele gustative, ne simțim fericiți.

Din păcate, industria alimentară știe asta. Așadar, deștepții ingineriai alimentelor au pus cap la cap aceste lucruri. Atunci când asociem sentimentele fericite cu un produs, este foarte probabil să îl cumpărăm din nou, din nou și din nou. Voila. Pentru a ne transforma într-un client fidel, ai nevoie doar de zahăr adăugat.

Adaosul de zahăr este peste tot

De aceea, zahărul adăugat este în aproape tot. Iaurtul nostru preferat nu este simplu, ci „aromat cu vanilie”. Cel mai delicios suc de fructe este un amestec cu puțină trestie de zahăr. Preferăm musli instant cu piure de mere și scorțișoară.

Toate aceste soiuri de alimente prelucrate au crescut consumul de zahăr adăugat în America de la 45 de grame de zahăr în 1822 (durata a cinci zile) la 756 grame de zahăr pe persoană în 2012.

Parcă ne-ar da drumul la artificii fix în creier!

Din păcate, se pare că nu ne putem oprii. Chiar mai rau. Cu cât mâncăm mai mult zahăr, cu atât avem nevoie de mai mult. Și nu este un lucru bun, deoarece organismele noastre nu pot face față. Zahărul este de fapt foarte toxic și dăunător pentru nervi.

În primul rând organismul va încerca să ardă zahărul pentru energie, ceea ce este un lucru foarte COOL!

Dar dacă există mai mult zahăr decât avem nevoie (pentru energie) în fluxul nostru de sânge, are loc o serie de proceduri corporale de urgență. Una dintre ele este eliberarea de insulină hormonală.

Super puterea insulinei este că poate lua zahăr suplimentar care plutește în sânge pentru a îl transforma în grăsime. Prin urmare, bate la ușa celulelor grase, acestea se deschid și zahărul dispare din sânge.

Rezultatul? Creșterea în greutate.

Cu toate acestea, dacă insulina bate prea des la ușile celulelor grase, acestea se enervează cu adevărat și se gândesc „Nu insulină din nou!”. Apoi se prefac că nu sunt acasă.

Rezultatul? Niveluri mai mari de zahăr în sânge.

Celulele devin rezistente la insulină, care este un precursor pentru diabetul de tip 2.

Amintiți-vă, amestecarea zahărului suplimentar din sânge în celulele grase este un act de urgență. Deci, cu cât avem mai mult zahăr în dietă, cu atât vom epuiza acest mod de a face cu zahărul suplimentar.

De acolo totul se duce de râpă. Imaginează-ți că organizezi o petrecere pentru pentru șase copii adorabili. Ai șase scaune minuscule, șase baloane colorate, șase farfurii cu prințese și șase cadouri. Și, dintr-o dată, fiecare copil își aduce prietenii și frații. Acela este mometul în care intrii în panică. Același lucru se întâmplă cu corpul tău când consumi prea mult zahăr.

Încerci să găsețti soluții, dar știi că cel puțin unul dintre micuții oaspeți va începe să plângă în curând, altul se va lovi atunci când va cădea de pe leagăn și cel puțin doi vor intra într-o luptă majoră pentru cine primește broasca testoasa ninja din tort. Pur și simplu nu ești echipat pentru acest tip de scenariu, nici organismul tău nu este pentru această cantitate de zahăr.

Și în timp ce încerci să îți revii, corpul tău încerarcă să facă același lucru. Amândoi încercați să jonglați toate treburile, dar nimic nu iese 100% cum ar trebui.

În ceea ce privește corpul tău, acest lucru înseamnă că excesul de zahăr încetinește sistemul imunitar, supraîncărcă ficatul, antrenează inflamația, provoacă pancreasul și duce la dezechilibre hormonale doar pentru a numi câteva efecte.

Și de aceea zaharurile adăugate nu sunt bune pentru corpul tău.

Verifică preț produse gourmet fără zahăr adăugat aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *