Clătite americane îndulcite cu nectar de agave

Ce este nectarul de agave și cât de sănătos este?

Nectarul de agave a crescut în popularitate în ultimul deceniu, însă recent, unii profesioniști din domeniul sănătății pun la îndoială potențialele sale beneficii pentru sănătate. Nectarul de agave provine dintr-o plantă și este apreciat ca o alternativă mai sănătoasă de îndulcitor, în comparație cu zahărul obișnuit.

Este într-o formă lichidă și este un substitut viabil pentru veganii care nu doresc să consume miere.

Este nectarul de agave sănătos sau nu? La fel ca în cazul majorității alimentelor, depinde de cât de mult nectar de agave consumați și de ceea ce consumați în rest, în cadrul dietei. Vom discuta în continuare despre nectarul de agave și dacă acesta este o alternativă de îndulcitor indicată pentru consumul zilnic sau nu.

De unde provine nectarul de agave

Nectarul de agave este extras din planta de agave, care crește în partea de sud a SUA și nordul Americii de Sud. Deși în general asociem alimentele din plante ca fiind sănătoase și neprocesate, nectarul de agave trebuie să treacă printr-o serie de proceduri de procesare, înainte de a ajunge pe raftul magazinelor.

Majoritatea nectarului de agave este extras din planta de agave albastre, deoarece are un conținut de carbohidrați relativ ridicat. Seva este extrasă din partea de mijloc a plantei de agave, numită pina. Ulterior, seva este încălzită până în punctul în care se aseamănă cu un sirop mai dulce.

Profil nutritiv

O lingură de nectar de agave conține aproximativ 60 de calorii și aproximativ 15 grame de zahăr. În comparație, o lingură de zahăr însumează aproximativ 40 de calorii.

Deoarece nectarul de agave este mai dulce decât zahărul obișnuit, puteți utiliza mai puțin sirop de agave decât ați utiliza zahăr în mod normal. Astfel, nectarul de agave ar reprezenta o opțiune mai săracă în calorii, pentru ca utilizați o cantitate mai mică.

Nivelul de fructoză

Unul dintre motivele pentru care nectarul de agave a făcut obiectul mai multor examinări, este acela că este destul de bogat în fructoză. De fapt, nectarul de agave conține aproximativ 90% fructoză, în timp ce siropul de porumb cu fructoză conține aproximativ 55% fructoză. De ce este nivelul ridicat de fructoză o problemă?

Unele cercetări sugerează că un consum ridicat de fructoză, provenit din zaharuri adăugate, poate contribui la creșterea epidemiei de obezitate. Ingerarea unor cantități mari de fructoză poate crește, de asemenea, riscul de boli cardiovasculare și boli hepatice.

În plus, există preocuparea conform căreia consumul de cantități mari de alimente cu conținut de fructoză în stare aproape pură, poate avea un impact mult mai negativ asupra organismului, comparativ cu consumul de alimente care conțin glucoză și fructoză.

Indice glicemic

Deoarece nectarul de agave este bogat în fructoză, este considerat un aliment cu indice glicemic scăzut. Indicele glicemic este o modalitate de a măsura efectul unui aliment asupra nivelului glicemiei.

De exemplu, consumul unui produs alimentar care conține o cantitate mare de glucoză, cum ar fi zahărul de masă, va crește nivelul de zahăr din sânge, ulterior consumului. Zahărul alb este considerat un aliment cu indice glicemic ridicat. Deoarece nectarul de agave are un nivel relativ redus de glucoză, acesta nu va crește nivelul de zahăr din sânge, la fel de mult ca zahărul.

Consumul alimentelor cu indice glicemic scăzut ar putea fi avantajos pentru diabetici sau pentru persoanele cu rezistență la insulină.

Totuși, acest lucru nu înseamnă că diabeticii pot consuma cantități mari de nectar de agave, fără a înregistra nici un efect negativ. De fapt, experții în sănătate, recomandă în continuare limitarea aportului de sirop de agave, tratându-l ca pe orice alt îndulcitor.

Cum arată restul dietei dumneavoastră?

La fel ca în cazul multor alimente, atunci când ne gândim dacă nectarul de agave este o alegere sănătoasă sau nu, este important să ne uităm la dieta alimentară în ansamblu. Consumați o mulțime de alte alimente bogate în zaharuri? Mâncați alimente bogate în fructoză? Care este aportul dumneavoastră total de zahăr?

Experții în nutriție recomandă limitarea aportului de zahăr adăugat, fie că este vorba de zahăr alb, nectar de agave, sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză etc. Astfel, femeile au un aport maxim recomandat de zaharuri adăugate, calculate în calorii, de aproximativ 100 de calorii pe zi, în timp ce bărbații au limita undeva la 150 de calorii pe zi.

Dacă adăugați îndulcitori în dieta dumneavoastră încercați să reduceți cantitatea totală de zaharuri. Băuturile îndulcite sunt o țintă deosebit de ușoară pentru reducerea aportului de zahăr adăugat.

Alternative

Mai multe opțiuni de îndulcitori, cu conținut mare de nutrienți, pot fi mierea, siropul de arțar sau melasa. Orice îndulcitor va adăuga calorii și zahăr, dar aceste trei furnizează și vitamine, minerale și antioxidanți, în loc să ofere doar calorii goale.

Concluzie

Nectarul de agave provine din planta de agave, fiind folosit de secole ca îndulcitor. Este compus în principal din fructoză și, din această cauză, are un indice glicemic scăzut. Alimentele cu un indice glicemic scăzut pot fi benefice în cazurile de diabet și rezistență la insulină, deoarece nu cresc nivelul glucozei.

Cu toate acestea, consumul unei cantități mari de fructoză în dietă poate crește riscul de obezitate, diabet de tip 2, boli de inimă și boli hepatice. Concentrați-vă asupra cantității totale de îndulcitori adăugați în alimentația dumneavoastră și încercați să limitați aportul total.

Nectarul de agave poate face parte dintr-o dietă sănătoasă, atâta timp cât nu este consumat în exces, iar restul dietei este echilibrată și densă în nutrienți. Asigurați-vă că nu depășiți cantitatea recomandată de zaharuri adăugate pe zi, indiferent dacă este vorba de nectar de agave sau de zahăr obișnuit.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *