Peștele și fructele de mare sunt o sursă importantă de proteine, omega 3, minerale și vitamine. Majoritatea peștilor au un conținut scăzut de grăsimi și reprezintă o sursă de grăsimi sănătoase pentru inimă. Unele cercetări au arătat beneficiile pentru sănătate ale consumul de pește.
American Heart Association (AHA) recomandă consumul a aproximativ 2 porții de pește pe săptămână pentru a obține nivelul recomandat de omega 3 în alimentația dumneavoastră. O porție nu trebuie să depășească 150 g.
Un motiv de îngrijorare cu privire la consumul de pește este riscul contaminării cu mercur sau bifenili policlorurați (PCB). Anumitor persoane, precum femeile însărcinate și copiii mici, li se recomandă să-și limiteze aportul de pește.
Este recomandat să consumați o varietate de alimente în dieta dumneavoastră și același lucru este valabil și pentru pește. Peștele poate face parte dintr-o dietă sănătoasă, dar este recomandat să mănânci o varietate de surse de proteine.
Ce este dieta cu pește?
Nu există o definiție unică a unei diete cu pește, dar, în general, înseamnă o dietă care include peștele ca sursă de proteine principală. Dieta mediteraneană este asociată cu multe beneficii pentru sănătate, iar o parte din dieta mediteraneană include consumul de pește.
Țările mediteraneene au acces la pește proaspăt local, iar dieta mediteraneană include, de asemenea, cantități mari de fructe, legume, ulei de măsline, leguminoase și un aport scăzut de zahăr și carne roșie.
O altă variantă a unei diete cu pește este urmarea unei diete pescatariene. O dietă pescariană este o dietă vegetariană fără proteine animale, cu excepția peștilor și fructelor de mare.
Atât dietele pescătariene cât și cele mediteraneene se bazează pe carnea de pește ca sursă de proteine.
Alte culturi care depind de mare ca sursă de hrană pot avea un aport mare de pește. Cu toate acestea, majoritatea adulților consumă cantități reduse de pește.
Potrivit Harvard Health (1), doar o treime dintre adulți mănâncă fructe de mare cel puțin o dată pe săptămână.
Beneficiile consumului de pește
Unele cercetări (2) au demonstrat de ce consumul unei diete bogate în omega 3 poate scădea riscul pentru aritmii cardiace, scade trigliceridele, ajută la protejarea împotriva bolilor cardiovasculare și poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale.
Deoarece peștele este o sursă de omega 3, consumul de pește poate fi asociat cu aceste beneficii pentru sănătate. Peștii care au o concentrație mai mare în omega 3 includ: somon, macrou, hering, păstrăv, ton și sardine.
Peștele are un conținut scăzut de grăsimi saturate și o sursă bună de proteine. Consumul alimentelor cu un număr de proteine mai ridicat ar putea fi benefică pentru pierderea în greutate și menținerea masei musculare.
Peștele poate fi, de asemenea, o sursă de potasiu, seleniu, zinc, iod, vitamina E și vitamina A.
Cantitatea de mercur din pește
Mercurul este eliberat în mediu sub formă de poluare din zonele industriale. Mercurul intră în apă, iar animalele pot absorbi mercurul.
Peștii mai mari, cum ar fi rechinul, macroul și peștele sabie, riscă să aibă mai multă contaminare cu mercur, deoarece se hrănesc cu pești mai mici.
Mercurul este o neurotoxină ceea ce înseamnă că poate provoca leziuni ale sistemului nervos și poate perturba dezvoltarea creierului copiilor mici și a copiilor în creștere (3).
Nivelurile ridicate de mercur pot fi dăunătoare adulților și în special copiilor, dar riscurile expunerii la niveluri mai scăzute de mercur sunt mai puțin cunoscute și controversate.
Bifenili policlorurați (PCB) sunt un alt contaminant care poate provoca efecte negative asupra sănătății. Conform Clinicii Mayo (4), vă puteți reduce riscul de contaminare cu PCB consumând o varietate de pește.
Limitați aportul de somon din Pacific în conservă la două ori pe săptămână și somon salbatic proaspăt sau congelat de două ori pe lună.
Harvard Health (5) sugerează că îngrijorările legate de mercur și nivelurile de PCB nu ar trebui să limiteze aportul de pește pentru adulți, deoarece beneficiile consumului de pește depășesc aceste riscuri.
Important este să consumi o varietate de pește. Dacă mâncați pește proaspăt prins, asigurați-vă că verificați ghidurile locale sau sfaturile pentru sănătate din zona specifică.
Femeile însărcinate și copiii mici trebuie să urmeze sfaturile pentru consumul de pește oferit de medicul lor, deoarece experții în sănătate pot avea opinii variate cu privire la aportul de pește.
În general, femeile însărcinate pot mânca 2-3 mese pe săptămână din fructe de mare cu mercur la nivel scăzut, precum sardine sau creveți (6).
Preocuparea pentru pescuitul excesiv
O altă considerație pentru consumul unei diete pe bază de pește este o preocupare pentru pescuitul excesiv al anumitor specii de pește.
De exemplu, tonul albastru a fost pescuit în exces și este considerat acum pe cale de dispariție de către Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii, potrivit unui articol din mai 2016 (7).
Pentru a combate această problemă, fermele piscicole sunt în creștere. Cu toate acestea, peștele de crescătorie are și unele controverse.
Concluzia este cercetarea proprie a peștilor pe care îi mâncați. Efectuați propriile cercetări despre locul din care provine peștele dumneavoastră și orice potențial cunoscut care poate fi dăunător.
Peștele poate face parte dintr-o dietă sănătoasă, dar ar trebui să consumați o varietate de pește.
Concluzie: Ce trebuie să iei în considerare când mănânci pește
Majoritatea experților în domeniul sănătății sunt de acord că beneficiile consumului de pește depășesc riscurile pentru majoritatea adulților sănătoși. Majoritatea americanilor nu consumă cantitatea de pește recomandată.
Anumite diete, cum ar fi dieta mediteraneană și o dietă vegetariana pescariană se bazează mai mult pe carnea de pește ca sursă de proteine. Dieta mediteraneană este asociată și cu beneficii pozitive pentru sănătate.
Cu toate acestea, aceste diete sunt, de asemenea, bogate în fructe, legume, cereale integrale, leguminoase și ulei de măsline, ceea ce poate fi și motivul pentru care au un impact pozitiv asupra sănătății.
Dacă doriți să creșteți consumul de pește, rețineți că trebuie să alegeți o varietate de fructe de mare și mai ales peștii care sunt considerați cu un conținut mai scăzut de mercur și niveluri de PCB.
De asemenea, țineți cont de preocupările cu privire la pescuit sau consultanță locală în materie de sănătate în timp ce faceți alegeri pentru pește.
Dacă nu doriți să mâncați pește, asigurați-vă că obțineți omega 3 și alte substanțe nutritive pe care le oferă peștele din alte alimente.
Mâncând o varietate de alimente vegetale, în special ulei de măsline, nuci și semințe, vă poate ajuta să obțineți aportul recomandat de omega 3.
Dacă aveți întrebări despre sănătatea dvs. individuală și dacă mâncați mai mult pește ar fi o alegere bună, să vă consultați cu echipa dumneavoastră de asistență medicală.
Verifică preț produse gourmet din pește aici!