La fel ca în cazul oricărui grup alimentar, calitatea și valoarea nutrițională a cărnii poate varia foarte mult. Deși nu există o definiție exactă a termenului „procesat”, în general face referire la un aliment a cărui stare inițială a fost alterată și conține ingrediente diferite, adesea artificiale.
Carnea procesată poate include carne produsă prin afumare, conservare, suplimentare cu azotat de sodiu sau alte substanțe chimice, ori ingrediente de umplere. În timpul procesării ar putea fi adăugate și alte tipuri de grăsimi și sare.
Alimentele procesate sunt cunoscute a fi mai bogate în grăsimi și calorii, în timp ce sunt mai sărace în nutrienți. Exemplele de carne procesată includ: șuncă, hot dog, mezeluri, slănină și câteva tipuri de cârnați, nuggets de pui sau chiftele pentru burger.
Carnea procesată este asociată cu anumite efecte negative asupra sănătății. Unele studii indică doar o asociere, ceea ce înseamnă că nu există o relație de cauză și efect clar stabilită.
Poate că este mai probabil să aveți și alte comportamente nesănătoase de consum, atunci când consumați mai multă carne procesată, ceea ce poate contribui la riscul de boală.
Fie dintr-o legătură cauzală sau de asociere, se recomandă limitarea aportului de carne procesată.
Conținut:
Risc de cancer
Asocierea dintre carnea procesată și cancerul este poate cea mai puternică. Conform cercetărilor de specialitate, consumul în cantități mari de carne roșie procesată poate crește riscul de dezvoltare a cancerului colorectal cu până la 50%.
Cercetătorii au constatat creșterea numărului de persoane care au avut un aport mare de carne roșie procesată într-o perioadă de 10 ani. Un aport mare a fost considerat a fi o porție de servire de 30 de grame pe zi, 5-6 zile pe săptămână pentru bărbați și 30 de grame pe zi, 2-3 zile pe săptămână pentru femei.
Un studiu din 2011 și un studiu din 2007 au concluzionat, de asemenea, că un aport ridicat de carne procesată a crescut riscul de cancer colorectal și au sugerat limitarea aportului de carne procesată.
Studiul din 2007 a descoperit, de asemenea, că în special carnea roșie a fost asociată cu un risc mai mare de cancer esofagian și hepatic.
Risc de boli cardiovasculare și diabet
Legătura dintre bolile cardiovasculare și carnea roșie a fost negativă în mare parte, deși studii recente, precum un studiu din 2014, sugerează că limitarea aportului de carne roșie poate fi restricționată inutil.
Un studiu din 2010 care a analizat rezultatele obținute din 20 de studii diferite, a relevat consumul de carne procesată, dar nu și roșie, ca fiind asociat cu o incidență mai mare a bolilor de inimă.
Un studiu din 2010 a descoperit că un consum moderat de carne roșie slabă, nu crește riscul pentru boli de inimă sau anumite tipuri de cancer, atunci când face parte dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată.
Cu toate acestea, carnea roșie procesată are un conținut mai mare de grăsimi și are alte ingrediente care ar putea crește riscul.
Carnea mai slabă, precum cea de pasăre sau fructele de mare, este asociată cu un risc mai mic pentru sănătatea inimii și poate fi chiar benefică.
Creșterea riscului de mortalitate
Consumul de carne procesată crește riscul de mortalitate? Conform unui studiu din zona medicinei interne, efectuat în 2009, consumul de carne procesată a fost asociat cu o ușoară creștere a mortalității globale și a mortalității cauzate de boli de inimă și cancer.
Acest studiu a analizat datele de la peste 500 de milioane de oameni. Deși acest lucru nu înseamnă că un consum mai ridicat de carne procesată se traduce automat într-o moarte mai rapidă, ne indică, totuși, faptul că din datele adunate de la peste 500 de milioane de oameni, cei care au mâncat mai multă carne procesată au avut un risc ușor mai mare de mortalitate.
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin relația dintre carnea procesată și riscul de mortalitate.
Ce face carnea procesată să fie dăunătoare?
Carnea prelucrată poate conține azotat de sodiu, care este adăugat pentru a păstra culoarea roșiatică a cărnii, precum și pentru a ucide bacteriile. Cu toate acestea, atunci când azotatul de sodiu este adăugat în carne, iar carnea este gătită, se pot forma cancerigeni numiți nitrozamine.
Aminele heterociclice (HCA) și hidrocarburile aromatice policiclice (HAP) din carnea procesată prezintă, de asemenea, un risc pentru formarea compușilor cancerigeni, atunci când carnea este preparată la temperaturi ridicate. În plus, carnea prelucrată este mai bogată în grăsimi saturate și sodiu.
Reduceți aportul de carne procesată
Carnea procesată este adesea o opțiune mai rapidă și convenabilă pentru a obține proteine și gust. Pentru a reduce consumul de carne procesată, optați în schimb pentru carne mai slabă și nealterată cu alte substanțe chimice.
Poate necesita mai mult timp de pregătire, însă pe termen lung efectele pozitive asupra sănătății vor merita din plin orice efort suplimentar în acest sens.
Limitați cantitatea de carne procesată pe care o consumați și ocaziile în care o consumați.
Pentru un plus de sănătate, puteți, de asemenea, să eliminați câteva porții de carne pe parcursul unei săptămâni și să le înlocuiți cu cereale integrale, nuci, leguminoase și/sau legume!
Concluzie
Consumul unor cantități mari de carne procesată este asociat cu creșterea riscului de boli cardiovasculare, anumite tipuri de cancer, diabetul de tip 2 și chiar creșterea riscului general de mortalitate. Limitați consumul de carne procesată la un tratament ocazional, în loc de un consum constant.
Nitratul de sodiu, HCA-urile, PAH-urile, sodiul și grăsimile saturate sunt câteva dintre ingredientele care pot face carnea procesată să fie nocivă pentru sănătate.
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina în continuare nivelurile de consum care sunt considerate dăunătoare sau sigure.
Optați pentru consumul de carne mai slabă, nealterată cu substanțe chimice sau înlocuiți carnea cu mai multe legume, cereale integrale, nuci și leguminoase.