Ceașcă de cafea fără cofeină
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Ce cantitate de cofeină conține o ceașcă de cafea decofeinizată?

O ceașcă de cafea obișnuită conține, de regulă, 100 mg de cafeină. Totuși, o cană de cafea decofeinizată poate conține aproximativ 3-5 mg de cofeină, însă acest lucru poate varia.

Potrivit unui studiu realizat de Reuters în 2018 (1), foarte mulți oameni din întreaga lumea își procură doza zilnică de cofeină prin consumul de ceai și cafea. De pildă, statisticile aceluiași studiu indică faptul că 64% dintre adulți consumă zilnic o ceașcă de cafea, devenind un element nelipsit din rutina lor zilnică.

În urma studiilor medicale efectuate de-a lungul timpului, s-a constatat faptul că dietele indivizilor ar trebui să conțină și cafea, întrucât aceasta are numeroase beneficii asupra sănătății oamenilor. Mai mult decât atât, devenind parte din dieta zilnică, oamenii au asociat tot mai des cafeaua cu un viciu care provocă dependență, însă, consumată cu moderație, aceasta poate avea un impact pozitiv asupra sănătății indivizilor.

Înainte de a introduce cofeina în dietă ar trebui să țineți cont de faptul că efectele acesteia pot varia în funcție de organismul fiecărei persoane. De pildă, cofeina poate conduce la creșterea nivelului ritmului cardiac, poate provoca amețeală sau poate crea diverse efecte secundare negative care îți pot afecta starea de sănătate. De asemenea, reducerea aportului de cofeină este esențial în cazul în care administrați anumite medicamente, iar pentru acest lucru ar trebui să consultați opinia unui medic.

Din cauza eventualelor efecte secundare, cafeaua nu este recomandată tuturor indivizilor. În acest caz, cei cu sensibilitate la cofeină se pot bucura, totuși, de beneficiile cafelei, consumând doar pe cea decofeinizată. Cafeaua decofeinizată poate avea la fel de multe beneficii asupra sănătății precum celelalte tipuri de cafea, așadar se poate introduce cu ușurință în dietă de către oricine.

Cum se obține cafeaua decofeinizată?

Pentru a obține o cafea decofeinizată, atunci trebuie să se elimine 97% din cofeina din boabele de cafea. Cofeina este un element natural ce se regăsește în boabele de cafea, iar cantitatea de cofeină poate varia în funcție de soiul boabelor.

Există mai multe tehnici pentru obținerea cafelei decofeinizate, însă, cele mai cunoscute metode pentru a scădea nivelul de cofeină din boabele de cafea sunt următoarele:

  • Prin utilizarea unor solvenți chimici organici;
  • Prin folosirea dioxidului de carbon;
  • Printr-un proces în care se folosește numai apă (metoda Apei Elvețiene).

Producătorii cafelei decofeinizate pot folosi orice metoda menționată anterior pentru a elimina cofeina, însă, cercetătorii au dezbătut pe larg acest subiect în trecut și în urma unor experimente realizate pe animale ar fi descoperit faptul că utilizarea solvenților chimici pot fi cancerigeni.

Cu toate acestea, reziduul rămas în urma folosirii acestui procedeu poate fi în cantități nesemnificative, ba chiar nule, neexistând dovezi certe care să demonstreze vreun efect negativ al consumului de băuturi decofeinizate asupra sănătății. Cu alte cuvinte, băuturile decofeinizate obținute prin metoda utilizării solvenților chimici organici nu afectează în niciun fel starea de sănătate (2).

Prin urmare, dacă sunteți îngrijorat cu privire la metoda folosită pentru eliminarea cafeinei și doriți să consumați doar pe cea obținută prin procesul în care se folosește doar apă, atunci este recomandat să verificați întotdeauna ambalajul produsului sau să întrebați pe cei ce vând cafea decofeinizată pentru a afla metoda folosită.

Câtă cofeină conține cafeaua decofeinizată în comparație cea obișnuită?

Chiar dacă acest tip de cafea este cunoscut ca fiind decofeinizat, acest lucru nu înseamnă că nu are deloc cofeină în compoziția sa. Doza de cofeină care se regăsește în compoziția cafelei decofeinizate și cea obișnuită depinde foarte mult de soiul boabelor folosite.

De pildă, o ceașcă de cafea obișnuită poate conține în jur de 100 mg de cofeină, în timp ce cafeaua decofeinizată poate include în compoziția sa aproximativ 3, respectiv 5 mg de cofeină, însă nu există o anumită regulă prestabilită pentru alegerea acestor cantități.

Un studiu științific realizat în anul 2006 (3) a analizat cantitatea de cofeină din compoziția diferitelor cafele decofeinizate. În prima parte a studiului au fost analizate 10 tipuri diferite de cafea decofeinizată de la diverse cafenele, urmărindu-se cantitatea de cofeină din compoziția acestora. Astfel, rezultatele au arătat faptul că media nivelului de cofeină a variat între 0 si 13 mg.

În cea de-a doua parte a studiului, cercetătorii au analizat cantitatea de cofeină a șase băuturi decofeinizate de la Starbucks, precum espresso și cafea decofeinizate. Conținutul de cafeină din compoziția espresso-ului a variat între 3 și 16 mg, iar în cazul cafelelor decofeinizate s-au descoperit în jur de 12 mg.

Beneficiile cafelei decofeinizate asupra stării de sănătate

Oamenii de știință au descoperit numeroase beneficii în ceea ce privește consumul de cafea decofeinizată, iar printre acestea amintim următoarele:

  • Scăderea riscului de diabet de tip 2; (4)
  • Îmbunătățirea condiției ficatului; (5)
  • Reglarea sau scăderea IMC; (6)
  • Ajută la combaterea simptomelor sau bolilor ce pot conduce la moarte. (7)

Cofeina poate reprezenta motivul pentru care cafeaua obișnuită și cea decofeinizată îmbunătățesc starea de sănătate a consumatorilor, însă pot fi și alți factori benefici, precum antioxidanții, care joacă un rol destul de important în ceea ce privește menținerea sănătății organismului uman.

De asemenea, consumatorii de cafea pot avea în dietă sau în stilul lor de viață și alte elemente care contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate, precum diverse alimente sau exerciții fizice. În orice caz, efectele și beneficiile cofeinei asupra organismului uman încă sunt analizate de către oamenii de știință.

Poate fi cafeaua decofeinizată mai bună decât cea obișnuită?

Atât cafeaua decofeinizată cât și alte tipuri de cafea pot avea numeroase beneficii asupra stării de sănătate. Studiile care au analizat trecerea de la cafea decofeinizată la alte tipuri de cafea au arătat că efectele asupra organismului rămân neschimbate.

Însă, dacă urmați un anumit tratament medicamentos ar trebui să excludeți cofeina din dietă, bineînțeles la sfatul medicului. Indivizii care au o anumită sensibilitate la cofeină, pot introduce în dietă cafeaua decofeinizată, bucurându-se de aceleași beneficii.

Cu toate acestea, este de reținut faptul că dacă renunțați la cafeaua obișnuită pentru cafeaua decofeinizată, atunci efectele vor fi aceleași, nu veți avea un aport suplimentar de beneficii.

Prin urmare, orice tip de băutură care conține o anumită cantitate de cofeină poate fi benefică pentru organismul uman, indiferent dacă alegem o cafea obișnuită, un espresso sau o cafea decofeinizată. Un alt lucru foarte important ce trebuie reținut este faptul că introducerea cafelei în dieta zilnică nu trebuie să înlocuiască alimentele sănătoase pe care trebuie să le consumăm zilnic sau activitatea fizică.

Astfel, introducerea cafelei în dieta zilnică nu însemnă pierdere în greutate în mod automat sau o îmbunătățire notabilă și majoră a stării de sănătate. Consumul de cafea, fie ca vorbim despre cea obișnuită sau despre cea decofeinizată, este doar o parte din tot ceea ce înseamnă dietă sănătoasă, întrucât alimentele și băuturile sănătoase în combinație cu mișcarea fizică sunt esențiale pentru a crea un stil de viață sănătos.

Consumul a maximum 3 căni de cafea pe zi este considerat un aport sănătos pentru majoritatea adulților, însă pentru cei cu sensibilitate la cofeină este recomandat să consume maximum 2 căni de cafea decofeinizată.

Tipuri de băuturi care ar putea înlocui cafeaua decofeinizată

Cofeina poate fi exclusă total la cererea medicului atunci când suntem sub tratament medicamentos, însă cel mai bun înlocuitor al acestora este ceaiul. Așadar, dacă doriți să consumați alte băuturi fără cofeină, atunci ați putea încerca diverse ceaiuri din plante. Ceaiul negru și verde conțin cofeină, prin urmare, încercați să le evitați.

Ce cantitate de cofeină conține cafeaua decofeinizată?

Teoretic, cafeaua decofeinizată ar trebui să conțină cu 97% mai puțină cofeină decât alte tipuri de cafea. În cazul cafelei decofeinizate, cantitatea de cofeina diferă în funcție de soiul boabelor de cafea. În general, o ceașcă de cafea poate conține între 0 și 10 mg de cofeină, însă în anumite cazuri procentul poate crește. De asemenea, o ceașcă de cafea obișnuită poate avea în compoziția sa chiar și din 100 mg de cofeină.

Procesul de decafeinizare poate fi realizat în trei moduri diferite: cu solvenți chimici, cu dioxid de carbon sau cu o metodă în care se folosește doar apă. Consumul de cafea decofeinizată are numeroase beneficii asupra stării de sănătate. Totuși, cercetătorii încă analizează efectele cafelei decofeinizate asupra organismului uman.

Verifică preț cafea decofeinizată aici!

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce este o calorie?

„Câte calorii are asta?” Este o preocupare comună atunci când privim etichetele produselor alimentare. Ce este o calorie? De ce ne concentram atât de mult