Budincă de tapioca
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Ce beneficii pentru sănătate ne poate oferi tapioca?

Tapioca provine din rădăcina de manioc, care este originară din Brazilia, dar folosită în întreaga lume, din India și până în America de Sud. Deși tapioca nu este în mod tradițional populară în majoritatea culturilor occidentale, odată cu interesul crescut față de dietele fără gluten și creșterea popularității ceaiului de boba, tapioca devine un nume mai ușor de recunoscut.

Ca și alte tipuri de amidon, tapioca conține în principal carbohidrați și o cantitate mai mică de proteine și grăsimi. Deși tapioca este, în principal, formată din carbohidrați, furnizează și ceva amidon rezistent, care poate avea unele beneficii pentru sănătate.

Tapioca conține câteva vitamine și minerale precum fierul, calciul și vitaminele B.

Tapioca poate fi o parte a unei alimentații sănătoase, mai ales dacă se caută carbohidrați fără gluten.

Cu toate acestea, nu toată tapioca este făcută la fel. Ceaiurile populare de boba conțin o băutură dulce cu perle de tapioca. Aceste perle de tapioca au fost în ultima vreme subiectul multor dezbateri, deoarece conțin și substanțe nocive care ar putea crește riscul de dezvoltare a cancerului.

Ceaiurile de boba și alte alimente cu tapioca ar putea avea un conținut ridicat de zahăr, ceea ce înseamnă că ar putea fi bogate în calorii goale.

Nutrienții din tapioca

O porție de 30 de grame de perle uscate de tapioca furnizează aproximativ 100 de calorii, aproape toate fiind provenite din carbohidrați. În comparație cu alte amidonuri, tapioca nu are un conținut ridicat de fibre. Acesta oferă, în schimb, cantități de calciu, fier și vitamine B.

La fel ca și alte plante, tapioca este lipsită de colesterol, sodiu și grăsimi saturate. Prin urmare, unii ar putea susține că ar putea face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru inimă.

Cu toate acestea, deoarece este mai scăzută în fibre, consumul de tapioca poate afecta negativ nivelul zahărului din sânge și al insulinei, în special dacă este consumată ca atare.

Când tapioca este folosită în produse zaharoase, cum ar fi budinca sau ceaiul de boba, cantitatea de carbohidrați și zahăr din aceste alimente poate fi mare.

De fapt, persoanele care doresc să crească în greutate, ar putea încerca să suplimenteze regimul alimentar cu o cantitate mare de tapioca.

Consumul de tapioca ca parte a unei alimentații echilibrate, probabil nu va prezenta motive de îngrijorare pentru problemele legate de greutate sau de nivelul de zahăr din sânge. Poate furniza și unele minerale. Ca în cazul tuturor alimentelor, este esențial să consumați tapioca ca parte a unei diete variate.

Poate fi, de asemenea, o modalitate rapidă de a alimenta mușchii după un antrenament lung de epuizare a glicogenului.

Beneficiile amidonului rezistent

Chiar dacă tapioca este bogată în carbohidrați și mai săracă în fibre, oferă, totuși, un compus benefic denumit amidon rezistent.

Cele mai multe alimente cu carbohidrați complecși, precum cerealele și cartofii, conțin amidon rezistent. Există câteva tipuri diferite de amidon rezistent, iar cercetările sugerează că ar putea oferi unele beneficii pentru sănătate.

Amidonul rezistent este reprezentat, în esență, de carbohidrații din alimente, care nu sunt descompuși în tractul digestiv. Prin urmare, partea din alimente care constă în amidon rezistent, nu furnizează calorii organismului.

Amidonul rezistent poate avea, de asemenea, un rol în sănătatea intestinală, exercitând un impact asupra nivelului de probiotice. Nivelurile de amidon rezistent sunt influențate de metodele de preparare, de mestecarea alimentelor și de descompunerea acestora în timpul procesării.

Nu se știe cu exactitate cât de mult amidon rezistent se regăsește în tapioca sau în alte alimente cu carbohidrați, însă se fac eforturi constante în comunitatea științifică pentru a desluși acest mister.

O modalitate prin care amidonul rezistent poate fi benefic pentru organism, este reprezentată de producerea de acizi grași cu lanț în scurt în colon. Acești acizi grași, care provin din amidonul rezistent, ar putea avea un rol protector împotriva sindromului metabolic, tulburărilor intestinale și a unor tipuri de cancer.

Tapioca este în general un aliment considerat sigur pentru consum

Tapioca, spre deosebire de alte cereale, este considerat în general un aliment neutru din perspectiva alergenilor. Alte produse din cereale, cum ar fi grâul și porumbul, sunt mai susceptibile să reprezinte o problemă pentru persoanele predispuse la alergii. Deci, în general, consumul de tapioca efectuat cu moderație, nu ar trebui să reprezinte un motiv de îngrijorare.

Singura problemă reală a consumului de tapioca poate fi pentru indivizii care suferă de tulburări gastro-intestinale. Amidonul rezistent poate avea un impact pozitiv asupra organismului, însă persoanele care suferă de tulburări, precum boala refluxului gastroesofagian sau sindromul colonului iritabil, pot prezenta sensibilitate la un consum prea mare de alimente ce conțin amidon rezistent.

Din acest motiv, dacă aveți o afecțiune gastrointestinală, discutați cu medicul sau nutriționistul dumneavoastră înainte de a adăuga tapioca în dieta dumneavoastră.

Alternativă fără gluten, dar mai săracă în fibre

Unul dintre motivele pentru care tapioca devine din ce în ce mai frecventă, în special în culturile occidentale, este reprezentat de creșterea în popularitate a dietelor fără gluten. Indiferent de motivul pentru care indivizii vor să adere la o dietă fără gluten – din cauza unei alergii grave la gluten sau doar ca un simplu moft – din ce în ce mai mulți caută surse alternative de carbohidrați care nu conțin gluten, cum este și tapioca.

Un lucru important de reținut este că tapioca conține mai puține fibre, comparativ cu alte produse din cereale. Prin urmare, dacă optați pentru înlocuirea cerealelor cu tapioca, veți furniza organismului dumneavoastră o cantitate mai mică de fibre.

Există un risc crescut de dezvoltare a cancerului?

Perlele ce rămân în partea de jos a paharului, atunci când se servește ceaiul de boba, sunt făcute în mod tradițional cu tapioca. Cercetările din Germania au pus capăt popularității ceaiului de boba pentru mulți indivizi, deoarece au concluzionat că anumite perle de tapioca din ceaiul de boba, provenite din  Taiwan, conțineau bifenili policlorurați (PCB), care sunt cancerigeni cunoscuți.

Prin urmare, cercetătorii au ajuns la concluzia că poate crește riscul de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer, în urma consumului de astfel de produse.

Ca în cazul oricărui aliment, ar trebui să știți de unde provine materia de bază și ce ingrediente sunt utilizate. Cu toate acestea, atunci când luați masa în oraș, este dificil să știți de unde provin ingredientele. Nu toate produsele cu tapioca conțin bifenili policlorurați, însă dacă alegeți să consumați ceai de boba, rețineți că este posibil ca unele perle de tapioca să conțină niveluri de PCB.

De asemenea, substanțele utilizate în aceste produse de perle de tapioca nu sunt considerate cu adevărat PCB, deoarece sunt clorurate și sunt reglementate în sistemul alimentar.

Substanțele găsite în produsele cu tapioca au fost considerate substanțe alimentare autorizate legal.

Concluzie

Produsele alimentare cu tapioca sunt savurate în toată lumea. Tapioca este o sursă de carbohidrați și furnizează, de asemenea, unele cantități de minerale precum calciul și fierul.

Tapioca este lipsită de grăsimi, și la fel ca toate celelalte plante, este lipsită și de colesterol.

Ca și alte alimente ce conțin carbohidrați complecși, precum cartofii, orezul și cerealele, tapioca poate reprezenta o sursă de amidon rezistent, care poate oferi unele beneficii pentru sănătate.

Tapioca poate fi savurată ca parte a unei diete echilibrate și variate, însă atunci când este consumată în exces sau în combinație cu alte ingrediente, precum zahărul, poate fi o sursă de calorii goale.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Carne macră de porc

Este sănătoasă carnea de porc?

Carnea de porc este cea mai consumată carne din lume, dar este ea, oare, sănătoasă? Nu există un răspuns simplu la această întrebare. Răspunsul poate