Uneori, durerea de stomac trece cu puțină odihnă. Senzațiile de disconfort, greață, crampe, balonare, gaze sau doar senzația de rău de la stomac pot dura, însă, destul de mult.
Unele alimente ar putea accelera procesul de recuperare atunci când te doare stomacul. Iată câteva alimente ușor de digerat, care sunt recomandate în cazul unor deranjamente stomacale.
Conținut:
Banane
Bananele sunt o sursă bogată de electroliți (potasiu, magneziu), necesari atunci când te recuperezi, când ești deshidratat, ai vărsături sau diaree. Bananele conțin, de asemenea, carbohidrați simpli, care sunt ușor de descompus de către stomac. Prin urmare, ele pot oferi o sursă rapidă de energie fiind, în același timp, ușor de asimilat în sistemul digestiv.
Orez, cartofi, ovăz
Aceste surse de amidon sunt ușor de asimilat de către stomac, precum în cazul bananelor. Nu vor sta mult timp în stomac și este foarte puțin probabil să stimuleze refluxul gastric sau să accentueze durerile de stomac.
Reține că, atunci când ai probleme cu stomacul, se recomandă mâncarea ușoară. Nu mânca legume, condimente, carne și uleiuri până când nu ești 100% refăcut. De asemenea, optează pentru cantități mici.
Sucul de mere
Sucul de mere poate fi bun atât în caz de diaree, cât și în caz de constipație. Sucul de mere are fibre, deci poate ajuta tranzitul intestinal. În cazul în care persoana are diaree, sucul de mere poate fi un bun remediu.
În general, în caz de diaree, nu este recomandat consumul de alimente bogate în fibre. Cu toate acestea, sucul de mere este mai ușor pentru stomac în comparație cu alte alimente bogate în fibre. Sucul de mere conține, de asemenea, vitamina C, care poate ajuta la creșterea imunității.
Alege sucul de mere fără zahăr în locul unuia îndulcit, pentru a nu solicita prea mult stomacul.
Pâine prăjită
Cele mai ușoare alimente pentru un stomac sensibil sunt pâinea prăjită sau biscuiții cu sare. La fel ca celelalte alimente cu amidon enumerate mai sus, pâinea prăjită îți va oferi rapid energie, însă fără să forțeze sistemul digestiv.
Asigură-te că pâinea prăjită este uscată. De asemenea, nu adăuga unt sau gem. Pâinea cu cereale integrale poate fi, de asemenea, benefică pentru ameliorarea constipației deoarece este mai bogată în fibre. În cazul în care vrei să scapi de vărsături sau diaree, atunci se recomandă pâinea prăjită albă.
Fluide
Deshidratarea poate provoca crampe la stomac sau constipație. Diareea și vărsăturile cresc nivelul de deshidratare. În toate aceste condiții, este important să crești aportul de lichide.
Când ai crampe sau ești constipat, este recomandat să bei apă, ceai, apă minerală carbogazoasă sau alte lichide care nu conțin substanțe adăugate. Băuturile fără adaos de gaze, cum sunt Sprite sau 7Up, calmează durerile de la stomac.
Dacă suferi de diaree sau vărsături, este important să refaci numărul de electroliți și lichidele din organism. Băuturile pentru sportivi, apa de cocos sau puțin suc de fructe amestecat cu apă vor înlocui lichidele și electroliții pierduți.
Supă
O altă modalitate de a obține lichide și electroliți este prin supa de pui, de vită sau de legume. Supa de casă are cea mai mare valoare nutritivă dar, dacă nu poți să o gătești în casă, poți folosi și produse din magazin.
Savurează încet supa și încearcă să alegi un produs care nu are glutamat monosodic (MSG) adăugat, deoarece MSG poate irita și mai mult tractul digestiv. Supele cu un conținut redus de sodiu pot fi, de asemenea, mai bine tolerate de stomac.
Ghimbir
Ghimbirul poate ajuta la calmarea tractului digestiv, indiferent de motiv, dar este cunoscut și pentru că poate ameliora greața. Dacă te simți rău, un remediu poate fi să consumi ceai de ghimbir sau ghimbir confiat.
Consumul de zahăr trebuie să fie redus cât mai mult cu putință.
Mentă
Menta poate avea, de asemenea, un efect calmant asupra stomacului, la fel cum are și ghimbirul. Ceaiul de mentă sau o cantitate mică de ulei de mentă pe piele poate ajuta la ameliorarea disconfortului gastrointestinal. Totuși, dacă ai simptome de reflux gastric, atunci menta ar putea să nu fie cea mai bună alegere, deoarece poate crește aciditatea din stomac.
Ce să nu mănânc
Atunci când ai probleme cu stomacul sunt recomandate alimentele mai ușoare. Evită alimentele condimentate sau peștele. Evită alimentele bogate în proteine sau grăsimi. Proteinele și grăsimile au nevoie de mai mult timp pentru a fi digerate și rămân mai mult timp în stomac, ceea ce nu este deloc în regulă, într-o astfel de situație.
Alimentele bogate în fibre au multe beneficii pentru organism, dar nu și atunci când te doare stomacul, ai diaree sau vărsături. Totuși, dacă ești constipat, atunci poți crește ponderea alimentelor bogate în fibre, precum și pe cea a lichidelor.
Mănâncă doar alimentele cunoscute, care-ți plac. Chiar dacă un prieten are o rețetă care funcționează de minune în cazul lui, aceea s-ar putea să nu fie bună și în cazul tău. Așadar, nu este bine să experimentezi, ci folosește doar mâncărurile pe care sistemul tău digestiv le acceptă.
Concluzie
În general, alimentele care au carbohidrați simpli și fibre limitate sunt cele mai bune atunci când ești deranjat la stomac. Între alimentele recomandate se află banane, orez / cartofi / ovăz, suc de mere și pâine prăjită. Trebuie să bei multe lichide, atunci când te doare stomacul, indiferent de cauză.
Ghimbirul și menta sunt remedii foarte vechi pentru problemele digestive și pot ajuta la calmarea durerilor intestinale.