Hipotiroidismul este o afecțiune a glandei tiroide, care nu produce suficienți hormoni tiroidieni. Tiroida folosește iod, pentru a produce hormoni tiroidieni. Acești hormoni au un rol principal în reglarea metabolismului, a creșterii și a temperaturii corpului.
În general, în cadrul afecțiunii de hipotiroidism, funcțiile corpului și ritmul metabolic încetinesc. Prin urmare, cele mai frecvente reacții adverse ale hipotiroidismului includ: supraponderalitate, energie redusă, sensibilitate la frig, ritm cardiac scăzut, dificultăți de concentrare și uneori depresie.
Hipotiroidismul poate fi dezvoltat din diferite cauze, existând chiar și posibilitatea de a fi rezultatul unui efect secundar al anumitor medicamente. Dacă cineva suferă de hipotiroidism, consumul de suficient iod din dietă poate fi de ajutor.
Iodul este unul dintre elementele cheie, care determină tiroida să producă hormoni tiroidieni. Iodul se găsește în sare iodată, produse lactate, fructe de mare, carne și unele tipuri de pâine. Obținerea de minerale adecvate poate ajuta, de asemenea, în afecțiunea de hipotiroidism.
Conținut:
Alimente bogate în iod
Alimentele bogate în iod sunt, de obicei, recomandate pentru consum în afecțiunea de hipotiroidism. Alimentele bogate în iod, cum ar fi sarea iodată, carnea, lactatele, fructele de mare și unele produse din cereale vă pot ajuta să vă asigurați că organismul dumneavoastră primește elemente adecvate de construcție a hormonilor tiroidieni. Kelp-ul (alge marine brune) este, de asemenea, o sursă vegetală bogată în iod.
Nuci
Un alt nutrient important pentru funcția tiroidiană, pe lângă iod, este seleniul. Seleniul este un mineral, care ajută la funcționarea tiroidei și este important pentru sănătatea imunitară.
Obținerea unor niveluri adecvate de magneziu poate avea, de asemenea, un rol în funcția tiroidiană. Nucile precum migdalele, caju și nucile de Brazilia, sunt o sursă bună de magneziu și seleniu.
De fapt, consumul a aproximativ 6 nuci de Brazilia oferă peste 700% din valoarea zilnică recomandată de seleniu.
Fructele de mare, carnea și cerealele sunt, de asemenea, o sursă de seleniu și iod. Verdețurile cu frunze, leguminoasele, ovăzul, fructele și legumele sunt alte surse de magneziu.
Soia
Soia poate acționa ca un fitoestrogen în organism, care poate interfera cu funcția tiroidiană. Prin urmare, trebuie recomandată limitarea aportului de soia în cazurile de hipotiroidism.
Asigurați-vă că verificați etichetele alimentelor, deoarece derivatele pe bază de soia se pot ascunde într-o mulțime de alimente procesate. Produsele de soia pot include: lapte de soia, tofu, edamame, tempeh.
Legume crucifere
Legumele crucifere, cum ar fi broccoli, conopidă, varză de Bruxelles și varză kale sunt recunoscute pentru beneficiile lor pentru sănătate, deoarece sunt bogate în fibre, antioxidanți și pot proteja celulele de elementele carcinogene.
Cu toate acestea, pot interfera și cu producerea hormonilor tiroidieni, prin limitarea cantității de iod absorbit de glanda tiroidă. Prin urmare, persoanele cu hipotiroidism ar trebui să-și monitorizeze aportul de legume crucifere.
Nu este necesară eliminarea totală a tuturor legumelor crucifere, atâta timp cât obțineți suficient iod din dietă, în cazul în care suferiți de hipotiroidism.
Alcool și cafea
Atunci când aportul de alcool depășește cantitatea recomandată de consum moderat, acesta poate deteriora toate sistemele organismului, inclusiv pe cel ce implică glanda tiroidă. Alcoolul poate suprima și mai mult producția de hormoni tiroidieni, ceea ce nu este benefic pentru hipotiroidism.
Prin urmare, evitarea tuturor tipurilor de alcool poate fi recomandată persoanelor cu hipotiroidism.
Efectul cofeinei asupra sănătății tiroidiene are legătură cu interacțiunea cu absorbția medicamentelor tiroidiene. Dacă cineva cu hipotiroidism urmează un tratament cu hormoni de înlocuire, administrarea de cafea sau alte băuturi cofeinizate poate scădea eficacitatea medicamentelor.
Gluten
Persoanele care au alergie la gluten suferă de boala celiacă. Persoanele cu această boală pot prezenta un risc crescut de hipotiroidism, împreună cu alte deficiențe de nutrienți, deoarece capacitatea intestinului subțire de a absorbi nutrienții este diminuată.
De aceea, uneori eliminarea glutenului din dietă este recomandată persoanelor cu hipotiroidism. De asemenea, glutenul poate interfera cu absorbția medicamentelor prescrise în afecțiunea de hipotiroidism.
Dacă ați fost testați pentru alergie la gluten și sunteți siguri că nu aveți o asemenea intoleranță, atunci eliminarea glutenului poate să nu fie necesară, chiar dacă suferiți de hipotiroidism. Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru mai multe informații și teste, pentru a vedea dacă în cazul dumneavoastră glutenul interferează sau nu cu funcția tiroidiană.
Alimente zaharoase și bogate în calorii
Un efect secundar al hipotiroidismului este, de obicei, un metabolism încetinit, care poate crește riscul de creștere în greutate. Consumul de alimente zaharoase sau bogate în calorii în hipotiroidism, poate spori și mai mult tendința organismului de a forma depozite de grăsime. Pentru a reduce riscul de creștere în greutate în hipotiroidism, evitați alimentele și băuturile zaharoase.
Interacțiunile medicamentelor cu produsele alimentare
Cofeina, glutenul, fibrele și alți nutrienți din alimente pot afecta capacitatea organismului de a absorbi medicamentele prescrise în afecțiunea de hipotiroidism. Discutați cu un dietetician sau cu medicul dumneavoastră pentru a obține informații specifice despre interacțiunile dintre nutrienți și medicamentele pentru hipotiroidism.
Concluzie
Pentru a ajuta la optimizarea capacității corpului dumneavoastră de a produce și de a folosi hormonii tiroidieni în cadrul afecțiunii de hipotiroidism, există anumite alimente pe care este recomandat să le consumați.
Alimentele bogate în iod, seleniu și magneziu pot ajuta la promovarea tiroidei în vederea producției și utilizării hormonilor tiroidieni. Consumul alimentelor pe bază de soia și a legumelor crucifere ar trebui monitorizat, deoarece acestea pot interfera cu funcția tiroidiană și cu utilizarea iodului în organism.
În cazul în care există o alergie sau intoleranță la gluten, consumul de gluten poate crește riscul ca substanțele nutritive implicate în funcția tiroidiană să nu fie absorbite. Persoanele care suferă de hipotiroidism ar trebui să limiteze consumul de alimente zaharoase, bogate în calorii, deoarece rata metabolică a acestora poate fi scăzută.
Consumul alimentelor bogate în calorii și zahăr poate promova și mai mult creșterea în greutate.