Citricele sunt fructe ce pot elimina mirosul neplăcut al respirației
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Ce alimente pot să-ți elimina mirosul neplăcut al respirației

Respirația neplăcută poate fi cauzată de bacteriile din gură, de bucăți din alimentele cu miros puternic sau de unele probleme de sănătate. Dacă vrei să ai o respirație frumos mirositoare atunci trebuie să începi prin a avea o bună igienă orală.

Pentru a nu avea o respirație urât mirositoare, Colgate (1) recomandă să speli dinții de cel puțin două ori pe zi, să folosești ața dentară cel puțin o dată pe zi și să mergi la medicul stomatolog, de două ori pe an, pentru control.

În plus, poți utiliza, de asemenea, o racletă pentru limbă, atunci când te speli pe dinți. Acest lucru poate să te ajute să elimini bacteriile care sunt situate pe limbă și provoacă un miros neplăcut.

Alimentele pot influența, în bine sau în rău, mirosul respirației. Desigur, unele alimente, cum ar fi ceapa, usturoiul și cafeaua, pot să conducă la o respirație urât mirositoare, dar există și unele alimente care te pot ajuta la reîmprospătarea respirației.

Dacă alegi o combinație de alimente care să te ajute la reîmprospătarea respirației și menții o igienă orală bună, atunci ar trebui să ai o respirație plăcută.

Dacă respirația urât mirositoare persistă, atunci trebuie să discuți cu un medic, deoarece ar putea fi un semn al unei afecțiuni medicale mai grave.

Citrice

Fructele și legumele, dar mai ales citricele, sunt o bogată sursă de vitamina C. Vitamina C este un antioxidant puternic și, în plus, ajută la combaterea mirosului provocat de bacteriile din gură (1).

Fructele și legumele crocante, cum sunt morcovii, ardeii copți sau merele, pot ajuta și mai mult la combaterea respirației urâte, întrucât au un efect abraziv asupra dinților, ajutând la eliminarea particulelor alimentare.

Orice fructe sau legume te pot ajuta să-ți crești nivelul de vitamina C. Așadar, este recomandat să mănânci câteva legume și fructe, în timpul meselor principale și a gustărilor.

Iaurt

Iaurtul și alte alimente fermentate sunt o sursă de bacterii benefice, care se mai numesc și probiotice. Probioticele pot juca un rol important în creșterea imunității și combaterea altor bacterii dăunătoare din organism.

Unele cercetări au arătat că iaurtul poate ajuta la combaterea mirosului provocat de bacteriile din gură.

Conform unui studiu WebMD (2), consumul a 100 de grame de iaurt probiotic, de două ori pe zi timp de 6 săptămâni, a ajutat la reducerea compușilor care conțin sulf (acestea fiind cele care provoacă mirosul).

Rezultatul scăderii acestor compușilor este o respirație mai proaspătă.

Consumul de iaurt și alte surse probiotice te poate ajuta să ai o respirație mai proaspătă. Reține că cele mai bune iaurturi, care sunt surse de probiotice, sunt cele simple, care nu au arome adăugate.

Bacteriile din gură se pot hrăni cu zahăr, de aceea se recomandă să ai un consum scăzut de zaharuri adăugate.

Pătrunjel sau busuioc proaspăt

Pătrunjelul proaspăt și busuiocul pot ajuta la combaterea respirației urât mirositoare și pot compensa o parte din mirosul caracteristic unor alimente cum ar fi usturoiul și ceapa.

La fel ca probioticele, polifenolii din aceste plante aromatice proaspete ajută la descompunerea substanțelor care conțin sulf, prezente în alimentele cu miros caracteristic. Astfel, compușii sunt neutralizați la nivelul gurii, ceea ce ajută la păstrarea unei respirații proaspete.

Pentru ca să maximizezi beneficiile oferite de aceste plante medicinale, Eating Well (3) sugerează includerea acestora în mâncărurile care conțin usturoi sau ceapă. De exemplu, poți adăuga busuioc proaspăt pentru a neutraliza usturoiul sau poți pune pătrunjel proaspăt deasupra unei porții de ou cu ceapă.

Menta proaspătă poate ajuta, de asemenea, la neutralizarea bacteriilor care provoacă mirosuri neplăcute. Adăugarea mentei într-un pahar de apă sau într-un smoothie este cel mai ușor mod de a obține un aport de mentă, prin dietă.

Cuișoarele și semințele de fenicul sunt alte exemple de ierburi care ar putea ajuta, și ele, la combaterea respirației urât mirositoare. Poți încerca combinații de astfel de ierburi, pentru a da savoare diferitelor feluri de mâncare, astfel încât să ai un aport de antioxidanți și să combați și mirosul neplăcut, care apare datorită unor compuși din alimente.

Ceai neîndulcit

Ceaiul verde și cel negru sunt excelente surse de antioxidanți. Acești antioxidanți din ceai pot ajuta la protejarea celulelor împotriva atacului unor cancerigeni nocivi și, în plus, s-a dovedit și că ei pot ajuta la combaterea bacteriilor care provoacă respirația urât mirositoare.

Consumul de ceai poate fi o modalitate ușoară de a obține mai mulți antioxidanți care combat respirația urât mirositoare.

Cu toate acestea, trebuie să știi că, dacă adaugi zahăr în ceai, atunci acesta poate conduce la creșterea bacteriilor din cavitatea bucală. Prin urmare, dacă vrei să ai un efect maxim, bea ceai neîndulcit.

Bea mai multă apă

Combaterea respirației urât mirositoare s-ar putea realiza doar prin faptul că ești suficient de hidratat. Apa ajută la eliminarea resturilor alimentare din gură și poate duce la o salivare mai abundentă.

Bacteriile care provoacă respirația urât mirositoare au tendința să crească într-o atmosferă mai uscată, așa că o bună hidratare ar putea să ducă la o scădere a numărului de bacterii din gură.

Evită să bei multă cafea sau alcool, pe durata zilei, dacă dorești să-ți păstrezi respirația proaspătă.

Alcoolul și cafeaua pot să-ți usuce gura, ceea ce creează un mediu propice dezvoltării bacteriilor (4). Dacă bei cafea sau alcool, asigură-te că bei multă apă, pe tot parcursul zilei.

Este bine să eviți să clătești abundent cavitatea bucală cu apă de gură, deoarece aceasta poate conține alcool, care poate să-ți usuce gura.

Apa de gură poate să ascundă, temporar, respirația urât mirositoare dar, pe termen lung, nu reprezintă un tratament pentru această problemă.

Spanac

Consumul de legume verzi, cum este spanacul, oferă multiple beneficii pentru sănătate. Unul dintre aceste beneficii este faptul că ajută la combaterea respirației urât mirositoare.

Spanacul, ca și pătrunjelul și busuiocul, este bogat în antioxidanți, iar aceștia pot ajuta la eliminarea mirosului de sulf, care se găsește în anumite alimente cu miros specific.

Alte condiții medicale care afectează respirația

Uneori respirația urât mirositoare nu este cauzată de alimentele pe care le consumi sau de igiena orală. Respirația neplăcută poate fi un simptom sau chiar ar putea fi cauzată (5) de următoarele afecțiuni: abces dentar, carii, reflux gastric, infecție pulmonară sau a gâtului, gingivită, fumat, efecte secundare ale unor medicamente, diabet, obstrucția intestinului, probleme renale sau hepatice.

Dacă respirația urâtă nu dispare sau se permanentizează, este recomandabil să discuți cu medicul specialist sau cu stomatologul.

Concluzie

Alimentele cu miros puternic pot să producă o respirație urât mirositoare. O igienă orală bună și hidratarea suficientă reprezintă aspecte de bază pentru combaterea respirației urât mirositoare.

Alimentele care te pot ajuta să ai o respirație proaspătă sunt cele care conțin probiotice, cum ar fi iaurtul simplu, dar și cele care conțin antioxidante.

Spanacul, verdețurile proaspete, fructele și legumele bogate în vitamina C, precum și ceaiul, conțin antioxidanți care pot ajuta la compensarea sulfului, care se găsește în unele alimente.

Fructele și legumele crocante pot să aibă un efect abraziv asupra dinților, pentru că îndepărtează și resturile alimentare.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sticla cu ulei de arahide

Este bine să consumi ulei de arahide?

„În principal, uleiul de arahide furnizează grăsime mononesaturată, care este considerată a fi o grăsime sănătoasă pentru inimă. De asemenea, uleiul de arahide este o