Alimente sănătoase consumate de sărbători
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Ce alimente ar trebui să consumați în timpul sărbătorilor

Sărbătorile sunt pline de mâncăruri bogate în calorii și mese care pot îngreuna eforturile de menținere a greutății corporale. O cantitate prea mare de zahăr și grăsimi, poate crește nivelul inflamației din organism, ceea ce poate crește riscul pentru anumite boli cronice.

În loc să consumați prea multe alimente zaharoase și bogate în grăsimi, iată câteva alimente pe care ar trebui să le încercați în timpul sărbătorilor, pentru a vă bucura de beneficiile lor pentru sănătate, în special pentru compușii cu proprietăți antiinflamatorii.

Merișoare

În mod obișnuit, în preajma sărbătorilor, ne gândim la merișoare sub forma jeleurilor la cutie sau ca topping pentru curcan. Cu toate acestea, am putea beneficia de consumul acestor fructe de pădure roșii și mici, deoarece sunt pline de componente nutriționale, care contribuie la protejarea sănătății.

Unul dintre beneficiile cunoscute pentru sănătate ale merișoarelor, este reprezentat de protejarea tractului urinar. Merișoarele reduc riscul de infecție a tractului urinar, prin eliminarea infecției cauzată de lipirea bacteriilor E.coli de peretele tractului urinar.

Merișoarele pot ajuta, de asemenea, la distrugerea bacteriei H. pylori, care este asociată cu ulcerul gastric. Stresul este un factor care poate contribui la dezvoltarea bacteriilor H.pylori în stomac. Deoarece sărbătorile pot fi o perioadă stresantă, consumul de mai multe merișoare poate ajuta la descurajarea dezvoltării acestei bacterii induse de stres.

Merișoarele sunt pline de antioxidanți și de alte substanțe fitochimice. Potrivit unui articol din 2009, publicat în Critical Reviews in Food Science and Nutrition, merișoarele pot ajuta la combaterea celulelor canceroase, la scăderea inflamației și la protejarea împotriva bolilor cardiovasculare.

Pentru a crește consumul de merișoare, adăugați-le sub formă proaspătă sau uscată, la produse de patiserie, umpluturi, mâncăruri și salate. Preparați-vă propriul sos de merișoare, din merișoare proaspete, în loc să cumpărați unul deja făcut.

Rodie

Merișoarele nu sunt singurul fruct de iarnă cu beneficii pentru sănătate. Rodiile sunt pline de beneficii pentru sănătate asemănătoare. Rodiile sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți și fitochimicale, care pot ajuta la scăderea inflamației și la protejarea celulelor de daune.

Un articol din 2009 a relevat faptul că sucul de rodie are beneficii cardio-protectoare, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale la persoanele cu hipertensiune și reducerea formării plăcii pe artere la șoareci.

Iată câteva idei pentru utilizarea rodiilor:

-Adăugați suc de rodie în apă minerală pentru un cocktail non-alcoolic revigorant

-Adăugați semințe de rodie în salate, mâncăruri și produse de patiserie

-Adăugați semințe de rodie în iaurt, fulgi de ovăz sau consumați-le ca atare

-Pentru o utilizare facilă a semințelor, tăiați o rodie. Așezați secțiunile de rodie într-un castron cu apă rece. Îndepărtați semințele; aruncați coaja și membranele. Apoi turnați apa și semințele printr-o strecurătoare și depozitați semințele într-un recipient ținut la frigider.

Nuci

Nucile sunt o sursă bogată de grăsimi omega 3, iar omega 3 are multe efecte pozitive asupra sănătății organismului, inclusiv de natură antiinflamatoare. Un studiu din 2013, publicat de The New England Journal of Medicine, a constatat faptul că un consum consistent de nuci poate oferi mai multe beneficii pentru sănătate printre care și reducerea riscului de boli de inimă și diabet de tip 2.

Cercetătorii au descoperit că nucile atunci când au fost consumate, au avut o relație negativă cu mortalitatea generală la participanții studiului. Participanții care au consumat nuci de 7-10 ori pe săptămână au avut o rată de deces cu 20% mai mică, comparativ cu participanții care nu au consumat nuci. O porție de nuci este de 30 de grame, adică aproximativ 1 pumn.

În timpul sărbătorilor, optați pentru nuci sau alte tipuri de nuci, pentru gustarea de după-masă. Completați aproape orice fel de mâncare cu un strop de nuci, pentru a adăuga o aromă crocantă și bogată.

Verdețurile cu frunze

Verdețurile cu frunze sunt pline de antioxidanți, vitamine și minerale și ar trebui să le consumăm în orice moment al anului. Asta înseamnă că trebuie să mâncați doar salate? Cu siguranță, nu. Pe lângă salate, pentru a obține mai multe verdețuri cu frunze în dieta dumneavoastră, adăugați-le la feluri de mâncare cu ouă, supe, piureuri și cartofi prăjiți.

Schimbați-vă verdețurile normale cu diferite soiuri, cum ar fi spanacul, varza sau kale. Indiferent de ce feluri de mâncare savuroase vreți să preparați, adăugați câteva verdețuri cu frunze pentru un stimul nutritiv.

Usturoi

Usturoiul are mai mult de oferit decât o respirație nu tocmai plăcută. Usturoiul a fost folosit de secole pentru beneficiile sale pentru sănătate, de la combaterea celulelor canceroase, acționând ca un antioxidant, la reducerea durerilor asociate cu artrita, sănătatea inimii, combaterea bacteriilor și stimularea sănătății imunitare.

Usturoiul crud poate fi literalmente greu de înghițit, dar poate oferi cele mai mari beneficii pentru sănătate. Adăugați bucăți de usturoi la diferite feluri de mâncare, cum ar fi piure de cartofi, legume prăjite sau preparate din carne. Dacă nu doriți să simțiți gustul de usturoi crud, puteți să sotați usturoiul în puțin ulei de măsline, înainte de a-l adăuga în mâncare sau îl puteți adăuga direct în porția de servire.

Concluzie

În loc să vă concentrați asupra alimentelor pe care nu ar trebui să le consumați în sezonul sărbătorilor, deoarece pot fi nesănătoase, concentrați-vă asupra alimentelor pe care ar trebui să le consumați datorită beneficiilor pe care le au pentru sănătate. Fructele de pădure, în general, dar mai ales în preajma sărbătorilor, sunt recomandate pentru consum, fiind un adaos de succes la mâncăruri sau preparate dulci. Încercați în sezonul rece, rodii și merișoare, pentru suplimente nutritive delicioase.

Consumați verdețuri cu frunze și usturoi ori de câte ori este posibil în timpul sărbătorilor, pentru un impuls nutrițional în această perioadă „dificilă” a anului. În plus, vă pot ajuta și la întărirea sistemului imunitar.  Nu uitați să consumați și nuci, ca atare sau presărate pe diferite feluri de mâncare, pentru a beneficia și de proprietățile cu efecte pozitive asupra organismului pe care le au acestea.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *