Beneficiile pentru sănătate ale mierii sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri; chiar și Aristotel se referă la proprietățile vindecătoare ale mierii. În ultimii ani, studiile de specialitate au confirmat credințele vechi de secole, conform cărora mierea poate avea unele efecte benefice asupra sănătății. Mierea s-a dovedit că ajută cu: refluxul gastroesofagian, alergiile sezoniere, combaterea gripei, suprimarea tusei și combaterea altor infecții.
Contează tipul de miere consumat?
Există un corp de cercetări aflat în continuă creștere, cu privire la soiurile specifice de miere și beneficiile lor pentru sănătate, însă o recomandare generală este ca sursa de miere să fie una locală și pură.
Dacă vă luptați cu gripa, consumul de miere vă poate ajuta cu ameliorarea simptomelor sau chiar vă poate ajuta să vă recuperați mai repede.
Cât de multă miere ar trebui să consumați poate depinde de o varietate de factori, iar cercetările în acest sens nu au definit încă un anumit nivel benefic de miere consumată, atunci când aveți gripă.
O modalitate bună de a consuma miere, atunci când sunteți bolnavi, este să o adăugați în băuturi fierbinți, deoarece în aceste momente este, de asemenea, recomandat, să beți multe lichide, pentru a preveni deshidratarea.
Unele dintre beneficiile pentru sănătate ale mierii
Un articol din 2012 cu privire la beneficiile pentru sănătate ale mierii, a concluzionat faptul că există o listă lungă a modurilor în care mierea poate avea un impact pozitiv asupra sănătății. Mierea este în principal formată din monozaharide, care nu trebuie modificate pentru digestie și absorbție.
Mierea este, de asemenea, o sursă bogată de antioxidanți, vitamine și este considerată un prebiotic, care poate promova dezvoltarea bacteriilor utile în tractul gastrointestinal.
În mod surprinzător, consumul de miere poate ajuta la scăderea riscului pentru cariile dentare. Alte alimente sau băuturi dulci nu au acest efect protector, deci ce face mierea să fie diferită în acest sens?
Mierea este antibacteriană. Atunci când este consumată, poate ajuta la combaterea bacteriilor din gură. Acest efect antibacterian este resimțit și în organism atunci când mierea este ingerată; mierea poate acționa ca un antibiotic cu spectru larg.
Mierea este, de asemenea, benefică pentru sănătatea cardiovasculară și poate contribui chiar la un risc mai mic pentru sindromul metabolic. Acest lucru este diferit de alți îndulcitori care pot crește riscul de sindrom metabolic.
Cum poate ajuta mierea să ajute în lupta împotriva gripei
Pe lângă beneficiile pentru sănătate enumerate mai sus, mierea poate avea un efect pozitiv asupra sănătății gastrointestinale. Mierea poate ajuta la protejarea împotriva bacteriilor H. pylori, care pot provoca inflamații ale stomacului și ulcere.
Nivelurile de antioxidanți din miere ar putea fi motivul pentru combaterea acestei bacterii stomacale. Antioxidanții din miere ar putea combate și alte bacterii gripale.
Un studiu din 2014 a analizat efectele pe care mierea le-a avut asupra celulelor infectate cu virusul gripal. Cercetătorii au descoperit că toate tipurile de miere, dar mai ales mierea de manuka, a inhibat dezvoltarea virusului gripal.
Mierea a avut, de asemenea, un efect sinergic de combatere a virusului gripei, atunci când a fost asociată cu medicamentele antigripale.
Cum poate mierea să ajute la combaterea gripei?
Rolul consumului de miere în combaterea gripei se poate datora proprietăților antimicrobiene ale mierii și cantității bogate de antioxidanți. Virușii rezistenți la antibiotice reprezintă o problemă din ce în ce mai mare în domeniul medical și este necesar un tratament eficient al microbilor rezistenți la antibiotice.
Mierea poate juca un rol în combaterea microbilor rezistenți la antibiotice. Un articol din 2011 sugerează faptul că mierea ar putea ajuta la inversarea rezistenței bacteriilor la antibiotice.
Înainte de a introduce mierea în locul unui medicament, aveți grijă. Dacă luați medicamente pentru gripă sau altă boală, nu încetați să le luați, doar pentru că ați început să consumați miere.
În acest moment, nu este recomandată ingerarea mierii în locul medicamentelor. Dacă doriți să adăugați miere în planul dumneavoastră de tratament, discutați înainte cu un medic.
Câtă miere puteți consuma?
Chiar dacă cercetările au arătat că există multiple beneficii pentru sănătate ale mierii, fie în studiile celulare, fie în cele umane, întrebarea este întotdeauna cum putem pune aceste rezultate în practică, în viața de zi cu zi.
De câtă miere este nevoie pentru a obține beneficiile antibacteriene și antioxidante?
Deocamdată, acest răspuns nu este clar cunoscut. Cantitatea de miere consumată atunci când aveți gripă, depinde de cât de bolnavi sunteți și de cât de mult poate tolera organismul dumneavoastră.
Dacă sunteți în căutarea unui punct de plecare pentru aportul de miere, obținerea a 30-60 de grame pe zi ar putea oferi un anumit beneficiu.
Conform unui articol din 2009, 60 de grame de miere consumate pe zi, au redus durata unei răceli la participanții unui studiu, care a cuprins aproximativ 60 de persoane.
Dacă consumați o lingură de miere atunci când sunteți gripați și, apoi, vă simțiți și mai rău, luați în considerare adăugarea de miere în băuturi calde, precum ceaiul.
Aceasta vă poate ajuta, de asemenea, să vă mențineți hidratați atunci când sunteți bolnavi. Dacă nu reușiți să rețineți orice fel de lichid în stomac, cel mai bine ar fi să așteptați până când sistemul gastrointestinal se calmează. Este recomandat în acest caz să luați și legătura cu un doctor.
Sfaturi pentru a alege cea mai bună miere
Va oferi mierea cumpărată de la magazin beneficiile pentru sănătate asociate mierii?
Din păcate, o mare parte din mierea comercializată în magazine și supermarketuri este filtrată și modificată, în moduri care pot reduce beneficiile pentru sănătate, pe care mierea le furnizează în mod obișnuit.
Prelucrarea mierii poate scădea riscul de toxiinfecție alimentară, însă poate elimina și polenul din miere. Îndepărtarea polenului ar putea reduce beneficiile pentru sănătate asociate mierii.
Achiziționarea de miere de la producătorii sau magazinele locale, ori direct de la apicultori, ar putea reprezenta alternative mai bune, pentru a obține miere într-o formă mai pură.
Pentru un conținut mai mare de polen puteți, de asemenea, să optați pentru achiziționarea de miere organică.
Este posibil ca mierea să fie dăunătoare?
Sugarii sub 12 luni nu trebuie să consume miere. Mierea ar putea fi o sursă potențială de botulism.
Mierea este, în general, considerată sigură pentru consum pentru copiii și adulții sănătoși, atâta timp cât este cu moderație.
Dacă aveți vreo afecțiune de sănătate sau luați medicamente, asigurați-vă că vă consultați cu medicul dumneavoastră înainte de a vă suplimenta dieta cu miere.