Cat dureaza digestia

Cât durează digestia?

Durata digerării alimentelor poate varia în funcție de mai mulți factori. Unele studii sugerează că digestia totală a alimentelor este cuprinsă între șase și opt ore.

Procesul de digestie începe în gură pe măsură ce alimentele sunt mestecate, iar saliva începe o descompunere enzimatică a alimentelor. După călătoria prin esofag, se deschide un mușchi sfincterian, astfel încât mâncarea să poată intra în stomac.

Alimentele se descompun în continuare în molecule minuscule provenite de la acidul stomacului cu ajutorul mușchilor stomacului.

Cât timp stă mâncarea în stomac depinde de ceea ce mănânci. De exemplu, fibrele, grăsimile și proteinele pot întârzia golirea stomacului. Cu toate acestea, carbohidrații simpli pot trece rapid prin stomac.

Odată ce alimentul este descompus în molecule individuale, un mușchi se deschide la capătul stomacului și particule alimentare (numite chimuri) intră în intestinul subțire.

Odată ajunse acolo, alimentele pot fi absorbite în fluxul de sânge. Proeminențe precum niște degete minuscule în intestinul subțire numite vilozități absorb nutrienți pe peretele intestinului subțire.

Orice nu este absorbit continuă în intestinul gros. Aici apa și unele vitamine și minerale pot fi absorbite. Orice a rămas este excretat.

Întreaga durată de timp în tractul digestiv, de la gură la anus, este de aproximativ 40 de ore, dar acest lucru poate varia.

De cât timp au nevoie alimentele pentru a părăsi stomacul?

Studiile privind momentul în care alimentele trec prin stomac arată că, în medie, aproximativ jumătate din conținutul stomacului este golit în aproximativ 3 ore, iar golirea totală a stomacului poate dura 4 până la 5 ore (1).

Principala responsabilitate a stomacului este descompunerea alimentelor în particule minuscule care pot fi absorbite prin peretele intestinului subțire.

Saliva din gură și mestecarea alimentelor pot începe descompunerea alimentelor, dar stomacul este cel mai important în descompunerea alimentele din cauza conținutului de acid din acesta.

Grăsimea, fibrele și proteinele trebuie să stea mai mult timp în stomac pentru a fi descompuse. Prin urmare, mesele care conțin acești nutrienți vor sta mai mult timp în stomac în comparație cu mesele care sunt în principal carbohidrați simpli.

Mâncarea alimentelor care furnizează fibre, proteine ​​și grăsimi sănătoase este considerată a avea o sațietate mai mare, deoarece rămân mai mult timp în stomac și poate ajuta la scăderea poftei de mâncare mult timp după consum.

Mâncarea unei mese mixte înseamnă că unele particule alimentare se pot deplasa prin stomac mai devreme decât alte particule.

De cât timp au nevoie alimentele pentru a trece prin intestinul subțire?

Poate dura aproximativ 6-8 ore după mâncare pentru ca alimentele să treacă prin intestinul subțire.

Pe măsură ce alimentele se descompun, mușchiul sfincterului piloric se relaxează, astfel încât alimentele se pot deplasa de la stomac la intestinul subțire.

Pe măsură ce conținutul acid intră în intestinul subțire, se eliberează fierea în intestinul subțire pentru a amortiza aciditatea.

Aproximativ 90% din nutrienți sunt absorbiți în intestinul subțire. Diametrul intestinului subțire este doar de dimensiunea degetului mijlociu, dar este de aproximativ 22 de metri lungime (2).

Intestinul subțire se mișcă înainte și înapoi pentru a crește contactul de suprafață pentru absorbție. Nutrienții sunt absorbiți prin peretele intestinului în fluxul de sânge.

De cât timp au nevoie alimentele pentru a trece prin intestinul gros?

Orice nu este absorbit în fluxul de sânge trece din intestinul subțire în intestinul gros. Intestinul gros are un diametru mult mai mare comparativ cu intestinul subțire, dar are o lungime mai scurtă.

Spre deosebire de intestinul subțire, nu se absorb mulți nutrienți în intestinul gros. Acesta poate readuce apa în organism, iar unele vitamine și minerale sunt absorbite în intestinul gros.

Materia fecală devine mai grea pe măsură ce apa este reabsorbită. După ce materialul nedigerat ajunge în rect, acesta poate fi excretat.

Chimurile pot rămâne in intestinul gros un timp variat; ar putea rămâne în intestinul gros timp de aproximativ 24 de ore. În intestinul gros se află, de asemenea, bacteriile din tractul digestiv.

Bacteriile benefice se numesc probiotice. De asemenea, pot fermenta sau „digera” fibrele care intră în intestinul gros.

Multe cercetări sugerează că tipul de bacterii din colon poate influența sănătatea și funcția imunitară.

Timpul total pentru digestia alimentelor

Care este timpul total pentru digestia alimentelor? Estimările sugerează că digestia totală durează aproximativ 30 până la 40 de ore.

Un studiu realizat în anii 1980 a găsit timpul de tranzit alimentar diferit de la bărbați la femei. La bărbați mâncarea a călătorit prin intestinul gros aproximativ 33 de ore, iar  la femei 47 de ore.

Factori care pot accelera sau încetini digestia

Timpul de tranzit în intestinul gros poate fi mai rapid în funcție de conținutul de fibre. WebMD sugerează că persoanele care mănâncă mai multe fructe, legume și cereale integrale pot avea un timp total mai scurt de digestie, deoarece fibrele pot crește rata de excreție în intestinul gros (3).

Pe de altă parte, dacă cineva are o dietă cu conținut scăzut de fibre sau este deshidratat, acest lucru poate crește riscul de constipație.

Stresul este un alt factor care poate influența timpul de digestie alimentară. Există mulți nervi și vase de sânge care înconjoară intestinele. Dacă ești stresat acest lucru ar putea afecta și sistemul digestiv.

Dacă aveți tulburări ale tractului digestiv, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, boala Chron sau diverticulită, aceste afecțiuni pot afecta drastic timpul digestiei. Alergiile alimentare sau chirurgia bariatrică pot afecta, de asemenea, rata de digestie a alimentelor.

Concluzie

Modul în care se digeră alimentele este extrem de complex, lucru pe care probabil că majoritatea dintre noi îl considerăm. Nu controlăm conștient modul în care alimentele trec prin stomac sau intestine.

Este un sistem controlat involuntar cu mușchii netezi pe întregul tract digestiv.

În medie, mâncarea poate avea nevoie de  6-8 ore ca să treacă prin intestinul subțire și aproximativ 30-40 de ore să treacă până la nivelul intestinului gros. Cu toate acestea, pot exista variații.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *