Tonul este al doilea cel mai consumat pește din Statele Unite, iar tonul reprezintă aproximativ 37% din expunerea la mercur la americani, conform unui articol din 1 aprilie 2016 publicat în Newsmax (1).
Îngrijorările legate de contaminarea tonului cu mercur datează de o perioadă mai lungă de timp și există recomandări pentru limitarea consumului de ani de zile.
Cercetările recente din Consumer Reports (2) sugerează că nivelul de mercur în ton a crescut în ultimii 15 ani din cauza poluării. Prin urmare, pot fi aplicate linii directoare mai stricte pentru consumul de pește ton.
Peștele poate fi o sursă bună de proteine, minerale și acizi grași omega 3. În general, beneficiile consumului de pește depășesc riscurile atât timp cât respectați limitările sugerate.
Consumul de pește ton zilnic poate să nu fie cea mai bună idee pentru a menține scăzută expunerea la mercur. În schimb, este recomandat să mănânci o varietate de fructe de mare.
Peștele ton și mercurul
Mercurul este eliberat în mediu de centralele de cărbune și alte companii industriale. Mercurul intră în aer și în apa oceanelor care apoi este acumulat de animalele marine și de pești.
În general, cu cât este mai mare peștele, cu atât este mai mare potențialul pentru un nivel mai ridicat de mercur.
Îngrijorarea în legătură cu mercurul este posibilitatea afectării creierului și sistemului nervos la oameni. În cazul femeilor însărcinate și al copiilor mici, îngrijorarea în legătură cu expunerea la mercur este mai mare, deoarece mercurul le poate dăuna.
Nu toți peștii ton au aceeași cantitate de mercur. Nivelul de mercur sau alți contaminanți din peștele de ton ar putea depinde de cât de mare este peștele, locul de unde provine, cât și tipul de ton.
De asemenea, rețineți că tonul alb este de obicei mai scăzut în mercur în comparație cu tonul albacore.
Tonul care se găsește în fripturi sau tonul crud din sushi poate avea, de asemenea, un nivel mai ridicat de mercur în comparație cu tonul din conserve (3).
Recomandări pentru consumul de ton
Agenția federală pentru administrarea alimentelor și a medicamentelor (FDA) (4) recomandă consumul de pește și fructe de mare ca parte a unei diete sănătoase pentru oameni, chiar și pentru copii mici și femei.
FDA sugerează că aproape toate fructele de mare și peștele conțin un nivel scăzut de mercur, iar pentru majoritatea oamenilor riscul de intoxicație cu mercurul din consumul de pește și fructe de mare nu este un motiv de îngrijorare.
Mercurul se poate acumula în fluxul sangvin, așa că, dacă aveți prea mult mercur acumulat în corpul dumneavoastră, ar putea dura ceva timp pentru vor scădea nivelurile.
Din acest motiv, femeile care nu sunt însărcinate, dar sunt în acea perioadă a vieții și pot rămâne însărcinate, ar trebui să limiteze consumul de pește cu un nivel mai mare de mercur (rechin, macrou).
Agenția federală pentru administrarea alimentelor și a medicamentelor (FDA) sugerează un consum care să nu depășească 340 g pe săptămână în cazul femeilor și copiilor mici pentru consumul de fructe de mare și pește cu un conținut mai scăzut de mercur (5).
Printre tipurile de pește cu un conținut scăzut de mercur se numără tonul, creveții, somonul, păstrăvul, macroul și pollock – un pește alb din Alaska. Femeile însărcinate și copiii ar trebui să evite fructele de mare și peștele cu un nivel mai ridicat de mercur.
Dacă consumați mai mult decât cantitatea recomandată de ton timp de o săptămână sau două, de obicei nu este o problemă. Este un motiv de îngrijorare doar dacă mănânci constant mai mult decât cantitățile recomandate.
Prin urmare, consumul de pește ton în fiecare zi poate fi în regulă numai dacă mănânci o cantitate mică care ajunge până la 340 g în total. Rețineți că recomandarea de 340 g este pentru toate fructele de mare cu un nivel scăzut de mercur.
Cu toate acestea, în cazul femeilor însărcinate sau în cazul femeilor care își doresc un copil, este recomandtă reducerea consumulul de ton.
Rezultate recente ale cercetării: noi recomandări?
Conform rapoartelor de consum (6), nivelul de mercur din ton a crescut, în medie, cu 4% în fiecare an, din 1998 până în 2008. Cercetătorii sugerează pe baza acestor descoperiri următoarele:
- Femeile însărcinate ar trebui să evite consumul de ton
- Femeile care sunt la vârsta la care își doresc un copil ar trebui să-și limiteze consumul de ton la mai puțin de 200 g pe săptămână
- Persoanele care mănâncă mai mult de 600 g de ton pe săptămână pot fi expuse riscului de intoxicare cu mercur
Aceste recomandări cantitative nu sunt oficial în vigoare, dar ar putea înlocui recomandările anterioare oferite de FDA. Dacă aveți mai multe întrebări despre ton și modul în care vă afectează sănătatea, ar trebui să vă consultați echipa medicală pentru recomandări individualizate.
Cu ce putem înlocui tonul?
Dacă mâncați ton în fiecare zi, ar putea fi benefic să îl înlocuiți cu alte surse proteice pentru mai multă varietate.
Încercați să îl înlocuiți alte opțiuni de pește și fructe de mare cu un conținut mai scăzut de mercur, cum ar fi somonul sau creveții. Dacă mâncați des sandvișuri cu pește ton, încercați în schimb să faceți sandvișuri cu salată de ouă.
Dacă mănânci des sashimi din ton sau sushi, optează pentru alte surse de fructe de mare, cum ar fi caracatița, somonul sau anghila.
Dacă mâncați pește ton zilnic ca o sursă primară de omega 3, încorporați alte surse omega 3, cum ar fi uleiul de măsline, nucile, semințele de cânepă sau semințele de in în locul tonului.
Concluzie
Recomandările actuale ale FDA sugerează că majoritatea oamenilor sănătoși pot consuma până la aproximativ 340 g de fructe de mare și pește cu un nivel mai scăzut de mercur. Peștele ton este inclus în această categorie.
Dacă mâncați pește ton în fiecare zi, dar nu depășiți 340 g în total, ar putea fi ok. Cu toate acestea, rețineți că acestea sunt niveluri totale pentru toate tipurile de fructe de mare și pește.
Peștii mai mari precum rechinul, peștele sabie și știuca sunt considerați un risc mai mare pentru mercur.
Cercetările recente au sugerat că nivelul de mercur din peștele ton crește. Pot fi recomandate noi limitări mai stricte pentru consumul de ton.
Prin urmare, este de preferat să respectați aceste recomandări în ceea ce privește consumul de pește.
Femeile însărcinate sau cele care își doresc un copil și copiii mai mici este recomandat să evite consumul de ton sau să limiteze aportul la mai puțin de 200 g pe săptămână.
Dacă mănânci ton de captură locală, consultați avizele locale cu privire la avertismentele în ceea ce privește cantitățile de mercur.
În loc să optați pentru ton în fiecare zi, luați în considerare consumul unei varietăți de fructe de mare sau alte surse de proteine. Acest lucru este recomandat pentru a reduce riscul de expunere la mercur.
Verifică preț produse premium cu ton aici!