Pahar cu suc de ananas alături de un ananas întreg
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Cât de sănătos este sucul de ananas?

Ananasul este originar din America Centrală și America Sud si se spune că a fost adus în Europa de către Christopher Columb, dupa ce marele explorator l-a descoperit în Caraibe. Fiind un fruct destul de rar, ananasul era considerat o delicatesă de către primii coloniști din America.

Acest fruct a fost folosit timp de foarte multă vreme pentru tratarea diverselor boli. Ananasul proaspăt favorizează digestia și reduce inflamația, datorită antioxidanților și enzimelor din componenta sa.

Ca toate celelalte fructe, ananasul este o sursă bună de vitamina C, antioxidanți și fibre. Dar, spre deosebire de alte fructe, ananasul are și unele beneficii unice, cum ar fi faptul că este o sursă bună de minerale precum mangan și enzime proteolitice precum bromelaina.

Potrivit mai multor studii din domeniu, bromelaina s-a are unele beneficii promițătoare pentru sănătate. Acest compus se pare ca este principalul motiv pentru care ananasul ușurează digestia și poate reduce inflamațiile legate de astm și de alte afecțiuni de sănătate.

Adăugarea fructelor și legumelor la dieta dvs. este recomandată din mai multe motive de sănătate. Cu toate acestea, atunci când aveți în vedere să consumați suc de fructe sau fructe întregi, este mai bine să optați pentru fructe în loc de suc.

Sucul de ananas include vitaminele și mineralele din ananas, dar nu are fibra care poate ajuta la încetinirea absorbției zahărului pe care o are ananasul.

Vitamina C și antioxidanți

O porţie de ananas proaspăt asigură 130% din necesarul zilnic de vitamina C. Vitamina C acționează ca un scut protector pentru celulele corpului împotriva actiunii dăunătoare a substanțelor nocive precum cele cancerigene.

De fapt, studiile sugerează că un aport mai mare de fructe și legume poate reduce riscul apariției cancerului. Acest efect poate fi parțial cauzat de conținutul ridicat de vitamina C pe care il au fructele și legumele (1). Vitamina C este necesară și pentru productia de colagen.

Colagenul este o substanța proteică importantă în menţinerea sănătăţii gingiilor, pielii, oaselor, cartilajului și ligamentelor.

Prin urmare, o dietă bogată în vitamina C poate ajuta la promovarea sănătății oaselor, pielii și gingiilor.

Pe lângă vitamina C, ananasul este o sursă bogată și de alți antioxidanți (2).

In general, fructele și legumele galbene sunt o bună sursă de carotenoizi și luteină, care pot ajuta la protejarea celulelor oculare impotriva dengenerării maculare corelata cu vârsta (3).

Experții în sănătate recomandă consumul zilnic de legume si fructe care să acopere toate culorile curcubeului, pentru a beneficia de cât mai multe substanțe nutritive.

Ananasul este o modalitate de a introduce culoarea galbenă în dieta dvs., dar ar trebui să consumați și fructe și legume roșii, portocalii, verzi, albastre, mov și albe.

Sursă bogată de mangan

O porție de o sută de grame de ananas furnizează aproximativ 927 mcg de mangan (puțin sub 1 mg). Aportul adecvat de mangan pentru adulții de sex masculin este de 2,3 mg pe zi, iar pentru persoanele de sex feminin este de 1,8 mg pe zi.

Manganul are rol antioxidant în organism și este implicat în metabolizarea carbohidraților, proteinelor și grăsimilor. Acesta are, de asemenea, un rol important în formarea cartilajelor, oaselor și vindecarea rănilor.

Un aport redus de mangan dietetic a fost asociat cu un risc crescut de osteoporoză și diabet zaharat de tip 2 (4). Prin urmare, consumul de alimente bogate în mangan, precum ananasul, poate contribui la reducerea riscurilor pentru aceste afecțiuni.

Fiți precauți în ceea ce priveste suplimentarea cu mangan; manganul are o limită superioară tolerabilă. Prea mult mangan din suplimente poate avea efecte secundare negative.

Dacă luați antiacide sau laxative pe bază de magneziu, acestea ar putea interfera cu absorbția manganului din ananas și din alte alimente. De aceea, este important sa discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți întrebări în acest sens.

Beneficiile bromelainei pentru sănătate

Ananasul este singurul aliment care produce bromelaina, o enzimă care poate ajuta la descompunerea proteinelor. Din acest motiv, ananasul a fost utilizat de secole ca ajutor pentru digestie.

De asemenea, Universitatea din Maryland Medical Center (5) sugerează că bromelaina este extrem de eficientă în reducerea inflamațieo asociată cu infecții și leziuni.

Unele studii sugerează că bromelaina poate poate grăbi vindecarea în urma operațiilor, entorselor, întinderilor musculare sau a altor leziuni musculare. Potrivit unui studiu efectuat în 2005 în Germania (6), bromelina poate ajuta la tratarea sinuzitei la copii.

Unele studii arată, de asemenea, o legătură între bromelaina și scăderea durerii și inflamației asociate cu artrita.

Sunt necesare mai multe cercetări, dar oamenii de stiintă au concluzionat că bromelaina poate fi o terapie adjuvantă pentru diferite tipuri de alergii și / sau astm. Este adevărat că în majoritatea acestor studii s-au folosit doze mari de bromelaină, mai mult decât ceea ce se găsește în ananas.

Cu toate acestea, cantitatea de bromelaină din ananas are numeroase efecte pozitive pentru sănătate (7).

Sunt necesare mai multe cercetări cu privire la cantitatea de bromelaină recomandată pentru reducerea inflamației. Dacă sunteți interesat să luați suplimente de bromelaină, vorbiți mai întâi cu medicul dumneavoastră. Suplimentele cu bromelaină nu sunt recomandate copiilor.

Care este mai bun: sucul de ananas sau fructul în sine?

Atunci când decideți între 100% suc de fructe sau fructe în sine, aproape în toate circumstanțele este recomandat să alegeți fructele. Fructele reprezintă o sursă de zahăr natural, în schimb, în suc zahărul este mult mai concentrat. De asemenea, sucul nu are fibre care să încetineasca absorbția zaharului în sânge.

Unele studii au arătat că aportul de fructe poate contribui la diminuarea riscului de diabet de tip 2, dar nu se pate spune același lucru și despre sucul de fructe. De fapt, consumul de suc de fructe poate crește riscul de diabet de tip 2 (8).

Ananasul din conserve poate avea, de asemenea, zahăr adăugat în sirop și poate fi puțin mai scăzut în nutrienți în comparație cu ananasul proaspăt. Pentru o prospețime și valoare nutritivă optimă, alegeți ananasul proaspăt sau congelat.

Dacă luați anumite medicamente sau vi s-a recomandat să urmați o dietă cu conținut scăzut de potasiu, consultați-va cu medicul dumneavoastră înainte de a consuma mai mult ananas sau suc de ananas.

Ananasul este un furct relativ sigur de consumat, însă persoanele care urmează o dietă scăzută de potasiu trebuie să monitorizeze aportul de fructe și legume. Persoanele cu reflux gastroesofagian pot, de asemenea, avea anumite reactii atunci când cresc aportul de ananas, dar aceasta pot varia de la o persoană la alta .

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *