Dietă fără carbohidrați

Cât de repede poți slăbi cu o dietă cu conținut redus de carbohidrați?

În anii precedenți, mâncând un număr mic de calorii și grăsimi a fost o metodă populară de a slăbi. Cu toate acestea, pe măsură ce acest trend a crescut, taliile au continuat să crească.

Odată cu trecerea timpului, cercetătorii și experții în sănătate și-au dat seama că pentru a pierde greutate este nevoie de mai mult decât o dietă cu puține calorii, cu mai puține grăsimi.

Pentru pierderea în greutate este nevoie și de reducerea excesului de zahăr și de atenție la calitatea caloriilor pe care o consumi.

Alimentele bogate în carbohidrați simpli, cum ar fi pâinea rafinată, pastele, cerealele și gustările ambalate pot ridica nivelul glicemiei și insulinei din sânge.

O eliberare puternică de insulină după masă poate favoriza stocarea grăsimilor. Prin urmare, abordarea acestei probleme poate fi esențială pentru succesul unei diete.

Dietele cu conținut scăzut de carbohidrați au devenit mult mai populare, în locul dietelor cu conținut scăzut de grăsimi.

Unele studii au arătat că o dietă cu puțini carbohidrați te poate ajuta să slăbești mai mult. Totuși, unele cercetări sugerează că la 1-2 ani după ce au fost urmate ambele tipuri de diete, pierderea în greutate a fost aceeași.

În timp ce o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați poate oferi o pierdere în greutate inițială mai mare, respectarea acesteia poate fi dificilă. Pe termen lung, principalul factor pentru pierderea în greutate este puterea de a menține dieta. 

Ce reprezintă această dietă?

Oamenilor sănătoși le este recomandat să obțină între 45-65% din caloriile zilnice din carbohidrați. Pentru majoritatea oamenilor, acestea poate însemna cel puțin 200 de grame de carbohidrați pe zi.

Pentru această dietă va trebui să mănânci o cantitate mai mare de proteine și grăsimi și să îți limitezi aportul de carbohidrați.

Acestea pot varia, dar, în general, au sub 45% din caloriile zilnice necesare. Unele diete pot începe cu un nivel scăzut de 20-40 de grame de carbohidrați pe zi și pot urca până la aproximativ 100 de grame pe zi.

O dietă cu puțini carbohidrați elimină sau restricționează sever alimentele mai zaharoase, cum ar fi dulciurile, băuturile îndulcite, cerealele rafinate și gustările ambalate.

Cu toate acestea, poate restricționa și alimentele bogate în nutrienți precum fructele, legumele cu un nivel înalt de amidon, cerealele integrale, lactatele și leguminoasele.

În prima fază a unei astfel de diete, care limitează aportul de carbohidrați la 20-40 de grame pe zi, nu aveți voie să mâncați multe fructe și legume.

Obstacolele dietei

Un simptom comun al acestei diete poate fi constipația. Cele mai multe alimente bogate în fibre sunt surse de carbohidrați, care acum vor fi limitate.

Poți evita acest lucru prin a te asigura că mănânci o mulțime de legume cu puțini carbohidrați, cum ar fi: salata, broccoli sau conopida.

Prin creșterea aportului de legume non-amidonoase, nu numai că vei obține fibre, ci multe vitamine și minerale.

Vitaminele B, antioxidanții și potasiul sunt nutrienți care pot lipsi dintr-o dietă care limitează cerealele integrale, fructele și legumele.

Clinica Mayo (1) sugerează că pe lângă constipație, această dietă poate provoca: dureri de cap, respirație urât mirositoare, slăbiciune musculară, greață, crampe musculare sau oboseală.

Dacă ai aceste simptome, alimentele bogate în nutrienți pot ajuta la ameliorarea lor. În timp, unele simptome pot de asemenea dispărea.

Înainte de a trece la o astfel de dietă, consultă echipa ta de asistență medicală pentru o îndrumare individualizată.

Menținerea dietei poate fi dificilă dacă mănânci mese în oraș. Majoritatea alimentelor din restaurante sau alimentele preambalate nu se potrivesc cu regimul.

Unele planuri de scădere în greutate adaugă carbohidrați în diferite faze ale dietei, ceea ce poate ajuta la aderarea la dietă pe termen lung.

Un alt lucru pe care ar trebui să îl luăm în considerare este exercițiul fizic. Făcând exerciții în timp ce urmărești această dietă poate să nu se alinieze obiectivelor tale.

S-ar putea să te simți mai obosit/ă și mai slăbit/ă în timpul antrenamentelor dacă îți limitezi foarte mult aportul de carbohidrați.

Cea mai mare pierdere în greutate din primele câteva săptămâni

Dieta te poate ajuta să slăbești în primele sale etape. Unele studii au descoperit că pierderea în greutate poate fi mai evidentă inițial, față de alte diete.

Un motiv pentru acest lucru este acela că dieta va promova pierderea apei și depozitelor de glicogen din corp.

Este posibil să observi pierderea a peste câteva kilograme pe săptămână la începutul dietei.

Notă: Hipnoza te poate ajuta să accelerezi pierderea în greutate în timpul dietei.

Pierderea în greutate după prima etapă a dietei

După primele săptămâni sau chiar luni, va continua să scadă greutatea, mai repede față de alte diete?

Un studiu din 2016 (2) și un studiu din 2014 (3) au constatat că participanții care urmăreau dieta aceasta au avut o pierdere în greutate semnificativă în comparație cu participanții la o dietă cu conținut mic de grăsimi, după 12 luni.

Dieta cu mai puțini carbohidrați a limitat aportul acestora la 40 de grame pe zi, iar cea cu mai puține grăsimi a limitat aportul acestora la mai puțin de 30% de calorii și 7% de grăsimi saturate.

Studiul din 2014 a constatat, de asemenea, că dieta cu mai puțini carbohidrați a fost mai benefică pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare, comparativ cu dieta cealaltă.

Totuși, nu toate cercetările au arătat un beneficiu în ceea ce privește pierderea în greutate în urma unei diete cu mai puțini carbohidrați când aceasta a fost urmărită timp de mai multe luni.

O reexaminare din 2004 (4) sugerează că două studii au arătat o pierdere în greutate mai mare la 6 luni, dar nu la 12 luni.

Pierdere în greutate pe termen lung. Comparație între dieta cu mai puțini carbohidrați, dieta cu mai puține grăsimi și dieta mediteraneană

Un studiu din 2008 (5) a analizat diferențele în greutate la 6, 12 și 24 în urma celor 3 diete

  • Grupul 1: Dietă cu mai puțini carbohidrați (20 de grame pe zi timp de 2 luni, urmate de 120 de grame pe zi), 
  • Grupul 2: Dietă cu mai puține grăsimi (30% calorii din grăsimi, mai puțin de 10% grăsimi saturate),
  • Grupul 3: Dietă mediteraneană

Toate grupurile au avut o pierdere semnificativă în greutate, pierdere în circumferința taliei și o scădere a tensiunii arteriale. Grupul 1 a arătat o creștere semnificativă a colesterolului HDL în timp, precum și un nivel scăzut al trigliceridelor.

Pierderea în greutate au fost mai mare în grupul 1 si 3, fată de 2.

Un studiu din 2014 (6) a comparat, de asemenea, diferențele între o dietă cu puțini carbohidrați și o dietă cu puține în grăsimi pe parcursul a 12 luni.

Cercetătorii nu au găsit nicio diferență semnificativă între grupuri, lucru care sugerează că oricare dintre modalități poate fi o soluție viabilă pentru pierderea în greutate.

În loc să te concentrezi pe tipul de dietă este mai important sa te concentrezi asupra menținerii acesteia. 

Verifică preț batoane cu un conținut redus de carbohidrați aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *