Alimente cu un conținut scăzut de carbohidrați
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Cât de eficientă este o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați?

Există cercetări care sugerează că respectarea unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați poate avea beneficii pentru sănătate, cum ar fi: scăderea în greutate, sănătatea inimii și efecte pozitive asupra glicemiei. Este nevoie de mai multe cercetări pentru a determina efectele pe termen a unei astfel de diete

Aceste diete au devenit populare în ultimii ani. Cercetările au susținut, de asemenea, unele beneficii în urma lor asociate cu pierderea în greutate, sănătatea inimii și reglarea glicemiei.

Până de curând erau mai populare dietele cu conținut mic de grăsimi. Astăzi, trendul se înclină către dietele ce se axează pe carbohidrați. O chimbare au văzut si alimentele cu carbohidrați simpli care au fost înlocuit alimentele cu un conținut mai mare de grăsimi.

De exemplu, trecerea de la cookie-urile obișnuite la cookie-urile cu conținut mai scăzut de grăsimi poate fi văzută ca sănătoasă, chiar dacă versiunea cu mai puține grăsimi este mai bogată în zahăr.

Nu este recomandat să înlocuim zahărul sau alți carbohidrați simpli cu grăsimi alimentare.

Reducerea aportului de zahăr este recomandată tuturor oamenilor, dar urmărirea riunei diete cu conținut scăzut de carbohidrați reprezintă de un pas și mai important.

O astfel de dietă poate oferi diferite lucruri dar, în general, reduce aportul de carbohidrați la aproximativ 80-240 de calorii pe zi.

În schimb, o dietă tipică americană poate furniza aproximativ 800-1.000 de calorii pe zi din carbohidrați. Dieta aceasta poate fi recomandată pentru diferite afecțiuni medicale și pentru pierderea rapidă în greutate. Cu toate acestea, rețineți că urmarind-o nu înseamnă în mod automat că este cea mai sănătoasă variantă.

Încorporarea unei cantități mari de legume non-amidonice, fructe (după cum este permis), nuci, semințe, uleiuri sănătoase pentru inimă și proteine ușoare este o parte importantă a acestei diete.

Cum să faceți dieta cu un conținut scăzut de carbohidrați mai sănătoasă?

O astfel de dietă poate restricționa aportul de carbohidrați la mai puțin de 250 de calorii pe zi (20-60 grame de carbohidrați). Unele diete pot crește cantitatea  treptat, în timp.

Aceasta înseamnă că la început aportul de cereale, leguminoase, fructe, lactate, legume amidonice și dulciuri sunt tăiate sau restricționate sever.

Pe parcurs, o anumită cantitate de surse de carbohidrați sănătoși, cum ar fi o varietate de legume, fructe, leguminoase, cereale integrale și unele lactate pot fi permise.

Dieta ar trebui să includă o cantitate mare de legume permise, proteine slabe, grăsimi sănătoase pentru inimă.

Ca în cazul oricărei diete, este important să mâncați în primul rând alimente dense din punct de vedere al nutrienților. Odată cu creșterea popularității acestor diete, fiți conștienți că s-a înregistrat o creștere a alimentelor procesate care se pot încadra într-o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați.

Cu toate acestea, este important să știți că aceste alimente nu sunt neapărat sănătoase.

Dieta și pierderea în greutate

Potrivit Școlii de Sănătate Publică Harvard (1), există dovezi ca dieta cu conținut scăzut de carbohidrați poate fi benefică pentru pierderea în greutate. Cele mai mari beneficii sunt rezultatele pe termen scurt. Studiile pe termen lung au câteva rezultate mixte.

De exemplu, un studiu din 2010 (2) cu puțin peste 300 de subiecți încheiat după 2 ani, a arătat că și  dietele cu puțini carbohidrați , și dietele sărace în grăsimi au ajutat la pierderea în greutate.

Dieta și sănătatea inimii

Potrivit Harvard Health, cercetările sugerează că o dietă moderată cu conținut scăzut de carbohidrați poate fi benefică pentru sănătatea inimii, atât timp cât alimentele oferă cantități sănătoase de proteine și grăsimi.

Un studiu din 2014 a concluzionat că dieta (<40 gm pe zi) a fost mai eficientă pentru pierderea în greutate și reducerea factorilor de risc cardiovascular în comparație cu o dietă cu puține grăsimi (<30% calorii din grăsimi, <7% grăsimi saturate).

După 12 luni, participanții care au urmat dieta axată pe carbohidrați au avut cantități de trigliceride din sânge semnificativ mai mici și colesterol HDL (bun) ridicat.

Studiul din 2010 (3) care analizează pierderea în greutate în urma dietei după 2 ani a concluzionat, de asemenea, că aceasta a fost asociată cu modificări favorabile ale factorilor de risc cardiovascular.

Unul dintre motivele pentru care dieta poate fi benefică pentru sănătatea inimii se datorează pierderii în greutate, aceasta fiind un contribuitor major la îmbunătățirea sănătății.

Dieta și glicemia

Un mic studiu din 2005 (4) a constatat că, în urma dietei care a durat 2 săptămâni, participanții obezi cu diabet zaharat de tip 2, s-a ajuns la un aport mai mic de calorii, s-au îmbunătățit nivelurile de glucoză din sânge, sensibilitatea la insulină și hemoglobina A1C.

O revizuire critică din 2015 (5) privind restricția dietetică a carbohidraților și gestionarea diabetului sugerează că există dovezi puternice care susțin utilizarea unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați ca primă abordare pentru tratarea diabetului de tip 2.

Este sigură pe termen lung?

Siguranța urmării unei diete scăzute de carbohidrați pe termen lung este oarecum controversată. Unii profesioniști din domeniul sănătății sugerează că nu există niciun motiv de rău pentru urmareaei pe termen lung, dar unii cercetători sugerează că sunt necesare mai multe studii privind efectele pe termen lung.

Clinica Mayo (6) sugerează sugerează că restricționarea severă a alimentelor cu carbohidrați pe termen lung, precum fructele și legumele, poate duce la un risc crescut de deficiență de vitamine sau minerale.

Pot apărea reacții adverse cum ar fi: dureri de cap, crampe musculare, oboseală și probleme digestive.

Dacă te întrebi dacă ar trebui să începi o astfel de dietă trebuie să-ți consulți echipa de asistență medicală.

Concluzie: este sănătoasă sau nu?

Există cercetări care sugerează că respectarea dietei poate duce la beneficii pentru sănătate, cum ar fi: scăderea în greutate, sănătatea inimii și efecte pozitive asupra glicemiei. Efectele pe termen lung au nevoie de mai multe cercetări.

Pentru orice model de dietă, calitatea alegerilor alimentare este la fel de importantă ca și cantitatea.

Dacă urmărești o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, este important să te asiguri că mănânci o varietate de alimente bogate în nutrienți.

Calitatea glucidelor ingerate este mai importantă decât cantitatea, conform unui raport din 2018.

Consumul de carbohidrați cu conținut ridicat de fibre și digerat lent poate reprezenta o alegere pe termen lung aprobată științific și plăcută pentru oameni.

Urmărirea unei diete stricte cu conținut scăzut de carbohidrați pe termen lung poate fi grea și poate să nu fie practică pentru unii oameni.

Prin urmare, limitarea aportului de carbohidrați la mai mult de 40-50% din calorii poate fi mai practică și poate oferi totuși anumite beneficii pentru sănătate.

Indiferent de stilul de dietă pe care îl urmezi, respectarea alimentelor sănătoase, variate și nutritive este cea mai importantă componentă.

Dacă ai în vedere o astfel de dietă vorbește mai întâi cu o echipa de asistență medicală.

Verifică preț batoane cu un conținut scăzut de carbohidrați aici!

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum să opriți alimentația excesivă

Mâncarea, precum țigările sau drogurile, poate deveni o dependență. Mâncatul în exces este o problemă foarte frecventă cu care se confruntă mulți oameni și, ca