Suc natural de portocale

Cât de bun este sucul de fructe?

Răspunsul la această întrebare este unul ușor complicat. Sucul de fructe este fără îndoială sănătos în ceea ce privește nutrienții valoroși, cum ar fi vitaminele și mineralele, însă conținutul ridicat de zahăr înseamnă că poate fi, de asemenea, un factor major în creșterea în greutate, atunci când consumul este unul excesiv.

De ce sucul de fructe nu este întotdeauna o alegere sănătoasă

Mulți oameni cred că sucul de fructe este o alegere sănătoasă; la urma urmei este făcut din fructe, despre care știm cu toții că sunt o opțiune sănătoasă. Dezavantajul sucului de fructe este concentrația de fructe.

Dacă ați încercat vreodată să faceți suc acasă, ați văzut cât de multe mere sau portocale sunt necesare pentru a face un pahar mic de suc. În mod normal nu ați mânca cinci portocale, dar asta este cantitatea pe care o consumați într-un pahar de suc.

Fructele, deși sunt relativ reduse ca număr de calorii în comparație cu multe alte alimente, sunt bogate în zahăr, iar acest zahăr este concentrat atunci când fructele sunt sub formă de suc. Prin urmare, un pahar de suc furnizează adesea conținutul de zahăr din patru sau cinci bucăți de fructe, iar unele sucuri pot conține mai mult zahăr decât o băutură carbogazoasă.

O porție de suc de struguri de 340 de grame conține, de exemplu, echivalentul a 12 lingurițe de zahăr și aproximativ 200 de calorii, mai mult decât un pahar de cola de aceeași dimensiune, care are puțin peste zece lingurițe de zahăr și aproximativ 150 de calorii.

Această cantitate mare de zahăr și conținut caloric se adună, în mod evident, dacă beți cantități mari de suc în mod regulat, deci poate contribui la creșterea în greutate pe baza aportului excesiv de calorii.

Pe lângă conținutul ridicat de zahăr din sucuri, există și șansa ca acestea să nu conțină toată valoarea nutrițională a fructelor din care sunt obținute, mai ales dacă sunt produse comercial. Adesea pielea fructelor nu este inclusă, iar pulpa poate fi îndepărtată din unele sucuri, ceea ce înseamnă o pierdere de fibre, în comparație cu fructul în sine.

Pentru cea mai sănătoasă opțiune de suc, alegeți-le pe cele care încă au pulpă sau faceți-le acasă cu fructul întreg, acolo unde este posibil.

Băuturile bogate în zahăr, inclusiv sucurile, pot provoca leziuni ale dinților dacă sunt băute în exces, în special la copii.

Beneficiile pentru sănătate ale sucului de fructe

Deși sucul de fructe poate fi comparat cu băuturile carbogazoase în ceea ce privește conținutul de zahăr și caloriile, nu există îndoieli că acesta iese pe plus în ceea ce privește nutriția. Sucurile făcute din fructe și legume, în special cele care sunt 100% suc de fructe, tind să conțină toate vitaminele și mineralele pe care le conține întregul fruct sau legumă.

Aceasta înseamnă că sucul poate fi o modalitate excelentă de a consuma aceste alimente și de a atinge aportul recomandat.

Majoritatea adulților nu consumă suficiente fructe și legume în dietele zilnice, de aceea sucul de fructe poate fi soluția ideală și convenabilă în acest sens. Totuși, așa cum am menționat anterior, sucul nu trebuie utilizat în mod regulat pe post de înlocuitor de fructe sau legume.

Sucurile proaspăt făcute în casă tind să furnizeze cele mai multe beneficii nutriționale, deoarece aveți control total asupra a ceea ce beți. Un amestec de fructe și legume este o modalitate bună de a crește aportul din ambele tipuri de alimente și de a reduce zahărul și caloriile, deoarece legumele sunt în general mai reduse în zahăr și calorii.

Se pot adăuga, de asemenea, fructe și legume întregi, cu tot cu coajă, ceea ce înseamnă că fibrele care se regăsesc în întregul fruct nu se pierd.

Cât de mult suc ar trebui să bem?

O cană de suc de fructe este aproximativ egală cu o porție de fructe, deci o porție pe zi este o modalitate adecvată de a obține una dintre cele două porții de fructe recomandate.

Cu toate acestea, dacă vă urmăriți greutatea sau ajungeți deja la aportul recomandat de fructe, este recomandată o cantitate mai mică, poate un pahar mic de două sau trei ori pe săptămână, deși acest lucru va fi dependent de necesarul de calorii, de nivelul de activitate fizică și de dieta generală.

Dacă vă îngrijorează creșterea în greutate, aveți opțiunea de a dilua sucul, pentru a reduce conținutul de calorii, deși rețineți că acest lucru diluează și nutrienții. Cea mai bună băutură este cu siguranță apa din perspectiva pierderii în greutate și a sănătății.

Cum să alegeți sucul de fructe?

Când cumpărați suc de fructe, asigurați-vă că alegeți un soi care să ofere valoarea nutrițională maximă posibilă. Sucurile etichetate 100% suc de fructe sunt cea mai bună alegere și niciun adaos de zahăr nu este, de asemenea, un indicator bun, deși nu uitați că acest lucru nu înseamnă că nu există zahăr în produs, va avea în continuare niveluri ridicate de zahăr din fructele naturale, înseamnă doar că nu există un adaos suplimentar.

Stați departe de băuturile etichetate ca „băuturi din fructe” sau „aromatizate cu fructe”, deoarece acestea pot conține foarte puțin suc de fructe propriu-zis, mult zahăr adăugat sau sirop de porumb și pot conține chiar o grămadă de conservanți, coloranți și arome, pentru a imita gustul fructelor.

Aceste băuturi cu siguranță nu echivalează cu o porție de fructe și oferă foarte puține beneficii nutriționale, dar o mulțime de calorii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *