Cartoful dulce a fost considerat de mult timp un super aliment. Este natural, sărac în grăsimi, bogat în fibre și plin de nutrienți. Cu toate acestea, întrebarea care stă pe buzele multora este: Sunt cartofii dulci buni pentru slăbit?
În timp ce nu există niciun aliment magic care să vă poată scăpa de kilogramele în plus, consumul de cartof dulce ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate poate fi benefic în timpul dietelor de pierdere în greutate.
Aruncă o privire mai atentă asupra beneficiilor cartofilor dulci și modul în care consumul lor poate ajuta la pierderea în greutate.
Cartofii dulci au un număr redus de calorii
Dacă doriți să dați jos câteva kilograme pe care le aveți în plus, un principiu de bază este că aportul dumneavoastră de energie ar trebui să fie mai mic decât consumul de energie. A avea o dietă bazată în mare parte pe alimente sănătoase cu un număr redus de calorii, cu unele grăsimi sănătoase, poate fi o alegere inteligentă pentru pierderea în greutate.
Cartofii dulci intră în categoria alimentelor sănătoase cu un număr scăzut de calorii, deoarece au un volum mare, ceea ce înseamnă că puteți mânca o porție consistentă fără să consumați o cantitate mare de energie.
Un cartof dulce mediu oferă aproximativ 160 de calorii, 0 g de grăsime, 37 g de carbohidrați și aproximativ 4 g de proteine. Un cartof dulce mediu este o porție destul de generoasă și poate servi ca parte substanțială a unei mese.
Pentru o pierdere în greutate garantată , este esențial să mănânci alimente care să te satisfacă și să furnizeze nutrienți prin caloriile pe care le oferă. Cartofii dulci oferă numeroși nutrienți importanți, cum ar fi vitamina A, vitamina C, fitochimice și potasiu.
Cartofii dulci sunt plini de fibre
Unii oameni pot crede că trebuie să evite cartofii dulci în timpul dietelor de slăbit, deoarece unii cred că trebuie să evite toți carbohidrații. Acest mit este total neadevărat. Este benefic să evitați alimentele extrem de procesate și alimentele bogate în zahăr, dar nu trebuie evitate fructele și legumele atunci când încercați să slăbiți.
Consumul alimentelor bogate în fibre poate ajuta, de asemenea, la menținerea sănătoasă a sistemului digestiv și la un risc mai mic pentru constipație și balonare.
Un cartof dulce mediu oferă aproximativ 6 g de fibre. Femeia adult are nevoie de aproximativ 25 g de fibre pe zi, așadar, consumul unui singur cartof dulce poate oferi aproximativ 25% din necesarul de fibre pe acea zi.
Consumul alimentelor bogate în fibre poate ajuta la creșterea sațietii și poate scădea apetitul pe parcursul zilei.
Multe studii de cercetare confirmă concluzia că o dietă bogată în fibre poate fi benefică pentru pierderea în greutate. De exemplu, un studiu din 2006 a descoperit că bărbații și femeile supraponderale care au urmat o dietă bogată în fibre au pierdut mai mult în greutate decât participanții supraponderali care au urmat o dietă cu conținut mai scăzut de grăsimi.
Indice glicemic scăzut
Indicele glicemic este o modalitate de a măsura efectul unui aliment asupra glicemiei după digestie. Alimentele cu un indice glicemic ridicat ar fi pâinea albă, dulciurile etc. Deoarece cartofii dulci au un conținut atât de mare în fibre, indicele glicemic este considerat scăzut. Consumul unei diete bogate în alimente cu indice glicemic ridicat poate crește riscul de diabet de tip 2 și creșterea în greutate.
Fibra din cartofii dulci încetinește eliberarea carbohidraților prin digestie în fluxul de sânge. Stabilizarea nivelului de zahăr din sânge poate fi importantă pentru pierderea în greutate și pentru menținerea greutății, deoarece nivelurile ridicate de zahăr din sânge promovează niveluri ridicate de insulină. Insulina, printre alte funcții, poate ajuta la promovarea depozitării grăsimilor, care evident că nu este dorită în timpul procesului de slăbire.
Antioxidanți
Cartofii dulci sunt o sursă naturală de beta caroten antioxidant, la fel ca toate fructele și legumele portocalii și galbene. Beta carotenul are multe beneficii pentru sănătate, inclusiv poate ajuta la reducerea riscului pentru unele tipuri de cancer.
O dietă bogată în fructe și legume poate oferi mulți antioxidanți care ajută la reducerea inflamației și la reducerea daunelor cauzate de celulele provocate de radicalii liberi. Antioxidanții din cartofii dulci pot ajuta, de asemenea, la protejarea în mod specific a ochiului de degenerarea maculară și ajută la îmbunătățirea vederii.
Utilizări pentru cartofii dulci – Cum să introduceți cartofii dulci în dieta dumneavoastră
Un beneficiu pentru introducerea cartofilor dulci în dietă este faptul că pot fi folosiți în diverse moduri. Desigur, puteți opta pentru un piure de cartof dulce, copt sau prăjit precum un cartof obișnuit. Cu toate acestea, puteți adăuga cartoful dulce copt și în salate, în supe, sau coapt sub formă de chipsuri sănătoase.
Puteți pregăti cartofii dulci la cuptor în locul chipsurilor, iar atunci când doriți ceva dulce îi puteți coace cu puțină scorțișoară.
Concluzie
Cartofii dulci oferă multe beneficii pentru sănătate; sunt bogați în fibre, beta-caroten și alți antioxidanți, potasiu și săraci în calorii. Majoritatea caloriilor din cartofii dulci sunt din carbohidrați, dar, deoarece cartofii dulci au un conținut ridicat de fibre, sunt considerați un aliment cu indice glicemic scăzut. Alimentele cu un indice glicemic scăzut pot ajuta la pierderea în greutate, deoarece promovează niveluri stabile de zahăr din sânge.
Cartofii dulci pot fi consumați în mai multe moduri diferite și pot fi gătiți chiar și în loc de chipsuri sau pe post de desert, în loc de ceva dulce. Deoarece sunt bogați în fibre, consumul de cartofi dulci sporește sațietatea, ceea ce înseamnă că vă păstrează sătul un timp mai îndelungat.