Bărbat înfometat mușcă cu poftă dintr-un fursec
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Care sunt simptomele unei alimentații insuficiente?

Chiar dacă pot fi multe motive pentru care nu mănânci – spre exemplu fiindcă vrei să slăbești, nu ai timp, ți-ai pierdut pofta de mâncare sau datorită altor probleme medicale – o alimentație insuficientă poate fi dăunătoare sănătății. Adesea, accentul este pe reducerea excesului de mâncare, reducerea numărului de calorii, zahăr, sare etc.

Excesul de calorii, zahăr sau sodiu poate crește riscul pentru creșterea în greutate, boli cardiovasculare, diabet de tip 2 sau alte boli cronice.

Pe de altă parte, un aport insuficient de energie, fibre, vitamine, minerale, apă sau antioxidanți, zilnic, poate avea un impact asupra sănătății.

Dietele cu aport caloric foarte scăzut sunt considerate a fi acele diete care îți oferă maxim 800 de calorii pe zi.

O dietă atât de severă ar trebui să fie monitorizată de către un medic și ar trebui să nu fie făcută fără indicații medicale stricte, deoarece poate fi periculos să ai un aport caloric prea scăzut.

Dietele hipocalorice sunt gândite doar pe termen scurt, pentru scăderea în greutate și este important ca acestea să fie ținute doar pentru o astfel de perioadă limitată.

Dietele cu conținut scăzut de calorii sunt considerate cele care oferă între 1.000 și 1.200 de calorii pentru femei și între 1.200 și 1.600 de calorii pentru bărbați.

Vezi și: De ce nu este o idee bună să ai un aport de sub 1200 de calorii per zi

Este uzual să ai o dietă cu conținut scăzut de calorii atunci când vrei să slăbești, dar acest lucru poate fi periculos pentru unii oameni, așa că pot să apară simptomele unei alimentații insuficiente.

Dacă nu știi cât trebuie să mănânci, ar trebui să-ți consulți medicul nutriționist.

Simptomele unei alimentații insuficiente pot avea diferite cauze.

Discută cu medicul specialist dacă ai întrebări legate de aportul de alimente.

Deficiențe nutritive

Dacă nu mănânci suficient, nu vei avea un aport suficient de vitamine și minerale.

Dacă urmezi o dietă cu nivel scăzut de calorii, atunci este important să incluzi alimente care au un conținut ridicat de nutrienți, cum ar fi: proteine slabe, nuci, semințe, uleiuri care sunt sănătoase pentru sistemul cardiac, fructe, legume, leguminoase și cereale integrale.

Chiar dacă consumi alimente cu conținut ridicat de nutrienți, dacă nu mănânci suficient, tot s-ar putea să ai un aport insuficient pentru organism și să te confrunți cu grave deficiențe nutritive.

Deficiențe nutritive pot, de asemenea, să apară în cazul în care cineva are un aport caloric suficient, dar mănâncă alimente prelucrate industrial, cu conținut caloric prea ridicat și prea sărace în nutrienți.

Conform unui articol din 2006 (1), publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, deficiențele la nivelul micronutrienților pot provoca leziuni ale ADN-ului, degradarea mitocondrială sau îmbătrânirea celulelor, care este asociată cu cancerul.

Chiar dacă un complex de vitamine poate ajuta la evitarea deficiențelor de nutrienți, se recomandă, totuși, să te concentrezi pe obținerea de vitamine și minerale printr-o dietă bogată în nutrienți.

Dacă crezi că ai putea avea o deficiență nutritivă, vorbește cu medicul tău. Testele de laborator pot depista deficiențele; totuși, nu este recomandabil să consumi doze mari de suplimente fără indicația și supravegherea unui medic.

Energie redusă

Dacă nu mănânci suficient, atunci corpul tău pur și simplu nu are suficientă energie pentru activitățile cotidiene.

Dacă te simți letargic, ești obosit sau obosești repede, acesta ar putea fi un simptom al unei alimentații insuficiente.

Dacă nu ai suficientă energie, vorbește cu medic specialist. Alte probleme de sănătate sau deficiențe nutriționale specifice pot, de asemenea, conduce la un nivel scăzut de energie, astfel încât doar medicul poate ajuta să găsești cauza acestor probleme.

Îți este foame în permanență

Dacă vrei să mănânci mai mult nu înseamnă neapărat că nu mănânci suficient.

De obicei, mâncăm datorită emoțiilor, mediului sau din obișnuință.

Totuși, dacă nu mănânci suficient, organismul va încerca să-ți transmită semnale, prin senzația de foame.

Glicemia scăzută, zgomotul specific al stomacului, dificultățile de concentrare, iritabilitatea sau schimbările de dispoziție pot fi un indiciu al senzației de foame. Aceste semnale ale organismului denotă faptul că organismul are nevoie de mai multă energie.

Intoleranță la frig

Ca urmare a unei diete reduse caloric poate să-ți scadă temperatura corpului (2). Acesta este, probabil, motivul pentru care oamenii care nu au o alimentație suficientă nu suportă frigul.

De fapt, în cazul în care alimentația este limitată în mod sever, ca în tulburările anorexice, poate să apară căderea părului, pentru ca să se poate regla mai ușor temperatura corpului (3).

Ciclurile menstruale neregulate

Ciclurile menstruale neregulate pot avea diverse cauze, iar o perioadă de ciclu ratată nu trebuie, neapărat, să te îngrijoreze.

Cu toate acestea, dacă ciclul menstrual este neregulat pe perioade lungi de timp, atunci ar putea fi și o problemă mai gravă.

Dacă nu mănânci suficient și / sau nu faci mișcare suficientă atunci ai putea, de asemenea, să apară nereguli menstruale.

Dacă observi nereguli menstruale, trebuie să vorbești cu medicul tău, pentru ca să fie diagnosticate cauzele acestora.

Căderea părului

Dacă corpul tău nu are suficientă energie, atunci nu poate să folosească aceste resurse limitate pentru creșterea părului.

De fapt, atunci când există un aport insuficient de energie, organismul prioritizează unde o alocă pe aceasta.

Construirea de celule de păr nu este una vitală, pentru organism. Ca atare, poate să apară căderea părului, atunci când nu mâncăm suficient.

Desigur, căderea părului poate, de asemenea, să fie cauzată de alte probleme de sănătate. Prin urmare, dacă-ți cade părul, ar trebui consulți medicul, pentru a determina care este cauza reală.

Scăderea imunității

Din păcate, imunitar sistemul poate fi zdruncinat, atunci când nu te alimentezi suficient. Ești mai predispus unei îmbolnăviri, în cazul în care organismul tău nu are suficientă energie, vitamine și minerale pentru a lupta cu infecțiile.

Multe studii au arătat că malnutriția este poate să crească incidența apariției infecțiilor (4).

Pentru sistemul imunitar este important aportul caloric, precum și obținerea de zinc, seleniu, fier, cupru și antioxidanți în cantități suficiente (5).

Probleme ale sistemului digestiv

O dietă scăzută în calorii poate să însemne că nu vei avea un aport suficient de fibre și / sau lichide, ceea ce poate crește riscul de constipație.

Diareea sau greața pot, de asemenea, să fie un simptom al unei diete hipocalorice.

Una dintre cele mai importante preocupări legate de dietele cu aport scăzut de calorii este riscul apariției litiazei biliare (6).

De aceea este important să fii monitorizat de către medici specialiști atunci când urmezi o dietă cu nivel scăzut de calorii.

Sănătate slabă a pielii

La fel ca sistemul imunitar, pielea poate fi una dintre cele primele zone afectate de o nutriție insuficientă.

Pielea are nevoie de o alimentație completă pentru a produce noi celule de piele, colagen și a proteja pielea de degradare.

Vezi și: Ce să mănânci pentru a avea o piele perfectă?

Pielea uscată, care te mănâncă, cu pete roșii, rece la extremități, vindecarea lentă a rănilor sau buzele crăpate pot fi un simptom al faptului că nu mănânci suficient, chiar dacă aceste simptome pot să apară și din alte cauze.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *