Produsele congelate pot să nu fie atât de căutate, în comparație cu cele proaspete, întrucât au mai puțini nutrienți. Deși produsele proaspete sunt preferate, cele congelate pot avea o valoare nutrițională similară sau chiar mai mare, comparativ cu cele proaspete.
De multe ori, fructele congelate sunt culese mai târziu decât cele proaspete. Faptul că au stat mai mult timp la soare înseamnă că sunt mai bogate în nutrienți.
Fructele și legumele congelate rezistă mai mult timp, înainte de a putrezi, ceea ce înseamnă că pot ajuta și la reducerea deșeurilor alimentare, ceea ce te poate ajuta să economisești bani, pe termen lung. Poți citi despre alternative la alimentele congelate în acest link: Cum să păstrezi fructele și legumele proaspete, mai mult timp
Iată câteva dintre fructele și legumele de top ce merită cumpărate congelate, din motive practice, nutriționale și chiar pentru a economisi o sumă de bani.
Conținut:
Porumb
Vara, este greu să reziști fără să mănânci un știulete de porumb proaspăt, fiert sau la grătar. Cu toate acestea, în afara sezonului, porumbul proaspăt poate fi greu de găsit. Porumbul conservat nu are aroma pe care o oferă cel proaspăt, dar porumbul congelat poate avea o aromă mult mai bună, în comparație cu cel conservat.
Porumbul congelat este ușor de pus în supe sau salate, în orice anotimp. Porumbul congelat are, de asemenea, mai puțin sodiu, comparativ cu porumbul conservat, ceea ce poate fi benefic pentru sănătate. Porumbul congelat este bogat în fitochimicale și substanțe nutritive, care ajută vederea.
Fructe de pădure
Fructele de pădure congelate pot fi o alternativă sănătoasă, comparativ cu cele proaspete, deoarece primele sunt, de obicei, culese atunci când sunt coapte. Fructele de pădure proaspete pot fi culese când sunt încă verzi astfel încât să nu se strice, în timpul transportului.
Mai multe studii au arătat că fructele și legumele congelate conțin la fel de multe substanțe nutritive, dacă nu chiar mai multe, în comparație cu cele proaspete. Majoritatea fructelor sunt congelate prin metoda IQF – congelate rapid, individual. Aceasta înseamnă că fructele de pădure își păstrează individualitatea și nu sunt înghețate împreună, ca o minge de gheață.
Folosirea fructelor de pădure congelate în afara sezonului poate fi mult mai eficientă, din punct de vedere al costurilor, iar fructele nu se strică așa de repede. Poți folosi fructele congelate în smoothie-uri sau le poți consuma sub forma unui desert crocant și răcoritor.
Spanac
Spanacul congelat, varza sau varza fără căpățână pot fi o soluție rapidă și convenabilă pentru a adăuga verdeață în mâncare. În timp ce, în salate, spanacul congelat nu este o alternativă bună pentru cel proaspăt, spanacul congelat poate fi pus, cu ușurință, în diferite feluri de mâncăruri preparate.
Spanacul înghețat ar putea fi mai puțin costisitor față de cel proaspăt. Spanacul congelat este, de obicei, condensat într-o cutie sau alt recipient, fără să se piardă spațiu. Cu toate acestea, recipientele cu spanac proaspăt au, de obicei, un volum total mai mic.
Același concept se aplică preparatelor gătite cu spanac congelat; într-o caserolă poți să pui mai mult spanac congelat, față de spanacul proaspăt. O cană de spanac congelat, în comparație cu o cană de spanac proaspăt, are mai mulți nutrienți: fier, calciu, fibre și vitamine B.
Ananas
Ananasul proaspăt este delicios, dar poate fi dificil să-l tai înainte de a-l consuma. Ananasul la conservă are o textură mai moale și un gust foarte asemănător cu cel proaspăt. Totuși, conservele de ananas pot avea zahăr adăugat.
La fel ca fructele de pădure, ananasul înghețat se culege când este copt. Ananasul congelat are un gust la fel de dulce precum cel proaspăt, dar nu vei mai avea probleme cu coaja sau miezul necomestibil. Ananasul congelat se poate utiliza la smoothie-uri, împreună cu brânză de vaci sau iaurt.
Mazăre
Față de mazărea conservată, cea congelată poate să-și păstreze culoarea, textura și aroma mult mai bine. Mazărea congelată are gust și aspect foarte apropiat de cea proaspătă; în plus, se păstrează mai ușor la congelator decât cea proaspătă, în frigider.
Un alt avantaj este că mazărea congelată are un conținut scăzut de sodiu, în comparație cu mazărea conservată. De asemenea, mazărea congelată nu are sare adăugată, așa cum are cea conservată.
Mazărea este o sursă bună de proteine, fibre, multe vitamine și minerale, cum ar fi vitamina K, vitaminele B și C, precum și fier. Mazărea congelată poate fi un ingrediente sănătos în salate, supe, sosuri și alte amestecuri.
Verifică etichetele
Pentru orice fructe sau legume congelate, asigură-te că verifici etichetele alimentelor. Nu toate fructele și legumele congelate reprezintă alternative sănătoase. Legumele congelate care se află într-un sos pot fi o sursă inutilă de grăsimi nesănătoase, conservanți și sodiu. Fructele congelate, în special pachetele care sunt etichetate cu amestecuri de smoothie, pot conține zahăr sau alte substanțe adăugate.
Eticheta produsului trebuie să aibă doar un ingredient: fructul sau leguma care se află în interior. Dacă sunt adăugate mai multe ingrediente și nu doar fructul sau leguma pe care le dorești, este bine să alegi alt produs.
Concluzie
De multe ori, fructele și legumele congelate pot fi la fel de sănătoase sau chiar mai sănătoase decât cele proaspete. Uneori, poți face economii cu aceste produse și, de asemenea, nu se strică atât de repede ca cele proaspete. Produsele congelate sunt culese atunci când sunt coapte, spre deosebire de cele proaspete care, uneori, sunt culese înainte de momentul în care ar fi complet coapte.
Cu mare ușurință poți să adaugi porumb congelat, spanac sau mazăre la diverse feluri de mâncare, pentru a crește valoarea nutritivă a acestora. Fructele congelate, cum ar fi fructele de pădure și ananasul, pot fi folosite în smoothie-uri sau amestecate în iaurt, fulgi de ovăz sau consumate ca atare, pentru a obține un desert sănătos și răcoritor.