Îmbătrânirea pielii este un proces natural, care are loc în timp, când celulele epidermale și dermice se degradează. Pe măsură ce îmbătrânim, îmbătrânirea pielii este un proces normal, însă îmbătrânirea prematură poate avea loc din cauza factorilor de mediu.
Procedurile sintetice de îngrijire a pielii și aplicațiile topice pot fi benefice pentru sănătatea pielii, dar factorii alimentari pot contribui la sănătatea și aspectul pielii.
Componentele din anumite alimente pot oferi elemente de construcție pentru a crea colagen și suport structural pentru o piele cu aspect sănătos.
De asemenea, acestea pot ajuta la protejarea pielii de daunele cauzate de soare.
Antioxidanții din fructe, legume și mirodenii pot ajuta la protejarea celulelor pielii de daune, iar consumul de alimente bogate în vitamina C și aminoacizi care formează colagen pot ajuta la sănătatea pielii.
Obținerea acestor nutrienți în dieta dumneavoastră nu este o garanție că nu veți dezvolta riduri, ci va oferi pielii substanțe nutritive pentru a ajuta la ameliorarea semnelor mai mici de îmbătrânire prematură.
Căpșuni
Conform unui studiu din 2007, datele colectate de la peste 4.000 de femei sugerează că un aport mai mare de vitamina C a fost asociat cu o probabilitate mai mică de dezvoltare a ridurilor și a pielii uscate.
Prin urmare, consumul de alimente bogate în vitamina C poate fi una dintre cele mai bune soluții, atunci când vine vorba de alimentele cu proprietăți antirid.
Fructele și legumele, în general, sunt o sursă bună de vitamina C.
De exemplu, o ceașcă de căpșuni furnizează peste 100% din doza zilnică recomandată de vitamina C.
Consumul unei cani de căpșuni împreună cu o varietate de alte fructe și legume poate oferi o cantitate mare de vitamina C.
Linus Pauling Institute sugerează faptul că rolul pe care vitamina C îl are în sinteza de colagen, o face atât de importantă în menținerea sănătății pielii.
Colagenul este matricea de sub straturile de piele care ține pielea laolaltă și îi conferă fermitate.
Odată cu înaintarea în vârstă, producția de colagen scade, ceea ce duce la piele ridată și lăsată la populația vârstnică.
Un alt motiv pentru care vitamina C poate ajuta la menținerea sănătății pielii și poate acționa ca un antirid este reprezentat de faptul că efectele luminii UV asupra celulelor de piele sunt limitate.
Consumul de alimente bogate în vitamina C sau suplimentele de vitamina C nu înlocuiesc produsele de protecție solară, însă pot adăuga un strat suplimentar de protecție împotriva daunelor luminii UV asupra pielii.
Vitamina C vă poate ajuta pielea să rămână hidratată și să nu se usuce.
Prin urmare, vitamina C poate ajuta la promovarea formării de colagen, ceea ce este esențial pentru ameliorarea ridurilor și pentru pielea uscată.
Citrice
Pe lângă căpșuni, citricele sunt o sursă bună de vitamina C, motiv pentru care sunt considerate alimente antirid.
O portocală de dimensiuni medii furnizează peste 100% din necesarul zilnic de vitamina C. Lămâia, fructele de lime și grapefruit sunt, de asemenea, bogate în vitamina C.
Pe lângă consumul de portocale și grapefruit, o modalitate ușoară de a obține vitamina C din citrice, este să stoarceți citrice proaspete în apa pe care o beți pe parcursul unei zile.
Ardei gras
Ardeii grași sunt o altă sursă bogată de vitamina C.
Adăugarea mai multor ardei la sandwich-uri, salate, cartofi prăjiți, omlete, mâncăruri cu paste etc., vă poate ajuta să suplimentați aportul de vitamina C.
Un ardei gras mediu furnizează peste 100% din doza zilnică recomandată de vitamina C.
Cacao
Boabele de cacao sunt o sursă bogată de polifenoli. Acești polifenoli acționează ca niște antioxidanți care protejează celulele organismului de deteriorare.
Cercetările au demonstrat că polifenolii din cacao pot avea beneficii pentru sănătatea inimii, iar un studiu din 2009 a concluzionat faptul că consumul de ciocolată cu conținut mare de polifenoli, poate asigura protecție pielii împotriva razelor UV dăunătoare.
Nivelul de capacitate antioxidantă al produselor din ciocolată depinde de următorii factori: de unde provin boabele de cacao, condițiile de creștere, condițiile solului, manipularea post-recoltare și procesul de fabricație.
Majoritatea produselor prelucrate din ciocolată au un conținut scăzut de antioxidanți.
Așadar, nu presupuneți greșit că consumul tuturor produselor din ciocolată, va avea efecte benefice asupra pielii.
Produsele din ciocolată care au un conținut mai mare de cacao, vor avea o cantitate mai mare de antioxidanți.
Prin urmare, aceste alimente vor avea cele mai mari potențiale efecte antirid.
Cu toate acestea, din moment ce alți factori pot afecta conținutul de antioxidanți din boabele de cacao, este nevoie de mai multe cercetări pentru a ști ce niveluri de antioxidanți pot fi benefice pentru sănătatea pielii.
Produsele din roșii
Antioxidanții sunt depozitați în piele în diferite grade.
Oamenii de știință sugerează faptul că un nivel mai ridicat de antioxidanți în piele poate oferi protecție împotriva ridurilor, precum poate și să protejeze celulele pielii de deteriorare.
De fapt, un studiu din 2008 a relevat importanța unor niveluri mari de licopen în piele, care poate ajuta la promovarea unei pieli mai fine.
Cum puteți obține mai mult licopen în dietă?
O modalitate ideală este consumul unei cantități mai mari de roșii și produse din roșii, deoarece roșiile sunt o sursă bogată de licopen.
Consumând mai multe roșii poate duce la creșterea nivelului de licopen din piele.
Usturoi
Timp de mii de ani, usturoiul a fost folosit ca remediu pentru mai multe afecțiuni.
Antioxidanții din usturoi sunt cei care dau un renume bun usturoiului, după cum au descoperit mai multe cercetări din domeniu.
Usturoiul a fost asociat cu furnizarea de beneficii precum: scăderea riscului de boli cardiovasculare, inhibarea agregării plachetare, reducerea riscului de cancer și întinerirea pielii.
Deși usturoiul nu este un remediu magic pentru orice, consumul de usturoi ar putea ajuta la protejarea pielii de riduri.
Expunerea usturoiului la căldură ridicată poate scădea conținutul de antioxidanți, astfel încât consumul de usturoi brut sau ușor fiert poate oferi beneficii antioxidante mai mari.
Pește gras
Acizii grași de Omega 3 reprezintă un acid gras esențial pentru organism.
Ajută la scăderea inflamației în organism și pot promova la scăderea agregării plachetare a sângelui.
Acizii de Omega 3 sunt asociați cu multe beneficii pentru sănătate, iar riscul scăzut de dezvoltare a ridurilor este un asemenea beneficiu.
Omega 3 poate ajuta la protejarea colagenului împotriva descompunerii, ceea ce s-ar putea traduce în mai puține riduri.
Omega 3 poate ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de cancer de piele prin reducerea inflamației, precum poate contribui și la protejarea împotriva dezvoltării cancerului în celulele pielii.
Alimentele bogate în Omega 3 pot include peștele gras, uleiul de măsline și nucile.
Recomandările experților în sănătate indică consumul a 2 porții de pește gras pe săptămână, care pot include ton, somon, macrou, hering sau sardine.