Morcovi proaspăt culeși, o sursă excelentă de vitamina A
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Care sunt beneficiile vitaminei A extrase din alimente de calitate?

Vitamina A cuprinde mai mulți compuși: retinoizi, retinali, retinoli și carotenoizi. Diferența între diversele forme de vitamina A se face în funcție de proveniența acesteia: din alimente de origine animală sau vegetală. Corpul transformă carotenoizii din vegetale în vitamina A.

Vitamina A din alimentele de origine animală precum lactatele și carnea poate fi asimilată direct de către organism.

Vitamina A îndeplinește mai multe funcții esențiale, printre care: vederea, creșterea celulelor, protecția antioxidantă și imunitatea.

În țările dezvoltate, aportul insuficient de vitamina A este foarte rar întâlnit, însă situația este diferită în țările subdezvoltate.

Vitamina A este o vitamină solubilă în grăsimi și, la fel ca alte vitamine de acest tip, poate fi dăunătoare atunci când este asimilată în exces.

Consumul de cantități excesive de vitamina A preformată (nu din carotenoizi vegetali) poate să apară, de obicei, din cauza suplimentelor alimentare.

Sănătatea ochilor

Întrucât vitamina A face parte din structura ochilor, aceasta are un rol esențial în sănătatea acestora.

Vitamina A face parte din rodopsină, o proteină care se găsește în ochi și care absoarbe lumina. Vitamina A este necesară și pentru celulele din membrana corneei (1).

Unul dintre primele simptome ale deficitului de vitamina A este orbirea nocturnă, ochii neavând vitamina A pentru rodopsină.

Din păcate, se estimează că între 250.000 și 500.000 de copii orbesc anual din cauza deficitului de vitamina A (2).

Beneficiul vitaminei A este că ajută ochii să absoarbă lumina necesară vederii. Deficitul de vitamina A poate duce la orbire.

Cu toate acestea, consumul de vitamina A nu poate ajuta la îmbunătățirea vederii. Altfel spus, consumând multe alimente bogate în vitamina A nu înseamnă că vei putea să scapi de ochelari sau de lentilele de contact.

Regenerarea celulelor

Vitamina A este necesară pentru creșterea și diferențierea celulelor (crearea de celule noi). Din această motiv, vitamina A este esențială pentru dezvoltarea embrionară și formarea de organe.

Este important ca femeile însărcinate, sugarii și copiii să respecte normele zilnice recomandate privind aportul de vitamina A.

Pe de altă parte, femeile însărcinate trebuie să știe că un aport în exces de vitamina A preformată poate crește riscul de apariție a unor probleme la naștere.

Dozele suplimentare de vitamina A preformată de până la 10.000 UI sunt considerate a fi sigure pentru sarcină, dar este bine să consulți medicul înainte de a lua suplimente cu vitamina A atunci când ești însărcinată.

Protecție prin antioxidanți

Vitaminele A , C și E sunt considerate nutrienți cu proprietăți antioxidante. Aceasta înseamnă că vitamina A poate ajuta la protejarea celulelor corpului de deteriorarea datorată celulelor cancerige, toxinelor și oxidării.

Studiile de laborator au arătat că vitamina A poate să scadă riscul de îmbolnăvire cu cancer. Chiar dacă există astfel de studii, totuși, cercetările asupra omului au arătat că aportul suplimentar de vitamina A nu poate reduce riscul de apariție a cancerului.

Unele studii au arătat că un aport crescut de fructe și legume, care sunt surse de carotenoizi, pot să conducă la o scădere a incidenței cancerului pulmonar.

Cu toate acestea, studiile nu au confirmat un rol protector al suplimentelor de vitamina A și nici vreoo reducere a riscului de îmbolnăvire cu cancer.

Imunitatea

O recenzie din 2008 (3) sugerează că vitaminele A și D au un rol crucial în sănătatea sistemului imunitar. Vitamina A poate avea mai multe roluri în sistemul imunitar, cum ar fi activarea limfocitelor, diferențierea celulelor T helper și producerea de anticorpi.

Deficiența de vitamina A este, de asemenea, asociată cu o slăbire a sistemului imunitar și poate crește riscul apariției unor infecții.

Chiar dacă deficiența cronică de vitamina A este rară în țările dezvoltate, deficiența ușoară de vitamina A poate să apară, în special la sugari și copii.

Deficiențele ușoare la copii ar putea crește riscul de boli respiratorii și diaree.

Top alimente ce conțin vitamina A

Fructele și legumele portocalii și galbene, cum sunt cartofii dulci, morcovii, mango-ul și dovleacul, sunt foarte bogate în beta-caroten, pe care organismul îl transformă în vitamina A.

De fapt, un cartof dulce oferă peste 500% din doza zilnică recomandată de vitamina A. Legumele verzi sunt, de asemenea, surse bogate de beta-caroten.

Unele dintre cele mai concentrate surse de vitamina A preformată au ca sursă ficatul.

De exemplu, consumul de 90 grame de ficat de vită oferă peste 400% din doza zilnică recomandată de vitamina A.

Vitamina A se găsește și în lactate, ouă, pește gras, leguminoase și cereale fortificate.

De câtă vitamina A ai nevoie?

Doza zilnică recomandată de vitamina A pentru femeile sub 50 de ani este de 700 mcg de echivalenți ai retinolului (RAE) și 900 mc RAE pentru bărbați.

Femeile însărcinate și care alăptează au nevoie de o doză zilnică mai mare, din cauza cererii mai mari de creștere celulară.

RAE poate fi obținut din beta-caroten sau vitamina A preformată, provenind de la alimente de origine animală.

Datele sugerează că majoritatea oamenilor din SUA obțin un aport adecvat de vitamina A din dietă. Cu toate acestea, țările în curs de dezvoltare au o incidență mai mare a deficienței de vitamina A.

Riscuri aferente excesului de vitamina A

Riscul de a avea un aport prea mare de vitamina A poate să apară doar din cauza surselor preformate de vitamina A. Dacă vei consuma morcovi sau alte legume și fructe nu trebuie să-ți faci griji cu privire la un aport în exces al acestei vitamine.

De obicei, principala preocupare ar fi consumul, într-o perioadă scurtă de timp, a unor doze foarte mari de vitamina A din suplimente.

În general, nivelul de toxicitate se consideră atunci când, pe termen lung, aportul este de 10 ori mai mare decât dozele recomandate.

În prezent, UL pentru vitamina A preformată este de 3.000 mcg.

O preocupare specială este pentru femeile însărcinate, cărora li se pot administra doze în exces de vitamina A, ceea ce poate crește riscul de probleme la naștere.

Femeile însărcinate au nevoie de suficientă vitamină A, dar nu de aporturi extreme. Dacă ai întrebări cu privire la aportul de vitamina A și sarcină, discută cu medicul specialist.

Concluzie: Vitamina A

Vitamina A are mai multe roluri fundamentale în organism. Unul dintre cele mai importante roluri este legat de celulele din ochi, vitamina A fiind o parte importantă a vederii.

Vitamina A este, de asemenea, necesară pentru crearea și formarea de noi celule în organism astfel încât poate juca un rol critic în perioadele de creștere și dezvoltare.

Vitamina A este considerată un antioxidant deoarece protejează celulele de deteriorare și este importantă pentru imunitate.

Majoritatea oamenilor din țările dezvoltate au un aport adecvat de vitamina A. Consumul de fructe și legume de culoare galbenă și portocalie reprezintă un mod ușor de a-ți crește aportul de vitamina A.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ulei din boabe de soia

Este sănătos uleiul de soia?

Uleiul de soia este fabricat din boabele de soia. Uleiul de soia este un ulei utilizat în produsele alimentare procesate și în industria alimentară, deoarece