Mierea a fost considerată un antidot de către multe culturi de mii de ani. Deși mierea poate furniza unele beneficii pentru sănătate, este considerată în continuare o sursă de zahăr adăugat. Multe organizații din domeniul sănătății de la nivel mondial, recomandă limitarea aportului de îndulcitori adăugați, deoarece dietele celor mai mulți adulți sunt adesea bogate în zahăr adăugat.
Folosirea mierii în locul altor îndulcitori ar putea oferi o sursă de antioxidanți și alte beneficii pentru sănătate, în comparație cu zahărul obișnuit de masă, dar asta nu înseamnă că mierea ar trebui consumată în cantități mari sau prea des.
Iată câteva beneficii potențiale ale mierii și cum puteți alege tipul de miere care este cel mai potrivit pentru dumneavoastră.
Proprietăți antibacteriene
Mierea conține un tip specific de proteină, beta defensin-1, care poate fi responsabilă pentru combaterea bacteriilor, conform unui studiu de specialitate din 2010. Mierea are, de asemenea, o disponibilitate redusă a apei și un pH scăzut, care inhibă creșterea bacteriilor. Aplicarea mierii pe răni este o modalitate de reducere a riscului de infecție, folosită de secole. Aplicarea mierii crude pe răni poate chiar ajuta la accelerarea refacerii țesuturilor conform unor cercetări din domeniu.
Chiar dacă mierea are proprietăți antimicrobiene, ea poate să nu fie un înlocuitor adecvat pentru antibiotice. Un studiu din 2013 a sugerat faptul că utilizarea mierii în locul antibioticelor nu a indicat nici o diferență semnificativă la subiecții de cercetare în intervalul de timp trecut până la prima infecție. Înainte de a utiliza mierea pentru tratament sau prevenirea bolilor, consultați un medic.
Antioxidanți
Mierea este bogată în antioxidanți specifici numiți flavonoizi. Antioxidanții din alimente pot oferi protecție celulelor corpului cauzate de radicalii liberi. Deteriorarea cauzată de radicalii liberi poate crește riscul de boli cardiovasculare, unele tipuri de cancer și alte boli cronice.
O analiză din 2011 a beneficiilor mierii pentru sănătate, sugerează că antioxidanții din miere pot oferi protecție specifică împotriva bolilor cardiovasculare. Mierea poate reduce riscul de boli cardiovasculare, protejând colesterolul lipoproteinelor cu densitate mică (LDL) de oxidare și ajutând vasele de sânge să se dilate, ceea ce poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale.
Sănătatea digestiei
Tratarea problemelor de digestie cu miere este o altă tehnică folosită de secole. Mai exact, mierea crudă poate fi utilă în tratarea refluxului gastroesofagian. Mierea poate ajuta, de asemenea, la reducerea numărului bacteriilor specifice, asociate cu ulcerul peptic, H. pylori.
Mierea este compusă în mare parte din carbohidrați și conține un tip specific de carbohidrați numiți oligozaharide. Aceste oligozaharide din miere acționează ca un prebiotic, care este alimentul de bază al unor bacterii benefice din colon. Ingerarea unei cantități suficiente de prebiotice poate favoriza creșterea bacteriilor probiotice, ceea ce poate avea numeroase efecte pozitive asupra sănătății.
Rețineți că mierea este, de asemenea, compusă în principal din fructoză monozaharidică. Ingerarea unor niveluri ridicate de fructoză poate avea un efect laxativ.
Tratarea alergiilor
Consumul de miere crudă produsă local poate fi avantajos în reducerea simptomelor alergiilor sezoniere. Unele cercetări indică chiar că mierea poate ajuta cu simptomele de tuse mai eficient decât medicamentele convenționale prescrise împotriva tusei.
Polenul este un factor declanșator obișnuit pentru alergii, iar consumul de miere cu o cantitate mică de polen de la albine poate ajuta la desensibilizarea unui răspuns alergic în organism. Mierea crudă ar conține urme de polen, în timp ce mierea tratată termic nu.
Rețineți, unele autorități din domeniul sănătății avertizează că ingerarea mierii crude pentru tratamentul sau prevenirea alergiilor poate fi riscantă, deoarece nu există nici o modalitate de a determina exact cât de mult polen va fi în mierea crudă. Consumul de miere crudă are riscul de a declanșa o reacție alergică dacă nivelurile de polen sunt ridicate. Discutați cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a încerca să folosiți mierea crudă pentru tratamentul alergic.
Posibile riscuri cauzate de consumul de miere
Mierea crudă poate avea în special anumite beneficii pentru sănătate, așa cum sunt enumerate mai sus. Cu toate acestea, mierea crudă, deoarece nu este pasteurizată, poate fi o sursă potențială de boli transmise prin alimente. Este posibil ca persoanele care au imunitatea compromisă să nu beneficieze de ingerarea de miere crudă sau de alte surse de hrană cu potențiale boli de origine alimentară. Mierea pasteurizată a fost tratată termic și poate fi considerată ca reprezentând un risc mai puțin probabil de boli transmise prin alimente.
Nu se recomandă administrarea de miere crudă sugarilor cu vârsta sub 12 luni, deoarece aceștia sunt expuși riscului de a contracta toxina care provoacă botulism, care le poate pune viața în pericol. De asemenea, rețineți că mierea vândută în magazinele alimentare poate să nu fie miere pură. Uneori mierea este amestecată cu sirop de porumb bogat în fructoză sau alți îndulcitori. Pentru obținerea de valori nutritive maxime, cumpărați miere de la o sursă renumită, care să folosească miere 100% reală.
Dacă aveți probleme cu glicemia sau sunteți expuși riscului de diabet, discutați cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a adăuga miere în dieta dumneavoastră.
Concluzie
Mierea a fost folosită de secole în diferite culturi ca modalitate de tratament pentru multe afecțiuni. Unele cercetări recente sugerează faptul că mierea brută poate avea un efect pozitiv asupra unor tulburări digestive, poate ajuta la reducerea riscului de alergii sezoniere, fiind în acelați timp și o sursă de antioxidanți în dietă. Cu toate acestea, trebuie desfășurate mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin impactul mierii crude asupra organismului, precum și a diferitelor alte tipuri de miere.
În general, mierea ar trebui să fie sigură pentru consum. Cu toate acestea, persoanele care au sistemul imunitar compromis sau prezintă risc de diabet, trebuie să consulte un profesionist din domeniul sănătății înainte de a adăuga miere în dietă.