Legături de morcovi proaspăt culeși
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Care sunt beneficiile consumului de morcovi pentru sănătate?

Morcovii reprezintă una dintre cele mai consumate legume la nivel global, fiind pe locul 2 după cartofi. Cel mai probabil, atunci când se gândesc la morcovi, majoritatea indivizilor își imaginează gustul dulce, textura crocantă și culoarea portocalie a morcovilor clasici. Însă, profilul aromelor poate varia, la fel ca și culoarea morcovilor, aceștia fiind disponibili și în variante colorate în galben, mov sau alb.

Unul dintre cele mai cunoscute beneficii pentru sănătate al morcovilor, este reprezentat de susținerea și promovarea sănătății ochilor. Un compus din morcovi numit carotenoidă, furnizează o sursă semnificativă de antioxidanți, care pot proteja ochii și alte celule ale corpului de deteriorarea cauzată de diferiți agenți cancerigeni.

De fapt, o dietă bogată în fructe și legume ce conțin carotenoide, este asociată cu un risc redus de cancer.

Pe lângă faptul că sunt bogați în beta-caroten (o formă a vitaminei A), morcovii furnizează și fibre, potasiu, vitamina B, vitamina C și cantități mici de fier și magneziu.

O dietă bogată în fructe și legume este recomandată pentru menținerea unei stări generale bune de sănătate, precum și pentru reducerea riscului de dezvoltare a bolilor cronice.

Adăugarea de morcovi în dieta dumneavoastră este recomandată, cu mențiunea să vă asigurați că veți consuma o varietate de legume pentru beneficii optime pentru sănătate.

Singura preocupare pe care o puteți avea atunci când mâncați prea mulți morcovi este că pielea dumneavoastră se poate transforma într-o nuanță ușor portocalie. Cu toate acestea, acest lucru nu este considerat dăunător pentru sănătate.

Morcovii și riscul redus de cancer

Studiile au arătat că o dietă bogată în carotenoide, obținute din fructe și legume, este asociată cu un risc redus pentru cancerul pulmonar și cel de stomac.

Recomandările actuale sugerează obținerea carotenoidelor din surse alimentare și nu din suplimente.

Un studiu din 2013 efectuat pe subiecți fumători de sex masculin, a relevat faptul că suplimentele de alfa-tocoferol (vitamina E) au scăzut riscul de cancer de prostată, în timp ce suplimentele de beta-caroten au fost asociate cu un risc crescut de cancer pulmonar și mortalitate.

Un studiu din 2014 a analizat concentrațiile din sânge de vitamina E și beta caroten la supraviețuitorii de cancer.

Cercetătorii au descoperit faptul că niveluri mai mari de beta-caroten și vitamina E, au fost asociate cu o rată mai mare de supraviețuire a bolnavilor de cancer.

Cercetătorii au concluzionat din acest studiu că un aport mai mare de nutrienți, furnizat de regimul alimentar înainte de diagnosticarea cu cancer, poate contribui la șansele de supraviețuire a bolnavilor de cancer.

Desigur, consumul unei cantități mari de morcovi nu poate garanta absența cancerului din organism.

Există mulți factori care contribuie la dezvoltarea cancerului, dieta alimentară fiind doar o modalitate de a influența riscul de dezvoltare.

Majoritatea studiilor și organizațiilor medicale recomandă consumul unui aport ridicat de fructe și legume bogate în carotenoide (precum morcovii) pentru a ajuta la reducerea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

Cu toate acestea, rețineți că suplimentele nu pot oferi aceleași beneficii, pe care nutrienții din regimul alimentar le asigură.

Morcovii și sănătatea ochilor

O cană de morcovi tocați furnizează peste 400% din necesarul zilnic de vitamina A. Această vitamina A provine din beta-caroten, fiind versiunea vegetală a vitaminei A.

Vitamina A este necesară pentru sănătatea sistemului imunitar, ochi și pentru producția de noi celule. Rolul vitaminei A pentru ochi este foarte important; de fapt, dacă nu obțineți suficientă vitamina A din surse alimentare puteți ajunge la deficiențe de vedere.

Vitamina A ajută la formarea unei părți a ochiului numită rodopsină. Rodopsina este necesară pentru absorbția luminii, pentru a ne ajuta să vedem în întuneric.

O deficiență de vitamina A poate duce la nictalopie (orbire nocturnă), care la rândul ei, ar putea duce la orbire totală.

Deficitul de vitamina A este rar în țările dezvoltate, însă anumite părți ale lumii slab dezvoltate încă se luptă cu deficiența de vitamina A.

Deoarece morcovii sunt atât de bogați în vitamina A, pot fi uneori promovați ca fiind capabili să-i ajute pe cei care îi consumă, să vadă mai bine.

Cu toate acestea, consumul unei cantități mai mari de morcovi nu poate rezolva problemele de vedere, la fel cum nu vă poate ajuta să nu mai purtați ochelari.

Obținerea unei cantități suficiente de beta-caroten, luteină și zeaxantină, care sunt alți doi antioxidanți furnizați de alimente, ar putea contribui la reducerea riscului de degenerescență maculară, legată de înaintarea în vârstă.

Consumul de morcovi poate ajuta la evitarea orbirii nocturne, cauzate de deficitul de vitamina A, și a degenerescenței maculare, legate de vârstă, dar nu vă poate ajuta să vă îmbunătățiți vederea.

Morcovii au un conținut ridicat de zahăr?

Uneori, oamenii evită morcovii, deoarece au auzit că pot fi bogați în zahăr.

Este adevărat, morcovii tind să fie o legumă ce conține mai mult amidon, precum porumbul sau cartofii. De asemenea, au indice glicemic relativ ridicat.

Indicele glicemic este o modalitate de a măsura efectul pe care un aliment îl va avea asupra glicemiei din sânge, după consum.

Asta înseamnă că ar trebui să evitați morcovii, deoarece au un conținut ridicat de zahăr? În mod clar, nu.

Indicele glicemic este un instrument de măsurare a efectului asupra glicemiei, dar uneori poate fi înșelător.

Da, morcovii au un indice glicemic ridicat, dar sarcina glicemică a morcovilor este, de fapt, mult mai mică. Sarcina glicemică ia în considerare dimensiunea de servire a unui aliment.

Experții în sănătate sugerează faptul că ar fi necesare aproximativ 6 sau 7 porții de morcovi, pentru a avea un impact similar asupra zahărului din sânge, ca un sfert de cană de zahăr.

Consumul a 1-2 porții de morcovi la un moment dat, este o cantitate mult mai rezonabilă de servire, care oricum, probabil, va fi parte a unei mese ce conține și alte alimente.

Acest lucru poate reduce și creșterea glicemiei după masă.

Pe lângă conținutul de carbohidrați, morcovii ar putea afecta reglarea glicemiei în alt mod.

Fitochimicele din morcovi ar putea juca, de asemenea, un rol benefic în reglarea zahărului din sânge.

Dacă luați medicamente pentru probleme legate de insulină sau de nivelul de zahăr din sânge, asigurați-vă că vă consultați cu medicul dumneavoastră, înainte de a crește aportul de morcovi.

Adăugarea de morcovi la o dietă controlată de carbohidrați poate fi cauza modificării aportului alimentar și/sau a medicamentelor pentru controlul glicemiei.

Concluzie: consumul de morcovi are efecte pozitive asupra sănătății

Pentru beneficii optime pentru sănătate, morcovii trebuie consumați cu o varietate de alte fructe și legume în cadrul unei diete echilibrate.

Unele studii sugerează că consumul unei diete bogate în carotenoide, obținute din fructe și legume, ar putea scădea riscul de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer.

Morcovii sunt o sursă concentrată de carotenoide și pot ajuta la protejarea celulelor de daunele cauzate de diferiți factori cancerigeni.

Morcovii au un conținut foarte mare de beta-caroten, care este un precursor al vitaminei A. Vitamina A este necesară pentru sănătatea ochilor, funcția imunitară și crearea de noi celule în organism.

Deși consumul de morcovi nu vă va îmbunătăți vederea, poate, totuși, să ajute la protejarea celulelor ochilor de deteriorarea ce are loc în timp, care ar putea duce la degenerescență maculară.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Tânără zâmbește larg servind o ceașcă de cafea

De ce este sănătoasă fericirea?

Fericirea nu constă doar într-o stare de mulțumire și satisfacție sau într-un grad ridicat de optimism, unele cercetări de specialitate sugerând că fericirea poate avea

Barbat care alearga pe sosea.

E bine să alergi în fiecare zi?

Alergarea poate fi o formă excelentă de antrenament deoarece arde calorii, consolidează mușchii picioarelor și poate ajuta la ameliorarea stresului mental. Antrenarea pentru o cursă

Barbat cu durere la genunchi

Ar trebui să nu mă antrenez azi?

În majoritatea cazurilor în care te întrebi dacă să faci antrenament sau nu, probabil că ar trebui să-l faci. Dacă nu ești sigur asupra antrenamentului,