Cartofi dulci și cartofi yams scoși la vânzare pe taraba unei piețe

Care este diferența nutrițională dintre cartofii dulci și cartofii yams?

Cartofii yams și cartofii dulci sunt folosiți în mod special în Statele Unite. Cartofii yams sau cartofii dulci sunt tuberculi asemănători cartofilor, aceștia având o culoare mai portocalie și o aromă ușor dulce. Dacă călătorești în Caraibe, Africa sau părți din Asia, cartofii yams vor arăta foarte diferit.

Cartofii yams sunt cultivați cu adevărat în aceste regiuni ale lumii și sunt diferiți de cei pe care îi găsești în multe magazine alimentare.

Unele magazine specializate pot avea cartofi yams din aceste părți ale lumii, dar multe magazine alimentare aduc cartofi dulci, uneori etichetați ca yams.

De ce cartofii dulci se numesc yams în Statele Unite ale Americii?

Potrivit Cooking Light (1), cartofii dulci albi au ajuns în Statele Unite înainte de cartofii dulci portocalii.

La sfârșitul anilor 1800, cartofii dulci portocalii au fost numiți yams, nume care își avea originile în cuvântul african „nyami”, care înseamnă a mânca.

Cartofii dulci portocalii sunt des confundați cu cei yams, iar aceia mai fermi, mai ușori, sunt considerați cartofi dulci.

Diferențele nutriționale între diferitele tipuri de cartofi dulci, fie ei portocalii sau de o culoare mai deschisă, sunt minime.

Atunci când comparăm cartofii dulci cu cei yams, există diferențe semnificative.

Cartofii yams sunt de culoare albă și au mai mult amidon decât cartofii dulci.

Vitamina A

O porție de cartofi dulci portocalii tăiați în cubulețe furnizează peste 300% din valoarea zilnică necesară de vitamina A. Cartofii dulci sunt una dintre cele mai importante surse de vitamina A.

Vitamina A din cartofii dulci, la fel ca în cazul tuturor plantelor, provine de fapt din beta-caroten.

Beta carotenul acționează ca un puternic antioxidant care poate proteja celulele împotriva deteriorării cauzate de bolile cronice.

Pot exista mici diferențe între nivelurile de vitamina A din cartofii dulci, dar toate soiurile de cartofi dulci furnizează vitamina A din beta-caroten.

În general, cu cât fructele sau legumele sunt mai portocalii, cu atât este mai mare cantitatea de beta-caroten.

Prin urmare, cartofii dulci portocalii sunt cea mai mare sursă de vitamina A.

Potasiu

Cartofii dulci, ca și alte fructe și legume, sunt o sursă importantă de potasiu.

O porție de cartof dulce oferă aproximativ 12% din valoarea zilnică necesară de potasiu.

Această cantitate este probabil similară pentru toate tipurile de cartofi dulci sau yams. Există multe beneficii asociate unei diete bogate în potasiu.

Unul dintre beneficiile principale ale potasiului este faptul că poate ajuta la menținerea nivelului scăzut al tensiunii arteriale.

Majoritatea americanilor nu beneficiază de suficient potasiu din alimente, astfel încât introducerea mai multor cartofi dulci (indiferent de soi) și a altor fructe și legume în dieta dumneavoastră poate ajuta la creșterea aportului de potasiu.

Antioxidanți

Pe lângă beta-caroten, cartofii dulci oferă antioxidanți importanți, precum vitamina C și antocianine (2).

Cartofii dulci portocali conțin cantități mai mari de beta-caroten, dar soiurile de cartof dulce mov au niveluri mai mari de antocianine.

Acești antioxidanți din alimente pot ajuta la scăderea inflamației în organism și pot ajuta la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi: boli de inimă, accident vascular cerebral și anumite tipuri de cancer (3).

Conținut de calorii

Cartofii dulci sunt considerați un aliment bogat în calorii; o porție de cartof dulce oferă aproximativ 100 de calorii.

Cu aceste 100 de calorii, obțineți fibre și multe vitamine și minerale .

Cartofii dulci și cartofii yams nu conțin grăsimi și nu afectează nivelul colesterolului.

Conținutul de calorii dinte cartofii yams și cartofi dulci poate varia ușor, dar nu există nicio diferență semnificativă între aceste două tipuri.

Ambele soiuri sunt considerate alimente scăzute în calorii, dar bogate în nutrienți.

Indicele glicemic

Cartofii, cartofii dulci și cei yams sunt considerați ca fiind în primul rând o sursă de carbohidrați.

Alimentele bogate în carbohidrați pot afecta nivelul glicemiei în funcție de cantitatea consumată.

În general, cu cât un aliment are un conținut mai ridicat de carbohidrați simpli, cu atât este mai mare indicele glicemic al alimentului.

Alimentele care au un indice glicemic ridicat pot influența cel mai mult nivelul glicemiei, ceea ce poate declanșa o declanșare puternică de insulină în vasele de sânge.

Există câteva consecințe negative asociate consumului de alimente care au un indice glicemic ridicat.

Alimentele care au un indice glicemic ridicat, precum băuturile îndulcite sau dulciurile, au o valoare nutritivă mică și sunt în principal surse de calorii goale.

Trebuie cartofii dulci evitați din cauza faptului că au un conținut ridicat de carbohidrați?

De fapt, lăsând la o parte denumirea lor, cartofii dulci nu sunt considerați un aliment cu un indice glicemic ridicat (4).

Acest lucru înseamnă că introducerea de cartofi dulci în dietă nu îți va modifica nivelul glicemiei.

Mai mult decât atât, unele cercetări sugerează chiar că introducerea cartofilor dulci în dieta dumneavoastră poate fi benefică pentru controlul nivelului glicemiei.

Ceea ce ajută cartofii dulci să aibă un indice glicemic mai mic este conținutul de fibre.

Alimentele bogate în fibre au un indice glicemic scăzut, deoarece fibra ajută la încetinirea absorbției glucozei în fluxul sanguin.

Concluzie: Mănânci cartofi dulci sau yams?

Chiar dacă în unele magazine alimentare se găsesc cartofi cu o etichetă pe care scrie yams, cel mai probabil acela este un soi de cartof dulce.

Cartofii yams reali sunt cultivați în Caraibe sau în anumite zone din Africa sau Asia. Sunt mai bogați în amidon și mai mari decât cartofii dulci obișnuiți.

Cartofii dulci portocalii pot fi etichetați drept cartofi dulci sau yams, iar cartofii dulci de culoare deschisă sunt văzuți drept cartofi dulci.

Cartoful dulce cu miez portocaliu este considerat un cartof mai moale decât cartofii dulci de culoare deschisă.

Cartofii dulci portocalii pot fi de asemenea considerați ușor mai dulci decât alte tipuri de cartofi dulci.

Pe lângă aceste diferențe între tipurile de cartofi dulci, din punct de vedere nutrițional aceștia sunt destul de similari.

Toți cartofii dulci constituie o sursă de antioxidanți, potasiu, minerale și fibre.

Cartofii dulci portocalii au niveluri mai mari de beta-caroten, ceea ce înseamnă că nivelurile de vitamina A vor fi mai mari.

Orice tip de cartof dulce poate face parte dintr-o dietă sănătoasă. Încercați să încorporați diferite tipuri de cartofi dulci pentru a vedea care soiuri funcționează cel mai bine pentru rețetele dumneavoastră.

Cartofii dulci pot adăuga, de asemenea, o pată de culoare diferită și un profil antioxidant ușor diferit, contribuind cu antocianine la dieta ta.

Verifică preț complex vitamine și minerale aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *