Folatul se găsește, în mod natural, în legume cu frunze verzi închise, sparanghel, avocado, leguminoase, alune, ouă, păsări de curte, pește, precum și în multe fructe și legume. Când folatul este fabricat sintetic și este adăugat la alimente sau într-un supliment, se numește acid folic. Folatul și acidul folic au aceleași funcții în organism.
Folatul este necesar pentru sinteza ADN-ului și ARN-ului necesare pentru divizarea celulelor, formarea globulelor roșii, sistemul nervos, poate să scadă riscul de apariție a bolilor cardiovasculare și neurale, în timpul sarcinii.
În 1998, FDA a cerut ca acidul folic să fie adăugat produselor din cereale îmbogățite, cum ar fi pâinea, müsli, pastele și făina. La aceste produse s-a adăugat acid folic pentru a crește cantitatea ingerată de consumatori, din acest compus, și pentru a reduce riscul de defecte ale tubului neural, la femeile însărcinate.
Femeile însărcinate și alte grupuri de consumatori sunt expuse riscului de a nu avea suficient folat, dar majoritatea adulților sănătoși obțin, în general, din alimente, un aport adecvat de folat.
Modul în care organismul tratează folatul din alimente este puțin diferit, față de acidul folic. În general, deși au aceleași funcții în organism, absorbția acestora este diferită și există unele riscuri potențiale, de a obține prea mult acid folic suplimentar.
Conținut:
Diferența chimică
Compoziția chimică a folatului este puțin diferită de cea a acidului folic. Folatul din alimente se poate găsi în diverse poliglutamate, iar acidul folic are un acid glutamic (1). Diferite forme de folat din alimente sunt transformate, în intestinul subțire, în tetrahidrofolat (THF), care intră în descompunerea metabolică.
Când este necesar suplimentul pe bază de acid folic?
Acesta este recomandat femeilor însărcinate, pentru suplimente cu folat / acid folic și, de aceea, vitaminele tip prenatal conțin folat. Fătul, care trece printr-o diviziune celulară rapidă, are nevoie de o cantitate mai mare de folat.
Dacă nu este disponibil suficient folat, pot apărea defecte ale tubului neural. Femeile de culoare, non-hispanice, au un risc mai mare de aport inadecvat, în comparație cu alte femei.
Conform datelor NHANES din 2003-2006, majoritatea americanilor au un aport adecvat de folat, prin dietă. Un supliment de acid folic poate fi necesar persoanelor subnutrite sau care nu au un aport suficient de nutrienți, prin dietă.
Deficitul de folat poate fi cauzat de aportul alimentar inadecvat sau de problemele de malabsorbție. Excesul de alcool poate interacționa, de asemenea, cu absorbția folatului.
Poți avea un aport prea mare de folat sau de acid folic?
Aproximativ 35% dintre adulți iau suplimente de vitamine cu acid folic, iar adulții între 51 și 70 de ani pot să aibă mai mare nevoie de suplimente cu acid folic.
Această grupă de vârstă este, de asemenea, cel mai expusă riscului de a avea un aport prea mare de folat. Nu este nici o problemă dacă ai un aport prea mare de folat, din alimente, în schimb, există o limită superioară recomandată pentru acidul folic. Limita maximă recomandată pentru acid folic este de 1.000 mcg, la adulți.
Dacă cineva consumă o mulțime de suplimente diverse și mănâncă alimente îmbogățite cu acid folic, ar putea să depășească limita maximă, stabilită pentru acidul folic. Acidul folic poate, de asemenea, să interacționeze cu diverse medicamente, așa că trebuie să discuți cu medicul, dacă urmezi o medicație și dorești să știi mai multe despre suplimentele cu acid folic (2).
Dacă iei, zilnic, mai multe suplimente, verifică nivelurile de acid folic și asigură-te că acestea sunt sub valoarea de 1.000 mcg.
O îngrijorare importantă, în cazul depășirii limitei maxime zilnice pentru acidul folic, este faptul că poate masca un deficit de vitamina B12. Atât B12, cât și folatul, ajută la formarea globulelor roșii, dar dacă ai un aport de folat în exces și un deficit de B12, pentru o perioadă îndelungată de timp, aceasta ar putea duce la afectarea nervilor.
Diferența dintre folat și acid folic, pentru absorbție
Folatul din alimente este absorbit prin transport activ și este transformat în THF, pe care organismul îl poate metaboliza. La ingerarea acidului folic, acesta este absorbit pasiv și trimis la ficat, unde este nevoie de o enzimă specială, pentru a-l modifica în THF.
Cu toate acestea, întrucât în ficat există doar o cantitate redusă din această enzimă, administrarea de suplimente de acid folic ar putea duce la niveluri ridicate de acid folic nemetabolizabil, în fluxul sanguin (3).
Folatul din alimente poate fi reglat în sus sau în jos pentru absorbție, în funcție de nevoia organismului. Cu toate acestea, cea mai mare parte a acidului folic va fi absorbită și trimisă la ficat, indiferent de nevoia organismului.
Diferența dintre folat și acid folic, pentru riscul de cancer
Există o asociere inversă între nivelul de folat și riscul de apariție a unor tipuri de cancer, ceea ce sugerează faptul că folatul poate avea un rol în prevenirea creșterii celulelor canceroase (4). Ceea ce este mai puțin clar este efectul suplimentării acidului folic, asupra riscului apariției cancerului.
Unele studii de specialitate nu au găsit nicio corelație între creșterea acidului folic și riscul de cancer, iar unele studii au arătat chiar un risc crescut de apariție a cancerului, odată cu suplimentarea acidului folic.
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a clarifica riscurile sau beneficiile suplimentelor de acid folic, în legătură cu apariția cancerului.
Întrucât acidul folic este absorbit pasiv și trimis la ficat, spre a fi modificat, acidul folic, care nu se transformă într-un THF util pentru metabolism și intră în fluxul sanguin, poate avea un impact asupra dezvoltării cancerului.
Întrucât există incertitudini privind legătura dintre consumul ridicat de acid folic și riscul de cancer, se recomandă ca suplimentele cu acid folic să fie utilizate cu prudență, în special dacă discutăm despre persoane care au un istoric privind anumite tipuri de cancer.
Concluzie
Folatul se găsește în mai multe alimente și nu există vreo problemă cu privire la obținerea de prea mult folat, din alimente. Cu toate acestea, unele persoane pot fi expuse riscului de a avea un deficit de folat, din dietă – în special femeile însărcinate și persoanele subnutrite.
Suplimentul de acid folic poate acoperi nevoile de folat, după caz.
Acidul folic este ușor diferit, față de folat, fiind absorbit diferit, în intestinul subțire. Există o limită zilnică maximă pentru acid folic, de 1.000 mcg, dar nu există o limită similară pentru aportul de folat, din alimente.
Aportul prea mare de acid folic ar putea masca o deficiență de B12, iar impactul asupra riscului de cancer nu este suficient de bine înțeles. Acidul folic poate interacționa și cu anumite medicamente.