Intră într-un magazin alimentar și vei găsi o sumedenie de alimente, cu diverse etichete. Dacă ești atent la informațiile de pe etichetele alimentelor poți cumpăra mâncare mai sănătoasă.
Există multe alte informații pe etichetele alimentelor, printre care „conținut redus de grăsimi”, „bogat în fibre”, „conține substanțe organice” și „100% natural”. Aceștia sunt doar câțiva dintre termenii pe care companiile alimentare le pot adăuga pe etichetele alimentelor.
Ce înseamnă aceste fraze ce atrag clienții? Alimentele ecologice sunt mai sănătoase?
Conform cercetărilor din Raportul consumatorului (1), mai mult de jumătate dintre consumatori caută alimente cu înscrisul „natural”.
Conform articolului din The Guardian, apărut în februarie 2017 (2), cererea de produse alimentare ecologice se află la cea mai ridicată cotă din istoria sa.
Odată cu creșterea cererii pentru alimente mai sănătoase, numărul celor care caută produse alimentare naturale și ecologice este în creștere.
Cu toate acestea, este important să știm ce înseamnă cu adevărat acești termeni și dacă aceste produse oferă, într-adevăr, beneficii pentru sănătate.
Conținut:
Ce înseamnă că un aliment este organic?
În SUA, dacă regăsiți pe eticheta unul aliment termenul de „organic”, atunci trebuie să respecte standardele USDA.
Certificarea drept produs organic înseamnă că produsele alimentare sunt cultivate pe pământ fără îngrășământ sintetic, pesticide sau alte substanțe interzise timp de cel puțin 3 ani înainte de recoltare.
Carnea organică provine de la animale care sunt crescute într-un mediu natural, hrănite 100% cu mâncare sau furaje organice, fără a li se administra antibiotice sau hormoni (3).
De asemenea, alimentele organice nu conțin organisme modificate genetic (OMG).
Expresia „preparată cu ingrediente organice” poate fi adăugată doar pe alimente care conțin cel puțin 70% ingrediente organice. Restul ingredientelor sunt cultivate convențional.
Ce beneficii există pentru sănătate dacă vei consuma alimente organice?
Specialiștii încă dezbat faptul că alimentele organice au beneficii mai mari pentru sănătate față de cele cultivate convențional.
Unele cercetări nu au indicat un beneficiu semnificativ în favoarea alimentelor ecologice, dar alte studii au ajuns și la alte concluzii.
De exemplu, un articol din 2012 (4) din Stanford Medicine sugerează că cercetările de la Universitatea Stanford nu au găsit dovezi că alimentele organice sunt mai hrănitoare în comparație cu alimentele cultivate convențional.
Cu toate acestea, o sinteză a rezultatelor realizată în 2014 (5), cumulând date din peste 300 de studii, a concluzionat: culturile organice au mai mulți antioxidanți și mai puțin reziduuri de pesticide, comparativ cu cele convenționale.
O altă meta-analiză, din 2014 (6), care a cumulat informații din 170 de studii, a ajuns la concluzia că laptele organic a avut niveluri mai mari de omega 3, antioxidanți și fier, însă ponderi mai mici de seleniu și iod față de cel obișnuit.
Cu toate acestea, unii cercetători sunt de părere că o cantitate mai mare de omega 3 comparativ cu laptele organic nu este semnificativă și acest lucru nu se va traduce printr-un beneficiu esențial pentru sănătatea organismului.
Când un aliment se consideră a fi „natural”?
Spre deosebire de certificarea organică, mențiunile precum „produs natural” de pe etichete nu au, de fapt, o definiție clară și nu implică vreo responsabilitate.
Utilizarea cuvântului „natural” pe etichetele produselor alimentare nu este reglementată de FDA sau de altă organizație guvernamentală.
Prin urmare, un produs alimentar ar putea să aibă inscripția „natural”, chiar dacă acesta conține și ingrediente artificiale.
Un raport al experților în domeniul alimentar (7) sugerează că oamenii nu trebuie să se lase păcăliți de etichetele alimentelor pe care scrie „natural”.
Totuși, există unele standarde privind conținutul alimentelor etichetate drept „naturale”.
Astfel, eticheta cu „natural” semnifică un aliment care este cultivat convențional sau organic.
Din păcate, nu înseamnă că ingredientele din aceste alimente sunt naturale; mâncarea ar putea avea, în continuare, ingrediente artificiale sau poate conține produse alimentare de sinteză.
Există avantaje clare pentru sănătate dacă optezi pentru alimente naturale?
Deoarece nu există reglementări privind utilizarea cuvântului „natural” pe ambalajele alimentare, nu există nici beneficii pentru sănătate clare dacă vei opta pentru alimente cu etichetă pe care este menționat cuvântul „natural”.
Alimentele naturale ar putea fi alimente sănătoase dar, desigur, pot fi alimente care nu sunt „naturale” așa cum scrie.
Centrul pentru știință în interes public (8) recomandă Congresului SUA să reglementeze etichetarea produselor „naturale”.
Permițând companiilor să eticheteze orice produse alimentar ca fiind natural, producătorii pot să-i înșele pe consumatori.
Alimentele organice și cele naturale nu sunt întotdeauna la fel de sănătoase
La fel cum un aliment etichetat drept ”natural” nu garantează că este un aliment sănătos, un altul ”organic” nu înseamnă că este neapărat mai sănătos.
Oamenii de știință nu sunt, întotdeauna, de acord dacă alimentele organice au mai multe beneficii pentru sănătate, față de cele cultivate convențional.
Unele studii sugerează că alimentele organice au nutrienți mai bogați, cum ar fi antioxidanții sau omega 3, dar nu toate cercetările au arătat că alimentele organice conțin mai mulți nutrienți.
Unii oameni de știință sugerează că diferențele dintre unele niveluri de nutrienți existente între alimentele convenționale și cele organice nu sunt semnificative. Pentru a elucida acest aspect sunt necesare cercetări suplimentare.
Dacă alegi alimente ecologice, din motive de sănătate sau de mediu, reține că nu toate sunt neapărat sănătoase.
Alimentele cu un conținut scăzut de nutrienți, precum chipsurile, prăjiturile sau alte gustări ambalate, pot avea o etichetă pe care scrie „natural” sau „organic”.
Aceasta nu înseamnă că aceste alimente sunt sănătoase.
Alimentele pot avea ingrediente cultivate organic, dar nu înseamnă că alimentele ambalate, cum ar fi chipsurile, sunt sănătoase.
Este important ce anume alegi să consumi, indiferent dacă alimentele sunt etichetate ca fiind naturale, organice sau în alt fel.
Experții în domeniul sănătății sugerează consumul mai multor fructe și legume și reducerea alimentelor procesate, ca fiind un comportament esențial pentru păstrarea sănătății, indiferent dacă alimentele sunt convenționale sau cultivate organic.
Concluzie: ce diferențe există între natural și organic?
Pe lângă eticheta nutrițională și lista de ingrediente de pe pachete, există mulți alți indicatori care ne pot atrage atenția.
Uneori, alimentele conțin afirmații legate de sănătatea produselor, cum ar fi etichete pe care scrie: nivel redus de grăsimi, conținut organic, natural etc.
Din păcate, uneori, aceste etichete suplimentare de pe alimente induc în eroare consumatorii.
Utilizarea termenului natural pe etichetele alimentelor nu este reglementată de FDA și nu are o definiție specifică.
Majoritatea oamenilor ar dori să creadă că alimentele etichetate drept natural sunt lipsite de ingrediente artificiale, dar acest lucru nu este întotdeauna adevărat.
Alimentele naturale nu înseamnă că sunt neapărat mai sănătoase.
Alimentele cu etichetă ”organic” trebuie să respecte reguli și reglementări mai stricte.
Alimentele organice certificate trebuie să fie lipsite de pesticide sintetice, îngrășăminte, OMG-uri, nămoluri reziduale, iradiere și trebuie să fie cultivate pe terenuri pe care nu au fost utilizat pesticide sintetice în ultimii trei ani.
Carnea care provine de la animale care sunt certificate organic au reglementări specifice privind hrana și utilizarea antibioticelor și hormonilor.