Atunci când apar, migrenele pot provoca dureri extrem de mari și simptome care cauzează, de regulă, imposibilitatea desfășurării unor activități. Migrenele afectează milioane de oameni; în Statele Unite, aproximativ 18% dintre femei și 6% dintre bărbați suferă de migrene.
Din păcate, nu se știu prea multe lucruri despre migrene, în ceea ce privește cauzele și care sunt cele mai bune tratamente. Migrenele pot să se declanșeze din multiple cauze, cum ar fi: stres, schimbări hormonale, sensibilități alimentare, schimbări în privința somnului, mediu, medicamente etc.
Deși sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege modul în care alimentele pot declanșa migrenele, unele cercetări (1) sugerează că anumiți compuși din alimente pot stimula eliberarea de imunoglobuline în sânge, iar acestea produc un efect de domino, care duce la apariția unei migrene.
Alte posibile motive ar putea fi faptul că unele alimente modifică echilibrul hormonilor din creier, de exemplu cel al serotoninei și epinefrinei, sau pot afecta chiar creierul (2).
Conform WebMD (3), pentru ca un aliment să fie un declanșator al unei migrene, aceasta trebuie să apară în termen de 12-24 de ore de la momentul ingerării.
Deși există multe diferențe între indivizi, alimentele care produc cel mai frecvent migrenele sunt: alcoolul, cofeina (sau renunțarea la aceasta), aditivii alimentari, citricele, brânza maturată și carnea conservată.
Alcool
În general, alcoolul ar putea fi un declanșator al migrenelor, la unii oameni. Cercetătorii încearcă să înțeleagă legătura exactă dintre consumul de alcool și declanșarea migrenelor, la unii indivizi.
O posibilă cauză a migrenelor ar putea fi histaminele și tiramina din alcool sau faptul că alcoolul se deshidratează (4).
Aditivi alimentari: MSG, coloranți artificiali sau arome
Glutamatul monosodic (MSG) este adăugat ca potențator de aromă și este utilizat în restaurante sau la unele alimente procesate. MSG poate cauza migrene în aproximativ 15% din totalul de cazuri (5).
MSG este, de obicei, utilizat în unele restaurante chinezești, însă poate fi un ingredient în multe alimente procesate.
Caută dacă glutamatul monosodic este înscris pe eticheta produsului, dar și uită-te și alte ingrediente, cum ar fi maltodextrină sau proteină vegetală hidrolizată.
Coloranții artificiali, îndulcitorii sau alte arome pot fi, de asemenea, o cauză a declanșării migrenelor, la unii oameni. Din păcate, există multe denumiri pentru aditivii alimentari. Așadar, pentru a evita astfel de substanțe, este recomandat să mănânci cât mai multe alimente neprocesate.
Cofeină
Modul în care cofeina produce migrene este puțin mai complicat. Dacă consumi cofeină atunci când ai dureri de cap, aceasta ar putea chiar ajuta la ameliorarea unor dureri. De fapt, unele medicamente pentru durere conțin, de fapt, cofeină.
Cu toate acestea, dacă consumi prea multă cofeină și renunți la aceasta, atunci ar putea crește riscul de apariție a migrenelor.
În cazul renunțării la cofeină, pot să apară diverse reacții; unii oameni pot avea dureri de cap sau migrene, atunci când nu consumă cantitatea obișnuită de cafea sau ceai.
Dacă ai dureri de cap datorită renunțării la cofeină, este recomandabil să încerci să o elimini treptat.
Dacă reduci extrem de mult aportul de cofeină, acesta poate provoca dureri de cap sau migrene, timp de mai multe zile.
Majoritatea experților recomandă să nu consumi cofeină, atunci când observi că aceasta îți declanșează o migrenă. Dacă ai migrene pentru că nu ai băut suficientă cofeină, este recomandabil să o elimini cu totul.
Cofeina se găsește în cafea și ceai, dar poate fi și în alte alimente, băuturi, medicamente sau suplimente.
Citrice sau ciocolată
Ce au în comun citricele și ciocolata? Chiar dacă ambele alimente pot oferi beneficii pentru sănătate, acestea pot chiar să declanșeze migrene, unora dintre noi.
Citricele și ciocolata sunt două alimente care conțin un compus numit tiramina. Tiramina este considerată un posibil declanșator pentru migrene (6).
Brânzeturi maturate / fermentate și carne conservată
Brânza maturată / fermentată, cum ar fi brânza albastră sau cea cheddar sunt, de asemenea, o sursă de tiramină. Carnea conservată poate fi o sursă de nitriți și sulfiți, în cazul unora dintre oameni, ceea ce poate fi un declanșator al migrenelor.
Deși nu există nicio dovadă științifică privind faptul că aceste alimente pot să declanșeze migrene, totuși, unii oameni susțin că acestea sunt produse de astfel de alimente.
Păstrează un jurnal alimentar
Dacă ai migrene și nu ești sigur de cauză, discută cu un medic. Dacă crezi că migrena ar putea fi legată de alimentație, poți ține un jurnal alimentar. Notează tot ce mănânci și bei, precum și momentul când apar migrenele. Vezi dacă există vreo perioadă după care apar migrenele și reține că ar putea fi cauzată de mâncarea din ziua precedentă.
Această listă, care cuprinde posibili declanșatori ai migrenelor, nu este exhaustivă; unii oameni pot să aibă migrene datorită altor alimente. Dacă observi vreo legătură între apariția migrenelor și un aliment, nu-l mai consuma și vezi dacă acest lucru te ajută.
”Săritul” peste mese sau deshidratarea
Saltul peste mese sau postul ar putea fi, de asemenea, un declanșator al migrenelor, în cazul unor persoane. Pentru a evita acest lucru, asigură-te că mănânci mesele la ore regulate. Deshidratarea poate fi, de asemenea, o problemă în cazul unora, astfel încât consumul unei cantități suficiente de apă, pe parcursul zilei, ar putea ajuta la combaterea acestui declanșator.
Concluzie
Din nefericire, există încă multe întrebări despre migrene, la majoritatea oamenilor. Există mai multe motive pentru care se produce o migrenă, iar acestea pot fi diferite, de la un individ la altul. Există mai mulți declanșatori ai migrenelor, inclusiv unele alimente.
În general, alimentele care sunt o sursă de tiramină, cum sunt citricele, ciocolata și brânza maturată, ar putea fi un potențial declanșator. Alcoolul și cofeina sunt alte alimente care ar putea provoca o migrenă, în cazul unor oameni.
Alimentele care au arome adăugate, cum ar fi MSG, ar putea fi responsabile pentru migrene sau dureri de cap, în cazul a până la 15% din populație. Alte arome sau coloranți artificiali pot fi, de asemenea, declanșatori. Concluzia este că există o multitudine de alimentele care pot să cauzeze migrenele.
Actualizarea unui jurnal alimentar și notarea simptomelor ar putea ajuta la restrângerea listei alimentelor care pot declanșa migrenele. În sfârșit, dacă ai întrebări legate de dietă și migrene, discută cu un medic specialist, pentru a-ți oferi sfaturi personalizate.