Pastile cu multivitamine

Când este cel mai bun moment să iei vitamine?

Luați un supliment de vitamine?  Aproximativ 52 la sută dintre adulții americani iau un supliment de vitamine conform datelor de la peste 37.000 de persoane într-un studiu din 2016 (1).

Cercetătorii au comparat datele privind suplimentele de vitamine din 1999-2000, comparativ cu 2011-2012.  Deși cantitatea de adulți care iau suplimente nu s-a schimbat în mod semnificativ în acești ani, tipul suplimentului pe care oamenii îl iau s-a schimbat.

A fost un număr semnificativ mai mic de adulți care au luat mai multe vitamine în 2011-2012, comparativ cu 1999-2000 (31%, respectiv 37%).

Cu toate acestea, cantitatea de adulți care iau suplimente de vitamina D și omega 3 a crescut semnificativ în perioada 2011-2012, comparativ cu 1999-2000.

Indiferent dacă trebuie să luați un supliment sau nu depinde de mulți factori și ar trebui să fie recomandat de un doctor.

Dacă luați suplimente de vitamine, momentul în care le luați poate influența cât de mult din supliment este absorbit.

Iată câțiva factori importanți de luat în considerare atunci când ar trebui să luați vitamine pentru a optimiza absorbția acestora.

Rețineți că modul în care absorbim nutrienții este diferit de alimente și există mulți factori care ne influențează digestia și absorbția nutrienților.

Ar trebui să iei un supliment de vitamine?

Experții în domeniul sănătății sunt împărțiți când vine vorba de beneficiile potențiale ale consumului de suplimente de vitamine / minerale.  În general, majoritatea experților sunt de acord că utilizarea unor multivitamine care asigură aproximativ 100% din necesarul zilnic nu dăunează sănătății.

Înainte de a lua orice supliment, este recomandat să vă consultați cu un specialist.

Anumite afecțiuni medicale sau deficiențe nutriționale pot cere un aport suplimentar de vitamine.  Cu toate acestea, suplimentele pot interfera cu absorbția medicamentelor, a altor suplimente și chiar a altor nutrienți atunci când sunt luate cu alimente.

Unele studii (2) au arătat că suplimentele de multi-vitamine / minerale nu reduc riscul de mortalitate generală sau alte afecțiuni cronice.  A lua un supliment nu este un substitut pentru a urma o dietă sănătoasă și un stil de viață.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a clarifica modul în care diferite suplimente afectează sănătatea.

Când trebuie să iei vitamine prenatale?

Vitaminele prenatale sunt concepute pentru a oferi nutrienți care sunt necesari cu atât mai mult în timpul sarcinii.  Dacă încercați să concepeți pot fi luate chiar înainte de a rămâne însărcinată.

Clinica Mayo (3) sugerează administrarea unei vitamine prenatale cu o masă / gustare sau înainte de ora de culcare pentru a reduce riscul de greață.

Fierul din vitaminele prenatale poate provoca greață pe stomacul gol, iar unele femei se pot simți amețite dacă nu sunt luate cu alimente.

Dacă aveți modificări ale mișcărilor intestinale sau ale altor simptome după ce luați vitamine prenatală, consultați medicul.

Pot exista alte vitamine prenatale cu nutrienți diferiți, care pot fi mai buni pentru corpul tău.

Când ar trebui să luați multi-vitamine?

Dacă luați orice medicamente, urmați sfaturile medicului dumneavoastră pentru a afla când să luați suplimente.

În general, multivitaminele furnizează 100% din necesarul zilnic sau mai puțin de vitamine și minerale.  Cel mai bun moment pentru a lua multivitamine este cel mai ușor moment pentru tine în fiecare zi, indiferent dacă este imediat când te trezești sau înainte să te culci.

Dacă observați un disconfort gastric de la luarea unor multivitamine pe stomacul gol, luați-le cu o masă.

Dacă luați alte suplimente, cum ar fi doze mai mari de minerale, Consumer Lab (4) vă recomandă să vă le luați pe o perioada mai extinsă.

Luați-vă multivitaminele în alt moment al zilei decât alte suplimente pentru a crește absorbția tuturor nutrienților.

Când ar trebui să luați suplimente individuale de vitamine?

Suplimentele individuale de vitamine sau minerale pot varia în doză, ceea ce poate varia impactul absorbției.

În general, dacă luați un supliment nutritiv, luați-l la un moment diferit de celelalte suplimente.  Luați-le pe tot parcursul zilei.

Vitamine solubile în grăsimi

Vitaminele solubile în grăsimi sunt vitaminele A, D, E și K. Luarea acestor suplimente cu alimente poate crește absorbția acestor nutrienți, mai ales atunci când o sursă de grăsime este inclusă în masă.

Un studiu din 2005 (5) a găsit că adăugarea de ulei de avocado sau avocado într-o salată a crescut semnificativ absorbția beta-carotenului (o formă prealabilă a vitaminei A).  De asemenea, a crescut absorbția altor antioxidanți precum luteina și alfa carotenul.

Un studiu din 2000 (6) asupra carotenoidelor sugerează că cantitatea de grăsime necesară pentru a absorbi carotenoizii (și probabil alte vitamine solubile în grăsimi) este de aproximativ 3-5 grame per masă.

Cu alte cuvinte, nu trebuie să dozați o masă în ulei pentru a absorbi mai bine vitaminele solubile în grăsimi.

Vitaminele C și B

Vitaminele solubile în apă, vitaminele C și B, sunt absorbite cu apă și nu au nevoie de grăsime pentru absorbție.  În general, organismul nu păstrează acești nutrienți, așa cum depozitează vitamine solubile în grăsimi.

Dacă luați o vitamină B sau C, o puteți lua pe stomacul gol sau înainte de masă.

Când trebuie să luați suplimente minerale?

Suplimentele minerale, în special în doze mari, sunt vulnerabile la modificările absorbției.  De exemplu, absorbția de calciu, zinc, magneziu și fier utilizează transportori similari în intestin și concurează pentru absorbție.

Prin urmare, luarea acestor suplimente nutritive unice ar trebui să fie luate la diferite ore ale zilei pentru o absorbție optimă.

Dacă trebuie să luați aceste suplimente cu alimente, poate varia în funcție de problemele individuale de sănătate.

În general, administrarea suplimentelor minerale unice cu alimente poate avea un risc mai mic de disconfort digestiv.

American Bone Health (7) sugerează, de asemenea, că sarea în exces poate interfera cu absorbția calciului.  Prin urmare, scăderea sării în general în dietă și administrarea de calciu cu o masă mai slabă în sare poate optimiza absorbția.

Considerații în luarea vitaminelor

Rețineți că organismul este un sistem complex, iar absorbția nutrienților este influențată de mulți factori.  Mai multe suplimente nu sunt întotdeauna mai bune și, uneori, suplimentele pot avea chiar consecințe negative asupra sănătății.

De exemplu, un studiu (8) a găsit cei cu risc ridicat de cancer pulmonar, cum ar fi fumătorii, pot avea un risc crescut de cancer pulmonar atunci când iau un supliment de beta-caroten.

Aceasta este o constatare surprinzătoare, deoarece o dietă bogată în fructe și legume (și beta caroten) este asociată cu un risc redus de cancer.  Cu toate acestea, impactul pe care un nutrient îl are asupra sănătății este diferit atunci când este absorbit de alimente întregi în comparație cu suplimentele concentrate.

Dacă vă întrebați dacă ar trebui să luați suplimente, consultați echipa de asistență medicală pentru recomandări individualizate.

Verifică preț complex de vitamine aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *