Fruct de guavă crescut pe o ramură a copacului
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Beneficiile uimitoare și efectele secundare ale consumului de fructe de guava

Există multiple motive pentru care consumul unei varietăți de fructe și legume este benefic pentru sănătatea organismului. Diferitele fructe și legume colorate oferă o sursă de fitochimice unice, care pot proteja celulele de deteriorare și pot contribui la un risc mai mic de dezvoltare a anumitor boli cronice. Adulții ar trebui să consume undeva la 1,5-2 căni de fructe pe zi și 2-3 căni de legume pe zi.

Din păcate, conform datelor din 2007-2010, aproximativ 75% dintre adulți nu întrunesc acest aport recomandat de fructe, în timp ce sub 90% nu obțin aportul de legume recomandat zilnic.

Guava este un fruct dens, bogat în calorii, cu un conținut ridicat de fibre, fiind foarte nutritiv. Fructele de guava sunt cultivate în regiunile tropicale ale lumii. Pentru persoanele care trăiesc în zone cu climă mai temperată, fructele de guava pot fi un fruct destul de puțin cunoscut și consumat.

Fructele de guava pot fi găsite în majoritatea supermarketurilor mari, însă destul de mulți indivizi ezită și evită să încorporeze aceste fructe în regimul lor alimentar obișnuit.

Ca și alte fructe cultivate în zonele cu climă tropicală, de obicei, guavele trebuie să călătorească departe pentru a ajunge la supermarketurile din întreaga lume.

Guavele ajung, în mod obișnuit, la supermarket, nefiind încă coapte. Culoarea exterioară ar trebui să fie, de asemenea, mai galbenă decât verde.

Carotenoidele

Carotenoizii sunt un tip de antioxidanți găsiți în fructe și legume. Fructele și legumele portocalii precum morcovii, cartofii dulci, cantalupul și guavele sunt surse bogate de carotenoizi.

Beta-carotenul este, de asemenea, considerat o formă a vitaminei A.

Un fruct de guava furnizează aproximativ 6% din necesarul zilnic de vitamina A. Obținerea unei cantități adecvate de vitamina A din alimente, este importantă pentru sănătatea ochilor, suportul imunitar și pentru o piele sănătoasă.

Atunci când consumăm alimente bogate în beta-caroten ca fructele de guava, organismul va converti beta-carotenul în vitamina A, pe care organismul o poate utiliza în funcție de ce nevoi are. Este recomandat să obțineți carotenoizi din alimente și nu din suplimente.

Vitamina C

Multe fructe și legume sunt o sursă bună de vitamina C, însă fructele de guava pot furniza una dintre cele mai mari cantități de vitamina C pe o porție de servire.

Un singur fruct de guava furnizează aproximativ 209% din necesarul zilnic de vitamina C. La fel ca și vitamina A, vitamina C acționează ca un antioxidant puternic în organism și poate ajuta la protejarea celulelor de daunele asociate cu diverse boli cronice.

Vitamina C este necesară pentru stratul de sub piele care se numește colagen. De asemenea, colagenul este necesar pentru menținerea gingiilor sănătoase și pentru a forma alte țesuturi conjunctive în corp.

Aproximativ 40% dintre bărbații și femeile adulte prezintă o deficiență de vitamina C.

Aceasta nu înseamnă că 40% dintre adulți au deficiență completă de vitamina C, care este rară în țările dezvoltate. Înseamnă că 40% dintre adulți nu obțin constant cantitatea adecvată de vitamina C, ceea ce ar putea contribui la simptome mai puțin severe decât deficiența completă.

Motivul pentru care mulți indivizi nu obțin un aport corespunzător de vitamina C, se datorează probabil faptului că aceștia ignoră aportul recomandat de fructe și legume.

Consumul mai multor alimente precum fructele de guava, vă pot ajuta să obțineți aportul recomandat de vitamina C.

Fibre

Surse bune de fibre includ: fructe, legume, leguminoase, nuci, semințe și cereale integrale. Consumul unei varietăți din aceste alimente, ar trebui să vă asigure o cantitate adecvată de fibre în dietă.

Din păcate, se estimează că mai puțin de 10% dintre adulți întrunesc aportul de fibre recomandat zilnic.  O cantitate prea mică de fibre în organism, poate crește riscul de constipație, boli cardiovasculare și anumite tipuri de cancer.

Consumul de mai multe fructe și legume, este o modalitate ideală de a începe să încorporați mai multe fibre în dieta dumneavoastră. Un singur fruct de guava poate furniza aproximativ 3 grame de fibre.

Aportul zilnic recomandat pentru majoritatea femeilor este de 25 de grame de fibre pe zi, în timp ce pentru bărbați sunt recomandate 38 de grame de fibre într-o zi.

Potasiu

Mai puțin de 10% dintre adulți obțin aportul recomandat de legume și fibre din dietă, în timp ce mai puțin de 15% consumă porțiile zilnice recomandate de fructe pe zi.

Iată o altă statistică ușor îngrijorătoare: doar aproximativ 2% dintre adulți obțin zilnic aportul recomandat de potasiu de 4.700 mg.

Consumul mai multor fructe precum fructele de guava, vă poate ajuta să creșteți aportul de potasiu. Potasiul este una dintre substanțele nutritive importante pentru echilibrarea lichidelor din organism și care ajută la semnalizarea nervilor și mușchilor.

Un fruct de guava furnizează aproximativ 230 mg de potasiu pe zi, ceea ce reprezintă aproximativ 6% din necesarul zilnic recomandat. Creșterea aportului la o cană de fructe de guava oferă aproximativ 20% din necesarul zilnic de potasiu.

Consumul de fructe de guava, împreună cu o varietate de alte fructe și legume, vă pot ajuta să atingeți cele 4.700 mg de potasiu recomandate într-o zi.

Folat

Pe lângă vitaminele A și C, fructele sunt o sursă bună de vitamine B. O cană de fructe de guava furnizează aproximativ 20% din necesarul zilnic recomandat de folat. Organismul are nevoie de folat pentru a forma celule noi, ADN și ARN.

Dacă nu obținem suficient folat din dietă, putem crește riscul de anemie megaloblastică, dureri la nivelul gurii, precum putem afecta sănătatea pielii, părului și unghiilor.

Anumite grupuri de indivizi care ar putea dori suplimentarea folatului obținut din alimentație includ: femei în perioada fertilă, persoane cu tulburări de absorbție la nivelul tractului digestiv și persoane care suferă de alcoolism.

Efecte secundare ale consumului de fructe de guava

Nu există efecte secundare negative cunoscute pentru consumul de guava la persoanele sănătoase. O preocupare ori de câte ori vă creșteți drastic aportul de fibre, ar putea fi reprezentată de faptul că un aport mai ridicat de fibre poate genera anumite efecte secundare digestive, cum ar fi: balonare, flatulență sau modificarea mișcărilor intestinale.

De fiecare dată când creșteți aportul de fibre, asigurați-vă că vă creșteți și aportul de lichide.

Dacă aveți o afecțiune de sănătate care necesită un aport redus de potasiu sau fibre, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a adăuga fructele de guava la dieta dumneavoastră.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *